Any Berlanga

Luis García-Berlanga, nascut a la ciutat de València el 12 de juny de 1921 i mort a la seua casa de  Somosaguas l'any 2010, va ser un dels protagonistes més destacats del cinema espanyol del segle XX, com a guionista i com a director d'algunes de les pel·lícules més celebrades pel públic i per la crítica durant els més de cinquanta anys al llarg dels quals es va desenvolupar la seua carrera artística.

La seua vocació per les arts cinematogràfiques el va portar a inscriure's, l'any 1947, en el recentment fundat Institut d'Investigacions i Experiències Cinematogràfiques, del qual serà el primer titulat. Després de les primeres experiències amb diversos curtmetratges, el seu debut com a director té lloc l'any 1951 amb la pel·lícula Esa pareja feliz. A partir d'aquest moment, i fins a l'any 2002, quan va realitzar el seu últim curtmetratge, Luis García-Berlanga desenvolupa una obra cinematogràfica que el va convertir en una figura fonamental de la cultura espanyola i una de les que més influència han exercit en el nostre cinema, amb obres tan representatives de la seua època i tan inoblidables com Bienvenido Mr. Marshall, Calabuch, Plácido, El verdugo, Tamaño natural, La escopeta nacional, La Vaquilla, Moros y Cristianos, i tantes altres. En totes es pot trobar un estil fílmic i una visió de la societat i dels éssers humans tan propis, originals i distintius, que va ser necessari inventar un neologisme per a representar-les: berlanguià.

La seua rellevància ha quedat reconeguda en nombrosíssims premis i distincions, incloent-hi els atorgats en festivals internacionals com els de Cannes, Venècia, Mont-real o Berlín; la nominació a l'Òscar de Hollywood, el Premi Nacional de Cinematografia, els premis Goya, la Medalla d'Or de les Belles Arts, el premi Príncep d'Astúries de les Arts, l'Alta Distinció de la Generalitat Valenciana, la medalla d'or de la Societat General d'Autors d'Espanya, doctorats honoris causa per les universitats Complutense de Madrid i Politècnica de València, acadèmic de la Reial Acadèmia de Belles Arts de San Fernando, membre del Consell Valencià de Cultura, i un llarg etcètera que, potser, es podria resumir en la seua elecció com a un dels deu cineastes més rellevants del món en el Festival Internacional de Karlovy Vary.

La seua projecció nacional i mundial no va fer a Luis García-Berlanga oblidar la seua vinculació, personal i simbòlica, amb la Comunitat Valenciana. El sentit de la ironia, la sàtira i la mordacitat característiques de l'estil berlanguià són trets típics d'una forma de ser que caracteritza els valencians. Com ell mateix deia, les seues pel·lícules són falleres, pirotècniques i rodades sobre la base de la inspiració instantània, és a dir, el «pensat i fet» del qual fan gala els valencians.