T'interessa

Novetats i notícies

Ves enrere Héctor Illueca presenta les ajudes a la millora de l’accessibilitat en elements comuns dels edificis d’habitatges, a les quals es destinen 12,2 milions

Héctor Illueca presenta les ajudes a la millora de l’accessibilitat en elements comuns dels edificis d’habitatges, a les quals es destinen 12,2 milions

  • El vicepresident segon afirma que l’objectiu és col·laborar “de manera decidida” en la transició dels edificis cap a la plena accessibilitat
  • Es creen les figures d’agents i gestors de la rehabilitació per a facilitar l’execució de l’actuació i la tramitació d’ajudes

El vicepresident segon i conseller d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Héctor Illueca, ha presentat les ajudes per a la millora de l’accessibilitat en els elements comuns d’edificis d’habitatges de tipologia residencial col·lectiva. “Unes ajudes a les quals enguany destinarem 12.240.000 euros, amb l’objectiu de col·laborar de manera decidida en la transició dels edificis d’habitatges de la Comunitat Valenciana cap a la plena accessibilitat”, ha explicat.

El vicepresident segon ha destacat que, per a assolir aquesta transició, “necessitem estructurar millor el sector de la rehabilitació”, cosa que es farà a través dels agents i els gestors de la rehabilitació. Amb aquesta convocatòria d’ajudes “volem consolidar les figures dels agents i els gestors per a facilitar-ne la tramitació i augmentar sensiblement el ritme de desenvolupament de les obres, gràcies a una presa de decisions més efectiva”.

Aquestes ajudes s’emmarquen en el Pla estatal per a l’accés a l’habitatge 2022-2025. Es tracta d’una concessió de subvencions en règim de concurrència competitiva en què l’únic criteri d’atorgament de la subvenció serà l’ordre rigorós de presentació de sol·licituds.

Héctor Illueca ha explicat que la piràmide de població reflecteix una societat en fase d’envelliment que farà que prompte hi haja més persones dependents i amb mobilitat reduïda. En l’actualitat, “més de 15.000 persones no poden eixir de les seues cases perquè l’immoble en el qual resideixen no és accessible”.

Persones que viuen confinades i que estan privades de gaudir de la vida social de les ciutats i els pobles, i participar-hi. “Per aquest motiu hi ha la necessitat d’atendre amb celeritat aquesta realitat, per complicada que siga”, ha manifestat.

Podran accedir a aquestes subvencions les actuacions següents: instal·lació d’ascensors en edificis que en manquen; renovació d’ascensors existents; instal·lació de salvaescales, rampes i mecanismes motoritzats o altres dispositius que faciliten l’autonomia de les persones amb mobilitat reduïda; instal·lació de grues o artefactes anàlegs; elements d’informació o d’avís, com ara senyals lluminosos i visuals, vibrotàctils o sonors; productes de suport a l’audició, i videoporters.

La secretària autonòmica d’Arquitectura Bioclimàtica i Sostenibilitat Energètica, Laura Soto, també ha intervingut en aquesta presentació, junt amb el director general de Qualitat, Rehabilitació i Eficiència Energètica, Alberto Rubio. S’hi han detallat les característiques d’aquesta convocatòria en un acte que ha comptat amb representants socials i del sector de l’edificació.

Segons ha explicat Alberto Rubio, la concessió d’ajudes es prioritzarà conformement a dos criteris i buscant la complementarietat amb altres subvencions per a assolir la dotació pressupostària necessària. En primer lloc, només s’entenen com a actuacions subvencionables aquelles que afecten l’accessibilitat als habitatges en els espais comuns dels edificis plurifamiliars.

En segon lloc, s’ha escalonat la quantia de la subvenció en funció de dos paràmetres relatius a la vulnerabilitat socioeconòmica del conjunt de la comunitat de persones propietàries. Per tant, es prioritzarà la concessió als grups d’habitatges en pitjor estat de conservació i pitjor qualitat constructiva, i aquelles intervencions als edificis en què residisquen unitats de convivència amb la mitjana de la renda més baixa.

Beneficiaris

Podran accedir a aquestes ajudes les persones propietàries d’edificis d’habitatges; administracions i entitats públiques propietàries d’habitatges; comunitats de propietaris; societats cooperatives d’habitatges, i empreses constructores, arrendatàries o concessionàries d’edificis residencials.

La quantia màxima de les ajudes per habitatge, tenint en compte la puntuació per categoria cadastral i renda mitjana de la unitat de convivència, podrà oscil·lar entre 3.000 i 9.000 euros, quantitats que poden augmentar si conviuen persones amb discapacitat.

Mitjançant aquesta mena d’ajudes es busca potenciar l’acceleració de la rehabilitació integral d’edificis d’habitatges a la Comunitat Valenciana, ja que, al llarg d’aquesta dècada, un terç del total assolirà els 50 anys d’antiguitat i durant les dues dècades següents, més de la meitat.

Aquesta obsolescència accelerada tindrà greus conseqüències si no s’aborda amb urgència l’actualització de les prestacions dels habitatges, cosa que s’ha de fer a través de la rehabilitació integral com a estratègia general.

Per a facilitar-ne el desenvolupament, segons ha indicat Alberto Rubio, la Conselleria ha instaurat les figures d’agents de la rehabilitació i de gestors de la rehabilitació, que facilitaran el procés de la tramitació d’ajudes i l’execució de les obres a les comunitats de propietaris.

L’agent de la rehabilitació posarà en pràctica el model “clau en pany” i en la seua relació contractual amb la comunitat de persones propietàries quedarà pactada l’obra a realitzar, el preu, la forma de finançament i la subvenció. Per tant, l’agent és el que realitzarà l’actuació assumint-ne el cost, i podrà ser perceptor de la subvenció, mitjançant el mecanisme de cessió del cobrament. També s’encarregarà de la tramitació de les ajudes en nom de la comunitat.

Pel que fa al gestor/a de rehabilitació, s’encarregarà d’assessorar en tots els aspectes relacionats amb la tramitació de les ajudes, amb el projecte d’obra a executar i el control de l’execució de l’obra, perquè es complisquen els objectius definits en el projecte sobre la base del qual es van concedir les ajudes. Es tracta d’un perfil principalment tècnic. El gestor assessora els veïns, però serà la comunitat la que contracte tant el projectista com l’empresa constructora que execute l’obra.

Un altre aspecte important de la convocatòria és que, ja que l’objectiu és la rehabilitació integral de l’immoble, cal promoure la complementarietat de les diverses línies d’ajudes gestionades des de la Conselleria d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, i les ajudes europees Nex Generation EU de rehabilitació a escala d’edificis i millora de l’eficiència energètica.

L’ordre d’ajudes entrarà en vigor l’endemà de la publicació en el ‘Diari Oficial de la Generalitat Valenciana’. Les sol·licituds s’hauran de tramitar telemàticament.

El termini per a executar les obres de millora de l’accessibilitat no podrà excedir els 24 mesos, comptats des de la data de concessió de l’ajuda.