Noticias

Ves enrere La Generalitat ha finalitzat les obres de remodelació i millora d'accessibilitat de les andanes de 14 estacions del TRAM d'Alacant

La Generalitat ha finalitzat les obres de remodelació i millora d'accessibilitat de les andanes de 14 estacions del TRAM d'Alacant

  • El pressupost conjunt supera els 14 milions d'euros, IVA inclòs
  • Els treballs previstos s'han realitzat amb l'objectiu d'adequar les parades per a la incorporació dels nous trens duals

La Generalitat ha finalitzat les obres de remodelació de les andanes i millora de l'accessibilitat de les estacions i baixadors de la línia 9 (Benidorm-Dénia) i part de la línia 1 (Luceros-Benidorm) del TRAM d'Alacant.

Aquests treballs, que en el seu conjunt han suposat una inversió superior a 14 milions d'euros, IVA inclòs, permetran a Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) condicionar les andanes actuals per a l'accés dels viatgers als nous trens duals de plataforma baixa. Aquesta inversió afectarà 14 estacions i baixadors de les línies 1 i 9.

Aquestes actuacions, igual que la resta que s'executen en la línia 9 del TRAM d'Alacant, són susceptibles de ser incloses en el Fons REACT-EU (Next Generation) de la Unió Europea.

Els treballs previstos s'han dividit en dos lots. El primer fa referència al desmantellament de Disco Benidorm, l'ampliació i la millora d'accessibilitat d'andanes al baixador d'Hospital Vila i les actuacions de renovació i millora a l'estació de Benidorm.

A Benidorm s'ha inclòs com a part d'aquest projecte la renovació de la platja de vies, la construcció de noves instal·lacions ferroviàries i un depòsit per al material mòbil.

En el segon lot, el rebaix i l'adequació d'andanes s'ha dut a terme en Camí Coves, L'Alfàs del Pi, El Albir, Altea, Garganes, Cap Negret i Olla Altea. A més s'han dut a terme les obres de millora d'accessibilitat a Teulada, Gata de Gorgos i Dénia i l'ampliació i la millora d'accessibilitat del baixador de Cala Piteres, al Campello.

Com a part d'aquestes obres s'ha habilitat a les estacions i les parades de la línia 9 una andana provisional amb una tarima desmuntable, adaptada a l'altura de les unitats dièsel que circulen per la línia 9, per a facilitar-hi l'accés de les persones usuàries, fins que es posen en servei les noves unitats duals.

De manera paral·lela a aquests treballs s'han condicionat els aparcaments situats al costat de les estacions d'Altea i l'Alfàs del Pi. Al seu torn, s'han construït aparcaments nous al costat de les parades El Albir i Olla de Altea.

Arribada del tren a Dénia

Aquesta actuació forma part de les diverses iniciatives tècniques que està duent a terme la Generalitat, a través d'FGV, en la connexió Benidorm-Dénia, a fi de mantindre i millorar les condicions d'explotació, garantir la regularitat i la qualitat del servei amb uns estàndards semblants a la resta de la xarxa d'FGV a Alacant.

Com a part del Pla de modernització de la línia 9, està previst que l'arribada dels primers trens duals a Dénia es produïsca a principis de 2023, aprofitant la fi de les obres de renovació de via entre Teulada i Dénia, així com els treballs de tramviarització que s'han fet en aquest municipi.

Per a fer possible el servei, circularien trens des de Benidorm fins a Teulada i des d'ací s'hauria de fer un transbord als nous trens duals electrodièsel, per a acabar el recorregut i arribar a Dénia. El transbord esmentat és imprescindible per a accedir a Dénia, per on no podrien circular els actuals trens dièsel a causa de motius tècnics i d'accessibilitat.

En els últims anys, la Generalitat ha invertit un total de 150 milions d'euros a la província d'Alacant per a renovar i modernitzar la línia 9, i de manera progressiva s'ha anat recuperant la circulació ferroviària en diversos trams. Primer es va poder començar a circular fins a Benissa i Teulada i en els pròxims mesos es podrà circular també fins a Gata de Gorgos.