T'interessa

Noticias

Ves enrere García Duarte assegura que la gestió del Govern d’Espanya dels fons del Mecanisme de recuperació per a digitalització en dificulta l’execució a les comunitats

García Duarte assegura que la gestió del Govern d’Espanya dels fons del Mecanisme de recuperació per a digitalització en dificulta l’execució a les comunitats

  • El director general de TIC participa en el II Fòrum de Responsables Autonòmics en Matèria de Digitalització organitzat per la Regió de Múrcia

El director general de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions, José Manuel García Duarte, ha assegurat este dimecres que la gestió del Govern d’Espanya dels fons del Mecanisme de recuperació i resiliència (MRR) per a digitalització “en dificulta l’execució a les comunitats autònomes”.

García Duarte ha fet estes declaracions en el marc del II Fòrum de Responsables Autonòmics en Matèria de Digitalització que té lloc a Múrcia. El fòrum, al qual ha acudit acompanyat del secretari autonòmic d’Innovació, Jerónimo Mora Pascual, ha sigut organitzat pel Govern de la Regió de Múrcia per a continuar avançant en la transformació digital de les comunitats autònomes.

García Duarte s’ha mostrat molt crític amb el Govern central a causa de la falta d’un criteri homogeni per part dels diversos ministeris que gestionen els fons: “Els ministeris, sobretot el d’Economia, han traslladat la gestió a les comunitats autònomes d’una manera irresponsable i poc realista. A més, els terminis i el contingut finalista dels fons n’estan obstaculitzant l’execució àgil”.

Segons el responsable de les TIC en la Generalitat, “en alguns casos els terminis són més llargs, però en uns altres, són extremadament ajustats i impossibles de complir. Esperem que la realitat faça rectificar al Ministeri d’Economia, ja que correm el risc que els fons es perden si no entenen que han de ser còmplices de la seua execució. De qualsevol manera, la Generalitat està totalment compromesa a complir les fites d’execució, independentment de la resposta del Ministeri”.

Reunió de CIO autonòmics

Esta és la segona ocasió en la qual s’organitza i es convoca este fòrum, compost per responsables de digitalització i telecomunicacions dels governs autonòmics, els anomenats CIO per les sigles en anglés (Chief Information Officer), que es reunixen amb l’objectiu d’intercanviar experiències i generar sinergies.

En esta ocasió, debatran sobre els nous enfocaments de governança i les tendències de govern TI i, en este sentit, es presentaran dos models de governança d’èxit, com ho són Madrid Digital i l’Agència Digital d’Andalusia. A més, els assistents tenen previst tractar altres temes com ara la intel·ligència artificial (IA) generativa en l’Administració, la robotització i l’automatització de processos administratius per a millorar l’eficiència i reduir terminis, la gestió dels fons MRR i els fons Retech per a projectes digitals transformadors de les comunitats autònomes.

El director general de TIC ha destacat que, “a les dificultats ja expressades amb els fons MRR, cal afegir que ha costat un temps preciós convéncer alguns ministeris que no es pot invertir de manera homogènia en tecnologia en tot Espanya, ja que en els últims 30 anys cada territori ha desenvolupat la seua pròpia estratègia de digitalització, com ho mostren els diversos models de governança”.

García Duarte ha destacat que, “de fet, la nostra planificació estratègica ens ha portat a ser pioners en la implantació de Blockchain de manera corporativa en la Generalitat i a comptar ja amb els primers projectes innovadors en la DGTIC, per a visualitzar com la robotització i la IA poden ajudar la ciutadania i els processos de gestió de l’Administració valenciana”.

En este sentit, el responsable de les TIC de la Generalitat ha detallat que “ja s’han fet múltiples projectes pilot amb grans plataformes en els àmbits de justícia, tributs, igualtat i presidència. A més d’estar treballant en el pla estratègic Ciutadania 360 de la Generalitat, que està definint un nou model de relació de l’Administració amb la ciutadania, des de l’omnicanalitat i amb un portal únic. I ja podem dir que comptem amb el primer prototip”.