Notícies

Ves enrere Rosana Pastor serà la comissionada de l'Any García-Berlanga

Rosana Pastor serà la comissionada de l'Any García-Berlanga

  • El president s'ha reunit al Palau amb José Luis García Berlanga, fill del cineasta, i amb l'actriu valenciana, que serà l'encarregada de coordinar les actuacions de commemoració del naixement d'aquesta figura clau de la cinematografia espanyola
 
 
 
 
València. L'actriu valenciana Rosana Pastor serà la comissionada de l'Any García-Berlanga, càrrec des del qual s'encarregarà d'impulsar i coordinar les diverses activitats que es desenvoluparan al llarg de 2021 en commemoració del centenari del naixement del cineasta Luis García Berlanga.
 
El president de la Generalitat, Ximo Puig, s'ha reunit al Palau amb José Luis García Berlanga, fill del cineasta, i amb l'actriu valenciana, que, al termini de la trobada, ha expressat la seua "il·lusió" per la comesa que se li ha encarregat i ha avançat que la programació d'actuacions s'orientarà a "posar en el centre" la figura d'aquest autor clau de la cinematografia espanyola i retre-li "el tribut que mereix".
 
Per la seua banda, José Luis García Berlanga, que, com a representant de la família, també participarà en l'Any García-Berlanga, ha agraït al president la seua implicació en aquesta iniciativa i ha destacat la importància de "posar a disposició del públic" el llegat del cineasta, per a acostar-lo a les generacions més joves, que no l'han conegut, i també per a donar l'oportunitat de tornar a gaudir de la seua obra als que sí que el coneixen.
 
Activitats dins i fora de la Comunitat Valenciana
 
Rosana Pastor hi ha afegit que l'Any García-Berlanga preveurà activitats dins i fora del territori valencià i donarà l'oportunitat de "redescobrir" i de "fer arribar a tots els racons" l'obra "d'aquest creador multidisciplinari que va ser Luis García Berlanga".
 
Es tracta de "divulgar, donar a conéixer i homenatjar el cineasta, el creador, l'home de la cultura que ens ha representat" als valencians i valencianes, en la seua "idiosincràsia, caràcter i tarannà" i que "ens ha fet viatjar" no només fora de les fronteres de la Comunitat Valenciana, sinó també d'Espanya, ha assenyalat Pastor.
 
L'actriu, titulada en l'Escola Superior d'Art Dramàtic de València, va iniciar la seua trajectòria professional en el teatre, amb obres com ara 'Flor de otoño', 'Pessoa en persona', 'Antígona', 'Las troyanas', 'La piel en llamas', 'Passos lleugers' o 'Tío Vania'. En el cine, la seua filmografia comprén més de seixanta títols i compta en el seu palmarés amb nombrosos reconeixements, entre els quals destaca el premi Goya a la millor actriu revelació per la seua participació en 'Tierra i libertad', del director Ken Loach.
 
En 2013 es va encarregar de la direcció escènica amb el muntatge d''Enoch Arden' i, l'any següent, de la codirecció del documental 'El Quinto Jinete-Una visión de la I Guerra mundial por V. Blasco Ibáñez', en què va participar també com a guionista.
 
Rosana Pastor va formar part de la Junta Directiva de l'European Film Academy i és membre de l'Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques d'Espanya i de l'Acadèmia de l'Audiovisual Valencià. A més, va ser triada per les Corts el 28 de novembre de 2019 com a membre del Consell Valencià de Cultura.
 
Activista en diversos col·lectius com la Plataforma Cultural Contra la Guerra o l'Associació per l'Horta, en 2015 la van elegir com a diputada en les Corts Generals per la circumscripció de València, període en què va contribuir a impulsar l'Estatut de l'artista, aprovat per unanimitat en el Ple del Congrés el setembre de 2018. Amb la dissolució de les Corts Generals, el març de 2019, va retornar a la seua activitat professional com a actriu i directora.
 
Com a comissionada de l'Any García-Berlanga, l'actriu i directora tindrà com a comesa l'impuls i la coordinació del treball del Comité Executiu creat per a la celebració de les activitats commemoratives per acord del Consell de la Generalitat.
 
Luis García Berlanga, nascut a València el 12 de juny de 1921 i mort a sa casa de Somosaguas en 2010, va ser un dels protagonistes més destacats del cine espanyol del segle XX, com a guionista i com a director d'algunes de les pel·lícules més celebrades pel públic i per la crítica durant els més de cinquanta anys al llarg dels quals es va desenvolupar la seua carrera artística, tal com recorda el decret aprovat pel Consell el 8 de gener passat en què es declara 2021 Any García-Berlanga.
 
El seu debut com a director va tindre lloc en 1951 amb la pel·lícula 'Esa pareja feliz' i a partir d'aquell moment, i fins a 2002, quan va realitzar el seu últim curtmetratge, Luis García Berlanga va desenvolupar una obra cinematogràfica que va fer que esdevinguera una figura fonamental de la cultura espanyola i una de les que més influència han exercit en el cine espanyol, amb obres tan representatives de la seua època, i inoblidables, com ara 'Bienvenido Mr. Marshall', 'Calabuch', 'Plácido', 'El verdugo', 'Tamaño natural', 'La escopeta nacional', 'La vaquilla' o 'Moros i Cristianos', entre d'altres.
 
"En totes aquestes es pot trobar un estil fílmic i una visió de la societat i dels éssers humans tan propis, originals i distintius que va ser necessari inventar un neologisme per a representar-los: berlanguià", assenyala el decret, que indica, a més, que la projecció internacional del cineasta no li va fer oblidar "la seua vinculació, personal i simbòlica, amb la Comunitat Valenciana".