T'interessa

Novetats i notícies

Ves enrere Transició Ecològica demana que s'aplique la directiva europea a les comunitats energètiques

Transició Ecològica demana que s'aplique la directiva europea a les comunitats energètiques

  • La Conselleria de Transició Ecològica proposa definir aquesta figura i impulsar la producció i l'autoconsum de renovables
  • La iniciativa planteja exempcions, així com ampliar, per a les comunitats energètiques, la distància que permet considerar-les instal·lació de producció pròxima

La Conselleria de Transició Ecològica ha proposat una norma sobre comunitats energètiques, en format de reial decret, per a impulsar la producció i l'autoconsum de renovables i transposar a l'ordenament estatal la Directiva europea sobre normes per al mercat interior de l'electricitat.

El director general de Transició Ecològica, Pedro Fresco, ha presentat la proposta en la jornada 'Un nou impuls a les comunitats energètiques', que ha clausurat la consellera d'Agricultura, Mireia Mollà, i que ha comptat també amb representants d'altres territoris, com Catalunya, Castella-la Manxa, Illes Balears, així com els ajuntaments de Badajoz, Sevilla i el Prat de Llobregat i la secretària general de l'associació energètica europea Geode, Carmen Gimeno.

La iniciativa planteja un marc regulador de les comunitats d'energies renovables (CER) i de les comunitats ciutadanes d'energia (CCE) amb l'objectiu de fomentar la participació oberta i voluntària de la ciutadania i de les entitats locals en el sistema elèctric renovable.

"La proposta pretén construir l'entorn favorable per al desenvolupament d'aquestes comunitats, que són clau per a la descarbonització i la descentralització del sistema energètic i per a posar les persones en el centre del sistema", ha assenyalat Fresco.

Mollà ha posat en relleu l'oportunitat d'aquestes figures per a la protecció del medi i per al desenvolupament socioeconòmic dels municipis en termes d'ocupació i indústria assentada en el territori. La titular de Transició Ecològica ha destacat el lideratge i l'acompanyament de la Conselleria, que ja compta amb el pla 'Municipis en xarxa', que impulsa les comunitats energètiques públiques de caràcter local.

La consellera s'ha referit als 16,5 milions d'euros de fons MRR inclosos en el pressupost de 2022 per a l'autoconsum i l'emmagatzematge d'energia renovable i ha anunciat la posada en marxa, en breu, de l'Oficina de Transició Energètica per a oferir assessorament en ruta als municipis i les comarques de la Comunitat Valenciana.

La iniciativa planteja exempcions en els càrrecs i els peatges, així com ampliar a 5 km, per a les comunitats energètiques, la distància que permet considerar-les instal·lació de producció pròxima. Estableix, així mateix, que la finalitat és proporcionar beneficis mediambientals, econòmics o socials als seus socis o a les zones locals on opera.

En aquest sentit, Fresco ha argumentat que aquestes condicions fomenten la distribució eficient, permeten a les pimes del municipi esdevindre propietàries de les instal·lacions i accedir a contingents reservats en les subhastes, la qual cosa és una proposta per a construir en positiu, per a sumar-hi i per a ajudar.

Igualment, la consellera ha indicat que "a vegades tocant una tecla es produeix un fenomen que precipita la transformació i adquireix la magnitud necessària per a complir en termini els objectius. La proposta de hui és una tecla que pot precipitar aquest canvi".

En la seua intervenció durant la jornada, el director de l'àrea d'Acció Ambiental i Energia de l'Ajuntament del Prat, Joan Herrera, ha explicat que fa falta una transposició de la directiva que facilite i agilitze el desplegament de les comunitats energètiques en el territori i ha destacat que poden ser també un vector de transformació social: "l'autoconsum és també un pretext per a articular la ciutadania. Si volem que la ciutadania s'empodere i participe en l'autoproducció i l'autoconsum energètic, que confiança i energia vagen plegades, es necessiten no només ajudes, sinó també nous drets".