Organismos

Portales

Novedades

Relaciones con la UE y el Estado

Atrás Elena Cebrián presenta en Bruselas el primer plan valenciano de la producción ecológica

Elena Cebrián presenta en Bruselas el primer plan valenciano de la producción ecológica

12/02/2016

La consellera d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián s'ha reunit amb el director general adjunt d'Agricultura de la Comissió Europea, Mihail Dumitru, a qui ha explicat com està treballant la conselleria les ajudes europees i els esforços que el Consell està fent "per a posar al dia" els programes comunitaris, a pesar de les dificultats tecnològiques i de personal amb la que el nou govern s'ha trobat a l'arribar a la Generalitat.

La consellera es troba des d'ahir a Brussel·les per a participar en les sessions del Comité Europeu de les Regions, per delegació del President de la Generalitat, Ximo Puig. Cebrián ha explicat al director general adjunt d'Agricultura europeu les prioritats de la Generalitat en matèria agrícola. En particular, subratlla, "cosa que fem ara per a promocionar l'agricultura ecològica, com a govern jove que vol recuperar el paper de la producció agrària sostenible en un territori propici per a això". Dumitru i el grup d'experts europeu ha rebut amb interés les iniciatives que s'estan fent a la Comunitat Valenciana en aquest sentit.

Cebrián li ha mostrat en què consisteix el Pla de Producció Ecològica, així com el procés de participació obert per a la seua concreció i els 200.000 euros pressupostats per a la seua divulgació i formació en els pressupostos autonòmics. D'altra banda, el Programa de Desenvolupament Rural 2015-20 (PDR) arreplega 23 milions per a l'impuls a l'agricultura ecològica a la Comunitat Valenciana, dins de les ajudes mediambientals. Es tracta d'una partida per a cinc anys que "pràcticament s'ha compromés ja, a causa de la demanda emergent per a aquest tipus d'explotacions".

"És una de les línies d'ajuda que més èxit ha tingut", ha explicat la consellera, la qual cosa suposa que, gràcies a les expectatives generades, la superfície dedicada a aquest tipus de cultius ha augmentat un 50% en un any, passant de les 50.000 hectàrees registrades en 2014 a les 75.000 hectàrees de 2015. Servirà de mostra el fet que només en la comarca de Requena-Utiel han aparegut 300 sol·licitants nous d'aquestes ajudes europees per a la producció ecològica.

Uns altres aspectes que ha ressaltat Elena Cebrián d'aquesta demanda creixent és que els cultius i la producció que més s'estan acollint a aquestes ajudes són els propis de les comarques de l'interior, on abunden els productes de secà, i que és una opció que atrau els agricultors jóvens. És a dir, segments que "encaixen en els objectius del desenvolupament rural que ens hem traçat en sintonia amb les directrius europees", ha especificat la consellera d'Agricultura i Medi Ambient.

El Pla de Producció Ecològica de la CV va en línia, a més, ha subratllat la consellera, amb els esforços que està realitzant de la Comissió Europea per a promoure un sector més intel·ligent, més eficient i que puga adaptar-se als desafiaments que plantegen el canvi climàtic, l'escassetat de recursos com l'aigua, la volatilitat dels mercats i una demanda més intensa de productes específics.