T'interessa

Novetats i notícies

Ves enrere La Comunitat Valenciana suma 17 milions d'euros addicionals de fons europeus per a millorar la digitalització, l'eficiència energètica i la sostenibilitat social del sector turístic

La Comunitat Valenciana suma 17 milions d'euros addicionals de fons europeus per a millorar la digitalització, l'eficiència energètica i la sostenibilitat social del sector turístic

  • Nuria Montes ha assistit este divendres a la Conferència Sectorial de Turisme, en la qual s'han aprovat les bases i les modificacions per a poder fer efectiva esta nova injecció de fons europeus
  • En esta conferència s'incorporen com a projectes finançables totes les instal·lacions de producció solar fotovoltaica que s'excloïen de l'anterior convocatòria

La Comunitat Valenciana suma 17 milions d’euros addicionals de fons europeus Next Generation per a millorar la digitalització, l’eficiència energètica i la sostenibilitat social del sector turístic.

Així s’ha ratificat este divendres en la reunió de la Conferència Sectorial de Turisme convocada pel ministre Jordi Hereu per a aprovar el repartiment dels Fons Europeus Next Generation.

La consellera d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Nuria Montes, ha assistit a la reunió de la Conferència Sectorial de Turisme, on ha centrat la seua intervenció a aclarir determinats aspectes sobre digitalització, sostenibilitat i eficiència energètica.

La consellera s’ha mostrat molt satisfeta amb el resultat de la Conferència, en la qual “tots els acords s’han pres per unanimitat de totes les comunitats autònomes i s’ha incorporat la creació de dos grups de treball en els quals estarem participant en matèria d’aplicació de les ajudes en eficiència energètica i en la formulació dels programes de formació en competències digitals”.

Turisme Comunitat Valenciana iniciarà al començament d’any tots els treballs per a posar en marxa estes noves fites i el finançament a través de fons europeus, perquè, tal com ha apuntat la consellera, l’objectiu és “que arriben a les empreses al més prompte possible i que puguen incorporar en la seua planificació d’inversions estos programes i ajudes, la qual cosa redundarà en una millora de la seua competitivitat”.

En esta reunió s’ha aprovat el repartiment de nous fons Next Generation i al sector turístic de la Comunitat Valenciana han correspost quasi 17 milions d’euros repartits en diverses competències.

Pla de competències digitals

D’esta manera, 5,7 milions d’euros estaran destinats per a posar en marxa fins al segon trimestre de 2026 el Pla de formació en competències digitals per a professionals del sector turístic.

A través d’este pla, la Comunitat Valenciana formarà més de 2.000 professionals en estes matèries, amb cursos de 150 hores que combinaran la formació presencial amb la formació en línia i amb les hores pràctiques que es puguen desenvolupar en els llocs de treball.

Cal destacar que, per a la posada en marxa d’este pla de formació, es comptarà amb els agents socials (associacions empresarials i sindicals), així com entitats de prestigi reconegut en la impartició de cursos, com ara universitats, cambres de comerç o escoles de negoci, tenint un “esperit d’interpretació ampli i extensiu”, tal com ha sol·licitat la consellera Montes.

Projectes d’eficiència energètica

A més, es destinaran 10 milions d’euros addicionals per a la nova formulació de projectes d’eficiència energètica, que s’afegiran al romanent de la convocatòria anterior no executat. D’esta manera, sumaran una inversió final de 23,6 milions d’euros per a esta mena de projectes en les dos convocatòries.

Nuria Montes ha remarcat que és en esta matèria d’eficiència energètica on s’inclouen les principals novetats. Així, ha explicat que, d’una banda, “s’aplicaran de manera considerable els CNAE (classificació nacional d’activitats econòmiques) d’empreses que poden sol·licitar estes ajudes”, incloent-hi no només allotjament hoteler i turístic, sinó també transport, lloguer de cotxes, agències de viatge, parcs temàtics o empreses d’oferta complementària, com ara cultura o naturalesa.

A més, Montes ha insistit que “s’han solucionat i s’han eliminat requisits que van suposar el fracàs de l’anterior convocatòria”, com ara l’eliminació del referent del 30 % d’estalvi energètic aconseguit amb la inversió o la proposta realitzada per la consellera de la inclusió, com a actuacions finançables, de les instal·lacions per a la producció d’energia solar fotovoltaica.

També s’hi inclouran actuacions com ara sensors per al monitoratge de consums i optimització d’estalvis; aïllaments tèrmics; elements exteriors, com per exemple ombratges o jardins que promoguen l’eficiència energètica; programes de gestió de residus i reciclatge; accions de foment de subministraments de quilòmetre zero; controls de presència en il·luminació, climatització i calderes eficients; emmagatzematge tèrmic i elèctric o solar tèrmica per a ACS (aigua calenta sanitària), i piscines.

Nuria Montes ha posat l’accent que la principal novetat que s’hi inclou és que, “per primera vegada, es finançarà la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques per a la producció d’energia elèctrica en qualsevol classe d’empresa turística de la Comunitat Valenciana”.

Pla de sostenibilitat social

L’última novetat que s’hi ha incorporat és la posada en marxa del Pla de sostenibilitat social amb una dotació per al sector turístic de la Comunitat Valenciana de més d’un milió d’euros, que s’invertiran fins a juny de 2025 en les actuacions següents: accions de comunicació, accions de formació, treballs de recopilació de bones pràctiques o cas d’èxit, elaboració de memòries de sostenibilitat, certificats o segells ètics o elaboració de guies de suport a accions concretes relacionades amb la sostenibilitat social.