T'interessa

Noticias

Ves enrere Turisme distribuirà 40 milions d’euros de fons europeus en 2023 a través de la nova convocatòria dels plans de sostenibilitat turística en destinació

Turisme distribuirà 40 milions d’euros de fons europeus en 2023 a través de la nova convocatòria dels plans de sostenibilitat turística en destinació

  • El Govern central aprova la tercera convocatòria extraordinària del Pla territorial de sostenibilitat turística en destinació CV 2023
  • Les entitats locals podran presentar les sol·licituds a la convocatòria de 2023 a partir del pròxim dia 1 de febrer i fins al 6 de març
  • El Pla territorial de sostenibilitat turística de la Comunitat Valenciana 2021-23 està dotat amb un pressupost de 139 milions d’euros

 

El secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, ha avançat aquest divendres que “Turisme Comunitat Valenciana distribuirà 40 milions d’euros més procedents de Fons Next Generation EU durant l’any 2023, a través de la tercera i última convocatòria dels plans de sostenibilitat turística en destinació 2021-2023”.

Una quantia que se suma als més de 100 milions d’euros, atorgats durant la primera i la segona convocatòria corresponents a les anualitats 2021 i 2022, que “ha permés impulsar prop de 30 plans de sostenibilitat turística en destinació a la Comunitat Valenciana”, hi ha afegit Colomer.

El Pla territorial de sostenibilitat turística de la Comunitat Valenciana 2021-2023 està dotat amb un pressupost global de 139,1 milions d’euros. En les seues dues anteriors convocatòries extraordinàries, les referents als anys 2021 i 2022, es van impulsar un total de 33 intervencions, 27 de les quals van ser plans de sostenibilitat turística a executar per entitats locals (dues de les quals mancomunitats); 4 actuacions de cohesió entre destinacions, que desenvolupen Turisme Comunitat Valenciana i les tres diputacions provincials, i 2 intervencions del Pla nacional enogastronòmic.

Francesc Colomer ha recordat que “es tracta de plans de transformació del model turístic en clau de sostenibilitat, d’ODS i transformació digital”, i ha recalcat que “aquesta última convocatòria constituirà un gran revulsiu per a millorar i comprendre el món en el qual estem, a més de captar l’atenció d’aquells turistes que seran cada dia més exigents en clau de sostenibilitat i millora”.

Així mateix, el titular de Turisme ha posat l’accent que “amb aquests plans el sector turístic i les destinacions de la Comunitat Valenciana assumeixen, amb la màxima voluntat, el gran repte de continuar competint amb moltes garanties”.

El secretari autonòmic ha fet aquestes declaracions després de participar en la reunió de la Conferència Sectorial de Turisme, que ha reunit aquest divendres màxims responsables autonòmics de turisme per a consensuar el full de ruta d’aquest exercici 2023 en clau de sostenibilitat turística, i que guiarà la selecció i el finançament de projectes destinats a donar suport a la transformació de les destinacions en pols d’innovació turística.

Obert el termini de l’1 de febrer al 6 de març

Francesc Colomer ha informat que el Govern central ha aprovat el calendari per a la nova convocatòria extraordinària dels plans de sostenibilitat turística en destinació 2023. “S’avançaran els terminis respecte a les convocatòries anteriors”.

D’aquesta manera, la Conferència Sectorial de Turisme ha acordat, a falta de la ratificació oficial, que el termini perquè les entitats locals presenten sol·licituds a aquesta tercera convocatòria extraordinària estarà obert de l’1 de febrer al pròxim 6 de març de 2023.

Balanç de les convocatòries 2021 i 2022

Quant a la convocatòria de 2022, el Pla territorial de sostenibilitat turística en destinació de la Comunitat Valenciana va comptar amb un finançament de 59,77 milions d’euros procedents dels Fons Next Generation EU, i va comprendre 21 intervencions, 16 de les quals van ser plans de sostenibilitat turística en destinació, 3 ACD i 2 plans nacionals.

En concret, els plans d’Elx, Benidorm, Riba-roja de Túria, Alacant, Guardamar del Segura, l’Alfàs del Pi, Oliva, el Poble Nou de Benitatxell, la Vila Joiosa, Castelló de la Plana, Morella, Cofrentes, Santa Pola, el Campello, Gandia, la Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida, i les últimes incorporacions de Dénia i Cullera en el marc de l’estratègia nacional d’enogastronomia.

Pel que fa a la convocatòria de 2021, es compon d’1 ACD i un total d’11 plans de sostenibilitat en destinació, que, amb un global de 49,8 milions d’euros assignats, són Alcalà de Xivert, Alcoi, Benissa, Dénia, Finestrat, Orpesa, Torrevieja, València, Cullera, Bocairent i la Mancomunitat de l’Interior Terra del Vi.

Plans de sostenibilitat turística

Els plans de sostenibilitat turística en destinació que executen les entitats locals són subprojectes que depenen del Pla territorial de sostenibilitat turística en destinació Comunitat Valenciana, que, al seu torn, s’integra en el projecte Estratègia de sostenibilitat turística de la Secretaria d’Estat de Turisme.

A més, es desenvolupen en execució del Pla de recuperació, transformació i resiliència (PRTR), dins de l’apartat Transformació del model turístic cap a la sostenibilitat, que té per objecte reforçar la sostenibilitat mediambiental, socioeconòmica i territorial del turisme; aquest pla de recuperació és finançat enterament per fons europeus Next Generation EU.

Finalment, cal assenyalar que Turisme Comunitat Valenciana exerceix, junt amb la Secretaria d’Estat de Turisme, d’entitat avaluadora de les propostes rebudes i el compliment dels requisits imposats per la normativa comunitària i nacional d’aplicació.