T'interessa

Novetats i notícies

Ves enrere La planta de tractament de residus domèstics del Campello polvoritza el rècord de recuperació de la seua sèrie històrica

La planta de tractament de residus domèstics del Campello polvoritza el rècord de recuperació de la seua sèrie històrica

  • Les obres de millora permeten que la instal·lació recupere entre gener i juliol més de 24.200 tones de matèries primeres secundàries, el triple que en tot l’exercici 2019
  • Enguany, la planta ha completat la posada en marxa del nou equipament de recuperació promogut per la Conselleria de Transició Ecològica i el Consorci Mare A1

La profunda reforma i els mòduls nous de les instal·lacions de tractament de residus domèstics del Campello han permés que la planta polvoritze el rècord de recuperació de matèries primeres secundàries de tota la seua sèrie històrica.

Entre gener i juliol de 2022, la planta ha recuperat, per a reciclar-les, un total de 24.254,69 tones, el triple que en l’exercici 2019 i el doble que en tot 2021. A més, prop de la meitat són subproductes orgànics i el 12,6 % és compost de primera qualitat procedent de les recollides separades porta a porta d’Orba i Pedreguer, principalment.

Les dades acumulades del període gener-juliol reflecteixen l’impacte de les obres de millora, promogudes per la Conselleria de Transició Ecològica i el Consorci Mare A1 de residus, en els indicadors de recuperació.

Les obres de modernització han aconseguit passar d’una instal·lació tècnica, que va ser concebuda literalment en el segle passat, a una instal·lació amb els sistemes de recuperació i classificació de materials més avançats. La reforma i el nou equipament s’afigen als ja existents mòduls de recuperació amb energia renovable de la matèria orgànica per a reduir el cost energètic i les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle.

La consellera de Transició Ecològica, Mireia Mollà, ha valorat les obres de millora dins del desenvolupament de “nous models de gestió robustos i circulars, que establisquen l’última línia de gestió en les plantes de tractament de residus mesclats, i no en macroincineradores insostenibles d’economia lineal per a la gestió global dels nostres residus domèstics”.

El sistema ha de prioritzar el model de recollida separada, per a continuar progressant en matèria d’economia circular. En aquest sentit, Mollà ha subratllat que “els fons Next Generation EU són una oportunitat perquè els ajuntaments implanten aquestes millores de recollida en origen de bioresidus d’alta qualitat, necessaris per a assolir els objectius europeus de reutilització, recuperació i reciclatge”.

En l’actualitat, tant des del Consorci Mare A1 com des de la Generalitat Valenciana es continua treballant en aquesta àrea de gestió, per a millorar les recollides separades en origen municipals i per a afavorir altres àrees de millora, entre les quals hi ha la reducció d’emissions a l’atmosfera, les olors i les molèsties històriques de les velles instal·lacions tècniques en algunes urbanitzacions pròximes del Campello, a través de nous sistemes de tractament d’olors i desgasificació.

Residus domèstics mesclats

Les instal·lacions han tractat, en el període gener-juliol 2022, un total de 126.928,72 tones de residus domèstics mesclats, un 4 % menys que en el mateix període de 2019, any prepandèmia. Així mateix, el mes de juliol de 2022 han tractat un total de 23.355 tones de residus mesclats, quasi un 7 % menys que en el mateix període prepandèmia de 2019, a pesar de tindre una ocupació turística similar.

Actualment, amb aquestes dades, la del Campello esdevé una de les instal·lacions amb majors ràtios de recuperació de matèries primeres secundàries d’entre les que donen servei a zones urbanes i amb elevada sobreestacionalitat i ocupació turística de tota la Comunitat Valenciana pel que fa a la fracció restant.