T'interessa

Noticias

Ves enrere Elisa Núñez destaca la importància de la gestió integral de la prevenció d’incendis forestals unida al desenvolupament rural i coordinada amb els plans d’extinció

Elisa Núñez destaca la importància de la gestió integral de la prevenció d’incendis forestals unida al desenvolupament rural i coordinada amb els plans d’extinció

  • La consellera assenyala com a fonamentals les actuacions per a reduir l’excés de biomassa en les muntanyes i el desenvolupament d’infraestructures que dificulten la propagació del foc i faciliten les tasques d’extinció
  • Ha assistit a la jornada ‘Presentació dels recursos de prevenció d’incendis forestals’ de la Generalitat, a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agronòmica i del Medi natural de la UPV

La consellera de Justícia i Interior, Elisa Núñez, ha destacat la importància d’una gestió integral de la prevenció d’incendis forestals unida al desenvolupament rural i coordinada amb els plans d’extinció i emergències.

Elisa Núñez ha assistit a la jornada ‘Presentació dels recursos de prevenció d’incendis forestals’ de la Generalitat, que s’ha celebrat a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agronòmica i del Medi Natural de la Universitat Politècnica de València, que permet al públic conéixer les accions, els mitjans i els projectes que s’estan realitzant.

Així, la consellera ha explicat que “estem substituint la visió compartimentada de prevenció i extinció que tenia el Botànic, en la qual predominava la no intervenció en el patrimoni natural, per una estratègia en la qual la prevenció, la gestió forestal i el desenvolupament rural han d’anar de bracet i desenvolupar-se durant tot l’any”.

La titular de Justícia i Interior ha assenyalat com a “fonamentals les actuacions per a reduir l’excés de biomassa en les muntanyes, com ara les cremes prescrites controlades, la concessió d’ajudes als ajuntaments perquè executen actuacions en la planificació de prevenció d’incendis, l’aprofitament energètic de la biomassa per a evitar-ne l’acumulació en les muntanyes i la ramaderia extensiva, com a manera de controlar la vegetació”.

També ha assenyalat “la necessitat d’impulsar el desenvolupament de la xarxa d’infraestructures que dificulten la propagació del foc i faciliten a les brigades les tasques d’extinció d’incendis forestals”.

En este sentit, Elisa Núñez ha informat que per a 2024 i 2025 es procedirà a l’adaptació i el manteniment de 4.375 hectàrees d’àrees tallafoc, amb una inversió superior als 9 milions, així com el manteniment de més de 100 km de pistes forestals, amb una inversió aproximada de 3 milions (fons programa FEADER-PDR).

Així mateix ha destacat la construcció, en 2024, de huit depòsits d’aigua nous per a lluitar contra els incendis forestals, que suposaran una inversió total d’1.644.444 euros amb fons del Pla de recuperació, transformació i resiliència (Next Generation), que se situaran en punts estratègics, principalment en muntanyes públiques i àrees rurals d’alt risc, i que facilitaran més de 2.400 metres cúbics d’aigua per als mitjans aeris i terrestres d’extinció d’incendis forestals.

‘Jornada de presentació de recursos de prevenció’

L’objectiu d’estes jornades és ensenyar al públic en general, i els alumnes de la Universitat Politècnica en concret, una mostra de l’esforç humà i material que la Conselleria de Justícia i Interior fa amb la finalitat d’evitar i reduir l’efecte dels incendis forestals, un risc permanent en les nostres muntanyes. Al seu torn, s’han presentat els nous projectes de desenvolupament en els quals s’està treballant, així com les noves aplicacions informàtiques desenvolupades.

La Direcció General de Prevenció d’Incendis Forestals considera que és important que es vagen mostrant al llarg de la Comunitat Valenciana estos recursos, que es coneguen les seues tasques, mitjans i persones. En esta ocasió s’ha triat la Universitat Politècnica de València, concretament l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agronòmica i del Medi Natural. En esta Escola és on s’impartixen les titulacions de grau en Enginyeria Forestal i Medi Natural i de màster en Enginyeria Forestal, completament relacionades amb les tasques de prevenció d’incendis forestals.

Els recursos que han acudit a l’esdeveniment són els següents: Unitat de Prevenció d’Incendis Forestals, Unitat Motobomba, Unitat de Manteniment d’Observatoris i Depòsits, Unitat de Biomassa, equips de voluntariat, Unitat d’Anàlisi i Prevenció d’Incendis Forestals (UT-902), Central de Prevenció d’Incendis Forestals, Observatori Forestal, Sistema Integrat de Gestió d’Incendis Forestals (SIGIF) i Equip de Projectes.