T'interessa

Noticias

Ves enrere El Consell col·labora amb l’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques en l’anàlisi de les polítiques públiques i l’execució de fons Next Generation

El Consell col·labora amb l’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques en l’anàlisi de les polítiques públiques i l’execució de fons Next Generation

  • La Generalitat destinarà 380.000 euros al foment de la investigació, la difusió de tècniques analítiques i la capacitació de professionals

El Ple del Consell ha aprovat la subscripció d’un conveni de col·laboració entre Presidència de la Generalitat i l’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques (IVIE) per a fomentar, promoure i finançar la realització d’estudis i informes relacionats amb l’optimització de serveis públics i la millora de les anàlisis sobre l’eficiència i l’eficàcia social de les polítiques públiques.

L’acord també té per objecte la col·laboració en el disseny de plans i projectes orientats a captar fons europeus per a contribuir a la reconstrucció econòmica i social de la Comunitat Valenciana, a conseqüència de la situació generada després de la pandèmia i els efectes ocasionats per la guerra a Ucraïna.

A més, es faran estudis per a analitzar l’impacte i el grau d’execució dels fons europeus Next Generation que s’han rebut.

Per a dur-ho a terme, la Generalitat destinarà 380.000 euros a l’IVIE per a fomentar la investigació, la difusió de tècniques analítiques avançades i la capacitació de professionals en matèria d’anàlisi de les polítiques públiques en l’àmbit de la Comunitat Valenciana, amb especial incidència en les polítiques orientades a la recuperació i l’impuls de l’economia valenciana.

Actuacions de l’IVIE

Dins de les actuacions que desenvoluparà l’IVIE durant 2023, en virtut d’aquest conveni, es troba el seguiment de la literatura especialitzada i de les iniciatives internacionals més destacades relacionades amb l’anàlisi de polítiques i intervencions públiques.

També realitzarà estudis i informes i difondrà la investigació sobre tècniques d’anàlisi de l’impacte de projectes i programes, així com la seua aplicació en el cas de la Comunitat Valenciana.

Així mateix, es generaran instruments d’anàlisi que permeten aprofundir en el coneixement de l’estructura de l’economia de la Comunitat Valenciana, especialment en relació amb els sectors estratègics d’interés econòmic i social.

Igualment, s’encarregarà de la creació, el manteniment i la millora d’observatoris que continguen informació i anàlisis detallades sobre problemes rellevants, amb formats accessibles per a la comunitat científica, els agents públics i la societat en el seu conjunt.

A més, es finançaran activitats dirigides a la formació, el suport i l’assistència a professionals i personal investigador que participen en el projecte, i el desenvolupament d’accions de col·laboració i coordinació amb altres institucions relacionades amb l’objecte del conveni.

De la mateixa manera, està prevista la continuïtat del Congrés d’Economia Valenciana, iniciat l’any passat, i un seminari sobre deute i sostenibilitat de les finances autonòmiques, entre altres activitats.

Estratègies de futur

Pel que fa al congrés sobre economia valenciana, cal destacar que, sota el lema Comunitat Valenciana 2030: Noves estratègies per a la via valenciana, cerca com a objectiu adaptar les estructures productives als nous escenaris mundials.

Aquest congrés, que se celebrarà a la ciutat de Castelló de la Plana, completa una línia de reflexió sobre el futur de l’economia valenciana iniciada l’any passat a Alacant i València.

Per la seua banda, el seminari sobre deute i sostenibilitat pretén reflexionar sobre el deute autonòmic a curt i mitjà termini, i si és previsible que les comunitats autònomes tornen als mercats per a finançar el seu dèficit, o, per contra, continuaran depenent de l’Estat.