T'interessa

Noticias

Ves enrere Sanitat destina 6 milions d’euros per a la integració laboral de 179 joves investigadors dins del programa Epriex

Sanitat destina 6 milions d’euros per a la integració laboral de 179 joves investigadors dins del programa Epriex

  • Miguel Mínguez: “Els joves investigadors poden millorar les seues capacitats professionals i adquirir habilitats per a fer front a les noves necessitats del mercat laboral”
  • Està dirigit a menors de 30 anys perquè, durant un any, tinguen una primera experiència laboral en el sector públic

El conseller de Sanitat Universal i Salut Pública, Miguel Mínguez, ha destacat que el programa Epriex de la Generalitat ha permés contractar 179 persones a través de Fisabio als diversos centres adscrits a la Fundació en àrees tan diverses com Medicina Interna, Nutrició i Dietètica, Laboratori d’Investigació, Malalties Infeccioses, Farmàcia, Teràpia Ocupacional o la Xarxa Valenciana de Biobancs, entre altres.

Amb aquests contractes, assegura Mínguez, “els joves investigadors poden millorar les seues capacitats professionals i adquirir habilitats per a fer front a les noves necessitats del mercat laboral, gràcies a la tutoria i l’acompanyament de personal qualificat”.

El titular de Sanitat ha fet aquestes declaracions en el transcurs de la trobada mantinguda aquest dimarts a l’Hospital General d’Elx amb joves investigadors contractats a través de la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica (Fisabio), a través del programa Epriex.

Aquest programa està dirigit a joves menors de 30 anys que hagen finalitzat la seua formació universitària en els últims tres anys. A través d’aquesta modalitat de contracte formatiu en empreses del sector públic obtenen la pràctica professional en el món laboral durant un any.

L’objectiu és millorar les capacitats professionals de les i els joves i l’adquisició d’habilitats per a fer front a les noves necessitats del mercat laboral, mitjançant la tutoria i l’acompanyament de personal qualificat de les administracions públiques, com ho poden ser els centres d’investigació i les fundacions del sector públic.

Les 179 persones contractades es distribuiran a les tres províncies. Alacant és on més personal s’ha incorporat amb 96 contractacions noves, 40 de les quals han sigut destinades a l’Hospital General Universitari d’Elx; en segon lloc, està la província de València amb 65, 12 de les quals estaran situades en Fisabio-Serveis Centrals, i Castelló, amb 18 incorporacions, 11 de les quals compliran la seua tasca en el Departament de Salut de Castelló.

Projectes

El conseller ha visitat els laboratoris de Microbiologia i de Genètica Molecular, a la segona i tercera planta del centre sanitari il·licità, on ha conversat amb Nieves de Gonzalo i Luis Sánchez Guillén, junt amb les i els joves contractats, que li han traslladat les tasques que realitzen.

D’aquesta manera, en el primer laboratori es du a terme l’emmagatzematge i la manipulació de mostres biològiques, el manteniment de soques, la realització de mesures mitjançant eNose, PCR, anàlisis microbiològiques i manteniment de base de dades.

Per la seua banda, en el Laboratori de Genètica Molecular es duen a terme tasques de suport en el desenvolupament de la línia d’investigació i innovació relacionada amb una app en la sostenibilitat en cirurgia. També fan tasques d’anàlisi genètica de marcadors moleculars dels pacients en massa muscular i en coloproctologia en la posada en marxa i el monitoratge dels assajos i els estudis clínics.

Aquest laboratori compta també amb el projecte Metahealth juntament amb l’UJI, destinat a la creació d’un metavers per a explicar el consentiment informat als i les pacients. D’altra banda, estan desenvolupant un estudi de l’alliberament controlat de microbiota en pacients amb malaltia inflamatòria intestinal.

Mínguez ha visitat també el Servei d’Oncologia Radioteràpica, on la responsable del Servei, Sandra Miranda, i la responsable d’Investigació en Infermeria, Esther Soler, li han explicat i han mostrat la sala on es realitza un dels projectes d’investigació, el gabinet d’estètica per a pacients oncològics i de salut mental.

La iniciativa forma part d’un projecte d’investigació sobre l’impacte de la cura dels problemes estètics que acompanyen la malaltia sobre la qualitat de vida dels i les pacients. L’objectiu és millorar la integració social de col·lectius vulnerables mitjançant la millora d’aspectes estètics i d’imatge per a reduir l’estigmatització que els impedeix, en molts casos, trobar treball. També va dirigit a col·lectius que es troben hospitalitzats i que pateixen situacions de soledat no desitjada.

Una vegada finalitzat el recorregut, Miguel Mínguez ha mantingut una trobada amb els 40 joves investigadors i investigadores.

Sis milions d’euros

En aquest context, Fisabio ha rebut al voltant de sis milions d’euros de la Generalitat Valenciana, els quals s’han dividit en tres subprogrames. Una secció d’ocupació verda, amb un import total de 500.000 euros per a contractar 17 persones; una altra d’ocupació digital, amb 2 milions d’euros per a 63 noves incorporacions, i una tercera, d’ocupació en general, amb una subvenció de 3 milions d’euros, que oferirà treball a 99 persones.

L’ocupació verda col·labora amb la preservació i la restauració del medi ambient, i les ocupacions digitals són llocs que fomenten eSkills segons el Marc Europeu de Competències Digitals.

Epriex està dins del programa Inversió 1, Ocupació jove, de la Generalitat, que al mateix temps és objecte de finançament mitjançant fons europeus de recuperació (Next Generation EU).

Àrees de treball

Cadascuna de les àrees de treball preveu la necessitat d’incorporar perfils professionals específics en nous àmbits com la sostenibilitat, amb el desenvolupament de línies d’investigació i innovació en cirurgia i amb aplicabilitat a la resta d’espais de l’hospital que milloren la qualitat dels processos, i amb això redueixen l’impacte mediambiental que els centres sanitaris produeixen.

Altres de les línies d’investigació dels grups experts a les quals s’incorporen les noves contractacions són el desenvolupament de noves alternatives terapèutiques per al tractament del glioblastoma, un tipus de càncer agressiu que es genera en el cervell o la medul·la espinal, o el disseny de nous experiments amb tractaments clàssics de radioteràpia i quimioteràpia.

Així mateix, es formaran en tasques d’investigació en grups com el de suport al duel perinatal; també en l’àmbit de la mediació familiar en moments de crisis davant de problemes de salut d’algun dels integrants, o en anàlisi i tractament de dades en l’àrea de salut mental, entre altres.

Aquests perfils definiran el desenvolupament de nous llocs de treball per als quals s’han sol·licitat diverses titulacions, com ara el Grau Universitari en Biologia; Psicologia; Sociologia; el grau superior de Tècnic Superior en Administració i Finances, o el grau superior de Laboratori Clínic i Biomèdic, entre moltes altres.