T'interessa

Novetats i notícies

Ves enrere La Generalitat i el Govern signen un acord per a construir 219 habitatges públics per a lloguer social amb finançament dels fons europeus

La Generalitat i el Govern signen un acord per a construir 219 habitatges públics per a lloguer social amb finançament dels fons europeus

  • El vicepresident segon i conseller d'Habitatge, Héctor Illueca, i la ministra d'Agenda Urbana, Raquel Sánchez, subscriuen l'acord bilateral
  • Els fons Next Generation financen 28,7 milions d'euros per a construir habitatges en edificis energèticament eficients

El vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Héctor Illueca, i la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, han signat un acord bilateral per a construir 219 habitatges de protecció pública energèticament eficients per l´Entitat Valenciana d´Habitatge i Sòl (EVha). Els habitatges es destinaran a lloguer social i seran finançats pels fons europeus Next Generation amb aproximadament 28,7 milions d'euros.

Héctor Illueca ha destacat que gràcies a la cooperació entre el Ministeri i la Generalitat s'està aconseguint emprendre amb força el reinici de la promoció pública d'habitatge en lloguer social. “Una mesura fonamental en l'estratègia de la Vicepresidència Segona per a aconseguir revertir els efectes nocius de l'escalada del preu de lloguer dins de les polítiques del nostre àmbit”, ha afirmat el conseller, que ha destacat que es tracta d'"un dia important" per a la societat valenciana.

Aquest acord formalitza el finançament de quatre projectes de promoció pública directa de la Generalitat que sumen 219 habitatges. Es tracta de projectes situats a la ciutat de València (202 habitatges), Alcoi (13) i Castelló (4). La inversió de la Conselleria d'Habitatge per a materialitzar aquestes actuacions serà de 28,7 milions d'euros, dels quals 9,7 provenen de l'aportació del Ministeri.

Illueca ha explicat que cadascuna d'aquestes promocions té un component propi que cal destacar. Respecte als 184 habitatges de la Torre a València, ha declarat que es tracta d'“un projecte que ha permés donar eixida al que anteriorment era conegut com Sociópolis i que va simbolitzar el fracàs de la promoció pública” a la ciutat. Ara, la Vicepresidència ha activat el projecte La Torre “mitjançant una estratègia de col·laboració amb el barri per a harmonitzar l'ampliació del parc públic amb la regeneració del seu entorn”.

En segon lloc, el conseller d'Habitatge s'ha referit a les promocions d'Alcoi i Castelló de la Plana, que suposen un altre eix estratègic a través de la promoció pública basada en la innovació ecològica.

Fons europeus Next Generation

Les ajudes del Pla de recuperació, transformació i resiliència, finançat per la Unió Europea, tenen com a objectiu fomentar i incrementar el parc públic d'habitatges energèticament eficients destinats al lloguer social o a preu assequible.

Tot això mitjançant la promoció d'habitatges de nova construcció o rehabilitació d'edificis no destinats actualment a habitatge, sobre terrenys de titularitat pública, tant d'administracions públiques, organismes públics i altres entitats de dret públic, com d'empreses públiques, publicoprivades i societats mercantils participades majoritàriament per les administracions públiques.

Cal recordar que el passat 20 de maig el vicepresident Héctor Illueca i la ministra Raquel Sánchez van signar un altre acord bilateral per a la promoció en règim de cessió de drets de superfície de 1.100 habitatges en 17 parcel·les propietat de la Generalitat. En aqueixa ocasió es van destinar 54,1 milions d'euros procedents d'aquest mateix programa d'ajudes.

L'acord determina el finançament de quatre propostes d'actuació. La primera és les obres per a finalitzar un edifici de 184 habitatges a la Torre de València, i a la qual es destinarà una ajuda estimada de 21,3 milions d'euros.

Les altres tres actuacions previstes són edificis de nova construcció, els projectes dels quals són resultat d'un concurs. Es tracta d'un bloc de 18 habitatges en un solar del carrer Joaquín Ballester-Trainera a València, amb una ajuda de 3,6 milions d'euros; un edifici de 13 habitatges a Ambaixador Irles, 32-Sant Jaume, 14 d'Alcoi, amb una ajuda de 2,8 milions d'euros, i les obres d'ampliació d'un bloc amb quatre habitatges més a l'avinguda dels Caputxins 32 de Castelló, amb prop d'un milió d'euros.

Condicions

Es finançaran els habitatges destinats a lloguer social o cessió en ús durant un termini mínim de 50 anys, hauran de ser domicili habitual i permanent, i es prioritzarà sempre el criteri social. A proposta de la Comunitat Valenciana, es limitaran, per a cada edifici o habitatge, els ingressos màxims dels arrendataris com a màxim 4,5 vegades l'IPREM, referit a 12 pagues. El límit màxim d'ingressos es podrà incrementar de manera acumulada, atesa la situació específica de cada unitat de convivència.

El preu del lloguer estarà limitat. S'establirà com a preu màxim del lloguer anual el 5 % del preu màxim de venda (fixat en 1.870 €/m² útil) i el valor establit així no podrà superar el 3 % del valor de la zona cadastral. L'EVha podrà concedir bonificacions econòmiques per a adequar la quantia de la renda a la capacitat econòmica i composició de les unitats de convivència.

Una comissió bilateral farà el seguiment de les actuacions recollides en l'acord que estableix el 30 de juny de 2026 com a data en què hauran d'estar finalitzats els habitatges que s'acullen a aquest programa d'ajudes.

Descripció dels projectes

L'edifici de la Torre de València consta de dos volums: un de 20 plantes i un altre de 14 sobre un sòcol de quatre. En la coberta s'instal·laran panells fotovoltaics i recuperadors per a la instal·lació de ventilació. En la quarta planta hi haurà una terrassa accessible com a entorn col·lectiu per als residents i un local comunitari, a què es podrà accedir des dels quatre vestíbuls.

En el cas d'Alcoi, destaca l'aposta per la construcció modular, la integració de sistemes constructius que promouen la bioconstrucció i els materials quilòmetre zero. També s'ha reconegut l'exploració d'un model residencial flexible i inclusiu que permet agregar unitats facilitant la generació de diferents respostes d'habitatge.

Per part seua, el projecte pilot de Castelló de la Plana planteja la rehabilitació integral i ampliació d'un edifici dels anys 60 de l'avinguda dels Caputxins. Els criteris de licitació establien que una intervenció sostenible i innovadora que transformara l'edifici en un de consum quasi nul en què prevalguera el benestar dels habitants. Es tracta d'una proposta arquitectònica en la qual destaquen els espais exteriors com a resposta a la necessitat que la pandèmia ha posat en evidència.

A València el segon projecte que s'ha de desenvolupar és el primer edifici d'habitatges i el de més altura de la Comunitat amb estructura de fusta. Comptarà amb instal·lació fotovoltaica en la coberta i un hort. Està situat al carrer de Joaquim Ballester 1, al barri Tendetes.