T'interessa

Noticias

Ves enrere Vicente Barrera presenta uns pressupostos per a 2024 que “aposten per la cultura sense ideologia política”

Vicente Barrera presenta uns pressupostos per a 2024 que “aposten per la cultura sense ideologia política”

  • Els comptes de Cultura i Esport ascendixen a 220,8 milions d'euros, la qual cosa “suposa un ajust d'un -2,22 % a causa del gran dèficit que arrosseguem”
  • Es destinen 1,6 milions d'euros a Sant Miquel dels Reis “per a garantir-ne el funcionament correcte i segur”
  • Es crea una direcció general específica per a preservar, conservar i recuperar el patrimoni cultural civil i eclesiàstic
  • El Museu de Belles Arts rebrà 8,3 milions d'euros (+15 %) per a “donar la rellevància que mereix a la segona pinacoteca del país”
  • Esport crea una ajuda amb 250.000 euros per a facilitar la conciliació entre la vida familiar i professional de les dones esportistes d'elit

El vicepresident primer i conseller de Cultura i Esport, Vicente Barrera, ha presentat hui en la Comissió d’Economia de les Corts els pressupostos del seu departament per a 2024, amb els quals es fa una “aposta per la cultura sense ideologia política, en la qual no es promocione res que dificulte la nostra convivència”.

Barrera ha assenyalat que són uns pressupostos “pensats ‘per’ i ‘per a’ la majoria dels valencians i no destinats a utilitzar la cultura per a adoctrinar o afavorir els afins”.

En este sentit, ha afirmat que “és el moment d’impulsar la vertadera cultura valenciana” i ha apuntat que el seu objectiu “no és canviar la cultura del poble valencià; el que no volem és deformar-la o modelar-la amb imposicions”, perquè “la cultura és del poble i no dels polítics”, per la qual cosa “no defendrem cap entitat que busque dividir-nos i vaja en contra del nostre acord estatuari”.

El vicepresident ha posat l’accent en el llast que ha suposat per a l’elaboració estos pressupostos l’“herència nefasta deixada per l’anterior Consell, amb un dèficit de 3.860 milions d’euros en 2023 i un deute de 57.246 milions d’euros, la més alta de la història”.

“Tot això fa que estos pressupostos nasquen en un context d’enorme dificultat” i que, enfront de la irresponsabilitat d’anteriors gestors, es presenten “uns pressupostos realitzats en favor dels valencians”.

En concret, el pressupost de la Vicepresidència i Conselleria de Cultura i Esport per a 2024 ascendix a 220,8 milions d’euros, “una xifra que suposa un ajust global d’uns -2,22 % respecte a 2023”, a causa del gran dèficit que arrossega la Comunitat Valenciana.

En qualsevol cas, ha apuntat que esta disminució “no repercutirà en les principals ajudes al sector” i es contrarestarà amb “l’aplicació de nous criteris de millora i responsabilitat, prescindint de partides no executades pels responsables de l’anterior Conselleria”. Així mateix, a esta quantitat se sumen 6 milions d’euros més del programa europeu Next Generation EU, a través del Mecanisme de recuperació i resiliència.

Direcció General de Cultura

Pel que fa a la nova Direcció General de Cultura, el pressupost previst per a l’exercici 2024 ascendix a 105,3 milions d’euros (el 47,7 %) del total gestionat per la Vicepresidència Primera.

Del total, 82,6 milions d’euros es destinaran al programa de Promoció Cultural i Arts Escèniques, el de més dotació d’este departament, ja que inclou el finançament de l’Institut Valencià de Cultura (IVC) i a Fundació Palau de les Arts, que rebran 64,3 milions d’euros en concepte de despeses de funcionament i 9,4 milions més en inversions.

Barrera ha explicat que, encara que esta suma suposa 5,5 milions d’euros menys, eixe minvament no és real, ja que es deu al fet que s’ha suprimit la línia per a agents culturals pressupostada per l’anterior Consell amb un import de 5 milions d’euros, que mai es va executar.

D’altra banda, està previst destinar 4,2 milions d’euros en ajudes a la resta de competències de promoció del sector cultural, de manera que “es conserven les principals”, “se suprimixen totes les ajudes de contingut sectari alié als interessos de la Comunitat Valenciana”.

Així mateix, hi ha afegit que es creen “noves línies destinades a entitats històriques de la tradició valenciana, la creació de la Ruta Jaume I, un recorregut cultural des de Morella fins a Orihuela i per a donar suport a la cultura taurina”. En este punt ha assenyalat que la Conselleria “no és ni deixa de ser taurina, però sí que es deixarà de discriminar la cultura del bou, que ha sigut maltractada pel Govern anterior”.

En concret ha destacat 9 línies nominatives, amb 1,7 milions d’euros per a la Universitat de València, la Càtedra Charles Péguy de la Universitat Catòlica de València, Lo Rat Penat, la Reial Acadèmia de Cultura Valenciana, l’Associació d’Escritors en Llengua Valenciana (AELLVA), el Centre Cultural Bernat i Baldoví i la Fundació Bou de Lídia per a realització de festejos taurins a la Comunitat Valenciana.

Pel que fa al programa de Llibre, Arxius i Biblioteques, comptarà amb 22,6 milions d’euros. En este apartat, el vicepresident ha destacat la gestió de 21 línies de subvencions (6,3 milions d’euros), amb un increment en un 7,2 % de les ajudes a la producció editorial i a les llibreries per a potenciar la promoció del llibre i la lectura, entre altres.

Així mateix, es creen quatre línies de subvencions amb 245.000 euros per a ajudes nominatives a la Universitat de València i l’Associació Valenciana d’Escriptors i Crítics Literaris (CLAVE), a més d’ajudes a projectes editorials estratègics i activitats culturals a Sant Miquel dels Reis.

Quant a les inversions, es creen nou línies d’ajudes per un total de 2 milions d’euros per al manteniment de Sant Miquel dels Reis (1,6 milions d’euros), “que després de 23 anys des de la seua inauguració, necessita una actuació important per a garantir-ne el funcionament correcte i segur”, entre altres accions.

Patrimoni Cultural

Pel que fa a la Direcció General de Patrimoni Cultural, la dotació pressupostària ascendix a 65,7 milions d’euros (prop del 30 % del total), 8,3 milions d’euros dels quals són per al Museu de Belles Arts, “cosa que significa un augment del 15,3 %, a fi de donar la rellevància que mereix a la segona pinacoteca del país”, i 57,4 milions d’euros seran per a finançar el programa de Patrimoni Artístic, Museus i Arts Plàstiques.

Este programa inclou les transferències per al Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, l’Institut Valencià d’Art Modern, el Patronat del Misteri d’Elx i l’Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació (IVCR+i), que sumen 17,5 milions d’euros.

Barrera ha explicat que, encara que esta xifra suposa una disminució d’1,9 milions d’euros respecte a 2023, este minvament es compensarà amb un “esforç per a executar íntegrament el capítol d’inversions, a diferència de la situació que ens vam trobar” amb l’anterior Consell, “on l’execució a penes arribava al 30 %”.

D’altra banda, es destinaran 11,5 milions d’euros a intervencions en la rehabilitació del patrimoni valencià, sota criteris de rellevància i urgència, i s’augmenta en 1 milió d’euros la despesa per al manteniment del monestir de Santa María de la Valldigna, el Parc Cultural de la Valltorta i Morella la Vella, el Centre Arqueològic Subaquàtic de Borriana, o el museu, castell i teatre de Sagunt, entre altres.

Així mateix, ha destacat la creació de quatre línies nominatives, amb 381.000 euros, per a col·laborar amb l’Ajuntament d’Alacant en la celebració de l’Any Sempere i l’Any de Juan Francés; el conveni amb la Diputació d’Alacant per a “atendre una històrica reivindicació del sentiment d’abandó de la província d’Alacant”; la creació d’una nova càtedra del patrimoni subaquàtic a la Universitat Jaume I, i la creació del projecte de Museu Virtual del Cartell Valencià impulsat per Russafart.

Direcció General d’Esport

Finalment, Vicente Barrera ha desgranat en la seua intervenció el pressupost previst per a l’àrea d’Esport, dotat amb 39,7 milions d’euros (341.000 euros més que en 2023), que té com a principals objectius l’aposta per l’esport base, la salut ciutadana i l’optimització de les federacions.

En esta línia es produïxen “considerables augments en les línies de suport a l’esport base”, entre els quals destaca un 33 % més per als programes d’esport i salut als centres escolars, un 16 % per a pilota valenciana, un altre punt per a l’Aula Ciclista i un 14 % més per a la línia d’Esport a l’Escola. Així mateix, creixen un 10 % els programes orientats a l’esport d’elit.

El vicepresident ha esmentat específicament la nova línia d’ajuda per a la maternitat i la conciliació esportiva familiar de les esportistes, amb 250.000 euros per a “donar resposta a una necessitat específica d’ajuda per a dones esportistes d’elit, amb la finalitat de facilitar la seua conciliació entre la vida familiar i els entrenaments i les competicions”.

Així mateix, s’incrementa un 29 % el pressupost, fins a arribar als 3,1 milions d’euros, per a “fer costat a les grans entitats que representen l’esport de la nostra Comunitat, com ho són les federacions esportives i els clubs esportius, motors reals de la promoció i la gestió de l’activitat esportiva.

Entre estes ajudes ha recalcat els 1,6 milions d’euros (+45 %) per a dotar de més estabilitat els clubs que participen en competicions de màxima categoria nacional; el reforç amb 800.000 euros (+60 %) al programa Recepta Esportiva destinat a afavorir l’adquisició d’hàbits de vida saludable entre la ciutadania.