T'interessa

Noticias

Ves enrere Ximo Puig destaca que es tanca una legislatura “excepcional” en la qual la Comunitat Valenciana ha avançat en creació d’ocupació i cohesió social per a establir “un nou mapa d’oportunitats”

Ximo Puig destaca que es tanca una legislatura “excepcional” en la qual la Comunitat Valenciana ha avançat en creació d’ocupació i cohesió social per a establir “un nou mapa d’oportunitats”

  • El president de la Generalitat ha signat el decret de dissolució de les Corts i de convocatòria d'eleccions autonòmiques per al 28 de maig
  • Defensa que els avanços en ocupació, competitivitat, estabilitat, reforç de l'estat de benestar i dignitat són els resultats de la via valenciana, caracteritzada pel diàleg i l'acord
  • “Aquesta és una comunitat que no vol retrocedir, una comunitat que vol continuar avançant”, indica el president, que demana preservar la convivència i la unió de tota la societat

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha destacat, després de signar el decret que dissol les Corts i convoca eleccions autonòmiques per al 28 de maig, que es tanca una legislatura “excepcional” i “única per a l’autogovern”, en la qual la Comunitat Valenciana ha avançat en creació d’ocupació i en cohesió social, i té per davant “un nou mapa d’oportunitats”.

En una compareixença a la Sala Nova, junt amb la resta de membres del Consell, celebrada després d’un ple extraordinari, el president ha iniciat la seua declaració recordant l’excepcionalitat dels moments viscuts en aquests quatre anys, amb una pandèmia de COVID-19 que va ocasionar la pèrdua de 10.451 vides, una DANA que va afectar greument el Baix Segura, els importants danys en el litoral causats per la borrasca Gloria i, en l’actualitat, l’elevada inflació provocada per un any de guerra a Ucraïna.

No obstant això, com ha assegurat, malgrat les “enormes dificultats”, “tots els indicadors econòmics i socials” reflecteixen l’“evidència” que la Comunitat Valenciana “està millor”, que “està avançant” i que ho està fent “mantenint l’estabilitat, forjant acords i prioritzant les solucions”.

En el pla econòmic, el president ha recordat que “més de dos milions de valencians i valencianes treballen hui, 400.000 més que fa 8 anys; la contractació indefinida ha augmentat al 50 %, i el salari mínim ha augmentat per a 200.000 persones”. A més, la Unió Europea “acaba de certificar que la valenciana és “la comunitat espanyola industrial que més progressa en competitivitat regional” i “hui superem, per primera vegada, la mitjana europea en innovació”, hi ha afegit.

Estabilitat i diàleg permanent

Ximo Puig també ha al·ludit a l’estabilitat reeixida en huit anys, amb tots els pressupostos aprovats “dins del termini i en la manera que cal”; les 30 lleis aprovades en la legislatura de la pandèmia, i el “clima permanent de diàleg social i d’acords, enfront del soroll d’altres territoris”, que ha desembocat en un “rècord” en inversió estrangera. La valenciana està sent, a més, l’autonomia que està gestionant “amb més agilitat” els fons europeus Next Generation, ja ha rebut 3.600 milions d’Europa, que la situen “20 punts per damunt de la mitjana espanyola”, ha dit.

Pel que fa a les mesures de protecció social, Puig ha argumentat que la Comunitat Valenciana és el territori “on menys creix la desigualtat des de la pandèmia”, gràcies a unes polítiques que segueixen garantir l’estat de benestar i reforçar la cohesió territorial.

Aquesta defensa de l’estat de benestar s’observa també en la resposta valenciana a l’impacte de la guerra, “amb una reforma fiscal que fa que els impostos abaixen per al 97 % de la població; una rebaixa de preus i taxes públiques, especialment notable en el transport; suport intensificat a empreses, autònoms i sectors com el ceràmic, i ara, de nou, per a les famílies, amb el Bo Cistella de la Compra, l’ajuda a les hipoteques i el lloguer jove”, ha enumerat el president.

En concret, en Educació, Ximo Puig ha assenyalat que hi ha 14.800 docents més que en 2015, s’ha posat fi als barracons, el fracàs escolar s’ha reduït a la meitat, s’ha ampliat la XarxaLlibres i ja és gratuïta l’escola de 2 a 3 anys, a més de potenciar la Formació Professional. En Sanitat, s’han ampliat les plantilles en 13.200 professionals més i s’ha recuperat l’atenció sanitària universal, eliminant copagaments i establint noves cobertures de serveis. En polítiques socials, s’ha aconseguit triplicar el nombre de persones beneficiàries de la dependència i la renda valenciana d’inclusió ha augmentat un 85 %, ha indicat.

Nou mapa d’oportunitats

Aquestes accions han permés dibuixar un “nou mapa d’oportunitats”, amb inversions com la gigafactoria de Volkswagen a Sagunt”, que crearà, directament i indirectament, més de 30.000 llocs de treball”, i amb decisions empresarials que reflecteixen la confiança en la Comunitat Valenciana d’altres grans multinacionals com ara Ford, que hi ha fixat la seua seu social, o BP, que transformarà la refineria de Castelló, la qual passarà d’energies fòssils a energies netes. No hem d’oblidar el dinamisme del teixit productiu valencià, que ha propiciat que hi haja “8.900 empreses més que en 2015; 25.000 autònoms més que fa 8 anys, i un creixement del PIB valencià que enguany serà de l’1,9 %”.

“Hem avançat en solucions allà on hi havia disfuncions”, ha dit Puig, que ha al·ludit al fet que així ho il·lustra que la Ciutat de la Llum haja passat “del tancament per sanció europea a funcionar i poder crear 5.000 llocs de treball”; que l’aeroport de Castelló, “que no tenia ni una ruta regular en 2015, enguany superarà els 200.000 passatgers”, i que “l’Àgora, que abans estava buida, ara té el segon CaixaForum més visitat d’Espanya”.

Puig hi ha afegit, en aquest punt, que s’ha avançat també “en dignitat”, perquè “la societat valenciana ha superat el paradigma de la corrupció, de la vergonya i dels escàndols”. “La corrupció preocupa 20 vegades menys que fa 8 anys a la societat valenciana: del 60 % al 3 %, i en l’Índex de qualitat democràtica, que encarrega la Unió Europea a la Universitat de Göteborg, hem ascendit del lloc 14 al lloc número 6 i estem per damunt de la mitjana europea”, ha manifestat.

El president també s’ha referit, d’altra banda, a qüestions per les quals cal continuar treballant per a assolir un “finançament just” i per a garantir “aigua per sempre” des del caràcter irrenunciable del transvasament Tajo-Segura.

Via valenciana

“Aquesta és una Comunitat que no vol retrocedir, una comunitat que vol continuar avançant”, ha assenyalat el president, per a qui “la via valenciana està donant resultats i el millor està per vindre”. Per això, ha considerat fonamental “preservar allò que ens ha conduït fins ací: la convivència, basada en el respecte; l’acord, fonamentat en el diàleg, i la unió de tots els valencians”.

“Junts hem establit les bases d’aquest horitzó 2030, una segona revolució dels serveis públics per a reforçar l’estat de benestar valencià; una reindustrialització innovadora que ens faça liderar camps com la mobilitat; una sostenibilitat que propicie l’autonomia energètica i un medi ambient més protegit, i una societat més cohesionada, més descentralitzada i amb igualtat real entre dones i homes, entre persones i entre territoris”.

El decret signat aquest dilluns pel president es publicarà aquest dimarts en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana i en el Butlletí Oficial de l’Estat. Les eleccions autonòmiques se celebraran el 28 de maig, de manera que la campanya electoral començarà el 12 de maig i acabarà la mitjanit del dia 27, i la constitució de les Corts serà el 26 de juny.