T'interessa

Noticias

Ves enrere El Consorci de Museus presenta el treball de les artistes rurals del Maestrat i els Ports en el Projecte DAR de ‘Dones Artistes Rurals’

El Consorci de Museus presenta el treball de les artistes rurals del Maestrat i els Ports en el Projecte DAR de ‘Dones Artistes Rurals’

  • En la seua quinta edició en la Comunitat Valenciana, DAR ha treballat amb 9 dones artistes de les mancomunitats del Maestrat i els Ports
  • Este projecte artístic va guanyar la convocatòria pública CoSSos en 2020 i ha comptat durant quatre anys amb l’impuls del CMCV

El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV) ha presentat els resultats de la sèptima edició (quinta a la Comunitat Valenciana) de Projecte DAR (Dones Artistes Rurals), que ha comptat amb la participació de 9 dones artistes que residixen en entorns rurals.

Es tracta d’una iniciativa nascuda amb el suport institucional del CMCV, que treballa amb dones artistes rurals per a impulsar el seu desenvolupament personal i professional a través de la formació per a la seua professionalització, promociona la seua producció artística, genera projectes col·laboratius i fomenta la creació de col·lectius artístics.

En cada una de les seues edicions a la Comunitat Valenciana, el programa se centra en un territori diferent, amb el suport de les diferents mancomunitats. L’última s’ha desenvolupat a les mancomunitats del Maestrat i els Ports, amb la participació de les artistes Piluka Diago, Laia Gombau, Raquel MendozaArt, Anne Barton de Mayor, Janavi, Gabriela Rivera Lucero, Mireia Ávila, Tawny Blume i Mar Navarro Llombart.

En concret, en esta edició s’han presentat tres avantprojectes col·laboratius: ‘Art Castelló’, una plataforma en línia per a artistes, agents culturals i persones interessades en el món de l’art que funciona com a agenda cultural dels Ports, Alt i Baix Maestrat; ‘L’alquímia del plàstic’, una proposta artística col·laborativa i de participació ciutadana que busca conscienciar sobre la gran quantitat de residus domèstics que generem diàriament; i ‘Teixint memòries, recreant identitats’, un projecte audiovisual de participació ciutadana i d’art en context que dona veu a una part de la població dels Ports i el Maestrat formada per dones d’edat avançada.

El director artístic en funcions del CMCV, Vicente Samper, ha assegurat que el suport al Projecte DAR té com a objectiu “donar acompanyament i visibilitat a les dones que residixen en àrees rurals i que, per este motiu, troben més dificultats en el desenvolupament del seu treball”.

“Amb esta iniciativa, que porta ja cinc edicions a la Comunitat Valenciana, vertebrem el territori a través de la creació artística que és una de les línies fundacionals d’esta institució”, ha afegit.

​​​Un projecte reconegut

Des de la seua creació en 2020 i posterior posada en marxa en 2021, el projecte DAR ha rebut diversos reconeixements com el de millor projecte en 2022 per AVVAC, Artistes Visuals de València, Alacant i Castelló o la inclusió en la llista de l’Observatori de Cultura de La Fàbrica de millors projectes de cultura en el medi rural 2022 i 2023.

La iniciativa també forma part de les cartografies de bones pràctiques de Cultura i Ruralitats del Ministeri de Cultura i de Xarxa Rural Nacional, Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació.

La primera edició del DAR va treballar amb una quinzena d’artistes de la Mancomunitat La Serranía, a la província de València. En 2022 es van llançar dos noves edicions i es van incorporar dos mancomunitats de les províncies d’Alacant i Castelló, la de l’Alcoià i el Comtat i la de l’Alt Palància, respectivament.

En 2023, el projecte ha celebrat dos edicions a la Comunitat Valenciana, treballant amb creadores de la Mancomunitat de la Vall d’Albaida, a la província de València, i de les mancomunitats del Maestrat i els Ports, a la província de Castelló.

Paral·lelament, el projecte ha ampliat la seua àrea d’acció a altres dos territoris, com Catalunya, a la Conca de Barberà i les Terres de l’Ebre, a través dels fons europeus Next Generation i de la Diputació de Tarragona, o Castella-la Manxa, on des d’enguany fins al 2026 expandix també la seua labor i destaca com a acceleradora cultural amb els fons europeus Next Generation.

Més informació ací.