T'interessa

Novetats i notícies

Ves enrere Ximo Puig estudia ampliar el tipus d'establiments en què serà exigible el passaport COVID

Ximo Puig estudia ampliar el tipus d'establiments en què serà exigible el passaport COVID

  • Insisteix en el fet que cal "conviure amb la pandèmia" immunitzant-se amb la vacuna i fent ús de "mascareta, distància social, ventilació i sentit comú"
  • Proposa un acord entre Govern d'Espanya, comunitats autònomes i grups parlamentaris per a garantir la "cohesió territorial i social"
  • Assegura que la Comunitat Valenciana registrarà un "rècord històric de treballadors" en 2022 si la tendència de creació d'ocupació es manté-
  • El president de la Generalitat ha oferit una conferència col·loqui organitzada per Fòrums Levante-EMV

El president de la Generalitat, Ximo Puig ha anunciat que el Consell està estudiant ampliar el tipus d'establiments en què serà exigible el passaport COVID.

Així ho ha assegurat durant la conferència col·loqui que ha oferit, organitzada per Fòrums Levante-EMV, en la qual ha destacat que l'extensió de l'ús del certificat de vacunació s'abordarà en la pròxima mesa interdepartamental.

En el transcurs de la seua intervenció, el president ha explicat que actualment el Consell té tres objectius prioritaris: la protecció de la salut, la creació d'ocupació i l'ampliació de recursos econòmics per a la Comunitat Valenciana, procedents tant de fons europeus com d'un finançament autonòmic "just".

Respecte de la protecció de la salut, Ximo Puig ha insistit en el fet que cal "conviure amb la pandèmia" immunitzant-se amb la vacuna i fent ús de "mascareta, distància social, ventilació i sentit comú" i ha fet una crida a la responsabilitat durant la celebració de les pròximes festes nadalenques.

El cap del Consell ha destacat que actualment la població vacunada a la Comunitat Valenciana és del 93,3 %, cosa que ha descrit com "l'èxit col·lectiu més important en moltes dècades", i ha explicat que es continuarà amb la vacunació dels menors, la immunització dels quals ha començat aquest mateix dimecres, així com amb el subministrament de la dosi de reforç "amb caràcter prioritari al personal essencial i vulnerable", i "com més prompte millor" als majors de 40 anys.

Així mateix, ha anunciat que el Programa valencià d'investigació vacunal de la Generalitat (ProVaVac) ha incorporat una nova línia d'investigació sobre la COVID-19 persistent, amb la qual cosa es pretén avaluar l'impacte crònic en pacients que han superat la malaltia aguda i desplegar estratègies d'atenció que minimitzen aquest impacte en la població.

Pacte per la cohesió territorial i social

Durant la seua intervenció, Ximo Puig ha assegurat que els fons europeus de recuperació i el nou finançament autonòmic constitueixen dos àmbits "clau" per a 2022. En aquest sentit, ha oferit un gran acord per a garantir la cohesió territorial i social, a la qual estan "obligats" tant el Govern d'Espanya com totes les comunitats autònomes i els grups parlamentaris per a aprovar el nou sistema de finançament autonòmic.

El president ha valorat que el document presentat pel Govern enfoca la reforma del sistema de finançament sobre la base de la població ajustada, tal com reivindica la Comunitat Valenciana, i ha reclamat que no hi haja factors que desvirtuen per complet l'assignació de recursos pel criteri de població ajustada, així com recursos addicionals per a atendre amb suficiència les necessitats de l'estat del benestar valencià i de les polítiques de desenvolupament, a més que l'Estat assumisca el deute valencià acumulat per l'infrafinançament que ha patit.

Ximo Puig ha insistit en el fet que la Comunitat Valenciana és el territori que més ha treballat per "l'Espanya de les Espanyes viable", mitjançant un finançament just, la desconcentració i la reivindicació de la diversitat, per la qual cosa s'ha mostrat disposat a "negociar des del rigor i amb predisposició a l'acord", encara que ha advertit que no acceptarà "una diferència de finançament 'per capita' que siga inassumible com l'actual".

Respecte dels fons europeus, ha avançat que la Generalitat està intensificant el treball amb els consorcis empresarials valencians per a participar en el nombre més gran possible de grans projectes estratègics per a la recuperació i transformació (PERTE).

Així mateix, s'ha referit a la distribució de fons europeus que es fa en les diferents conferències sectorials, a través de les quals, en 2021, la Comunitat Valenciana ha rebut 985 milions d'euros, i ha mostrat la seua esperança que en 2022 se supere aquesta quantitat.

Creació i dignificació de l'ocupació

Pel que fa a la creació d'ocupació, el president ha assegurat que la Comunitat Valenciana registrarà un "rècord històric de treballadors" en 2022 si la tendència de reducció de la desocupació registrada durant els últims set mesos es manté.

En concret, ha assenyalat que actualment hi ha una diferència de 2.700 treballadors respecte del rècord històric d'ocupació que es va registrar durant la bambolla immobiliària, a la qual cosa han contribuït els ERO, les ajudes del Pla Resistir i "l'immens esforç" d'empreses, autònoms i treballadors.

Així mateix, ha destacat que, en els últims sis anys i mig, la Comunitat Valenciana lidera la creació d'ocupació relativa a Espanya amb un augment del 22,2 %, 8 punts per damunt de la mitjana espanyola, i 154 llocs de treball creats cada dia.

Finalment, el president ha advocat per dignificar l'ocupació, mitjançant el respecte als drets laborals, així com garantint l'estabilitat i el diàleg social, i l'aposta per la reindustrialització per mitjà de la innovació, la millora de l'eficiència de la despesa pública i de la col·laboració publicoprivada.