T'interessa

Novetats i notícies

Ves enrere El vicepresident segon i l'alcalde de Silla visiten el solar on es preveu construir 41 habitatges públics per a lloguer

El vicepresident segon i l'alcalde de Silla visiten el solar on es preveu construir 41 habitatges públics per a lloguer

  • Héctor Illueca afirma que aquesta promoció “permet continuar ampliant el dret a l'habitatge sense privatitzar el parc públic”
  • El cost total de l'actuació és de 5,8 milions d'euros i els fons Next Generation finançaran dos milions

El vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Héctor Illueca, i l'alcalde de Silla, Vicente Zaragozá, han visitat el solar on es preveu construir 41 habitatges que es destinaran a lloguer gràcies a la col·laboració publicoprivada.

Silla és un dels municipis en què la Vicepresidència Segona, a través de l'Entitat Valenciana d'Habitatge i Sòl (EVha), ha posat a disposició una parcel·la mitjançant la constitució de dret de superfície per a la promoció, construcció i gestió de 41 habitatges de protecció pública energèticament eficients per a lloguer social.

El vicepresident segon ha assegurat que aquesta promoció de protecció oficial “ens permet continuar ampliant el dret a l'habitatge sense privatitzar el parc públic i garantint preus assequibles en l'accés a un habitatge digne”. Així mateix, ha continuat dient que aquesta actuació “oferirà una llar a preus assequibles on desenvolupar la seua vida a famílies joves i amb baixos recursos”.

De la mateixa manera, Illueca ha destacat que la col·laboració publicoprivada, a través de la cessió dels drets de superfície, també ajuda a “donar un impuls al sector de la construcció sense privatitzar el sòl públic”.

Per part seua, l'alcalde de Silla ha assegurat que aquest projecte “és un regal majúscul del Nadal” per al municipi perquè “construir 41 habitatges per a gent vulnerable, com són els joves, amb la situació tan precària que tenen, o les persones majors, és molt important”.

El cost aproximat d'aquesta actuació a Silla és de 5,8 milions d'euros i la Unió Europea, a través dels fons Next Generation, finançarà uns dos milions. Fa uns dies es publicava el concurs, el termini del qual per a presentar ofertes acaba el 8 de febrer.

Una iniciativa que impulsa la col·laboració publicoprivada, ja que la Generalitat ofereix 17 parcel·les de la seua propietat en diferents municipis de la Comunitat per a construir i gestionar 1.090 habitatges en lloguer. Tot això amb el suport dels fons Next Generation, que sumaran un import total de 54,1 milions d'euros.

La parcel·la de Silla està situada al carrer L'Horta i té una superfície de 1.200 m² en la qual es construiran 41 habitatges aproximadament i 44 places de garatge. La planta baixa es destinarà a habitatges i locals comercials i les tres plantes superiors, a habitatges.

Aquesta actuació s'emmarca en els programes d'ajuda en matèria de rehabilitació residencial i habitatge social del Pla de recuperació, transformació i resiliència (PRTR).

En la visita i reunió prèvies també han participat el director general de l'EVha, Rafael Montero; el regidor de Medi Ambient, Felipe García, i la regidora de Benestar Social, Trinidad Martínez.

Requisits per a rebre ajudes

Per a poder obtindre finançament amb càrrec al programa dels fons europeus s'hauran de complir, entre altres, els requisits següents: els edificis hauran de tindre un consum d'energia primària no renovable inferior als valors límit establits; almenys el 70 % dels residus de construcció i demolició hauran de ser reutilitzats o reciclats; caldrà limitar la generació de residus; no causar un perjudici significatiu al medi ambient, i complir els percentatges de l'etiquetatge climàtic i mediambiental.

L'EVha actuarà com a entitat col·laboradora i, mitjançant la subscripció d'un conveni amb la Vicepresidència Segona i Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, es farà càrrec de gestionar i tramitar les ajudes.

L'ajuda serà proporcional a la superfície útil de cada habitatge, i serà d'un màxim de 700 euros per metre quadrat i una subvenció màxima de 50.000 euros per habitatge.

Inicialment, el dret de superfície es va establir en un termini màxim de 55 anys. No obstant això, per a garantir la viabilitat en un moment d'incertesa econòmica com l'actual, es dona la possibilitat de prorrogar el contracte fins a un màxim de 75 anys. Aquesta ampliació implica també la pròrroga de la vigència de la destinació a lloguer social dels habitatges.

El termini d'execució de les obres serà, com a màxim, de 36 mesos des de l'obtenció de la llicència d'obres.

Respecte a les condicions de les persones arrendatàries, l'habitatge haurà de ser el domicili habitual i permanent, hauran d'estar inscrits en el Registre de Demandants d'Habitatge de la Comunitat i tindre uns ingressos màxims de 4,5 vegades l'IPREM referits a 12 pagues, que seran menys restrictius per a famílies nombroses i amb persones amb discapacitat.

Un comité d'experts garantirà la solidesa i viabilitat de les propostes i valorarà diferents criteris d'adjudicació.