Noticias

Ves enrere Ximo Puig avança un impuls a l'eficiència energètica en el sector turístic amb la inversió de 13,8 milions d'euros procedents de fons europeus

Ximo Puig avança un impuls a l'eficiència energètica en el sector turístic amb la inversió de 13,8 milions d'euros procedents de fons europeus

  • El Mecanisme de recuperació i resiliència suma ja recursos per a la Comunitat Valenciana que assoleixen els 1.100 milions d'euros
  • El president destaca que s'accelerarà l'aplicació dels nous fons assignats per a donar suport a la sostenibilitat de l'activitat turística a fi que arriben "tan prompte com siga possible" a les empreses
  • Ximo Puig ha mantingut una reunió de seguiment de la captació i l'aplicació dels fons del Next Generation EU a la Comunitat Valenciana

La Generalitat destinarà 13,8 milions d'euros a impulsar l'eficiència energètica i la implantació d'economia circular en les empreses del sector turístic gràcies a una nova línia d'inversió adjudicada a l'Administració valenciana des del Mecanisme de recuperació i resiliència, que suma ja recursos per a la Comunitat que assoleixen els 1.100 milions d'euros.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha mantingut una reunió de seguiment de la captació i l'aplicació dels fons del Next Generation EU a la Comunitat Valenciana. En la trobada de treball ha participat el secretari autonòmic de Presidència, Andreu Ferrer; el responsable de l'Oficina Valenciana per a la Recuperació i director general de Coordinació de l'Acció del Govern, Juan Ángel Poyatos, i la directora general d'Anàlisi i Polítiques Públiques, Ana Berenguer.

"Aquesta inversió de vora 14 milions d'euros en les empreses del sector turístic permetrà introduir criteris de millora energètica, essencials en un context com l'actual, en el qual els preus de l'energia estan colpejant la competitivitat de les empreses", ha assenyalat el responsable del Consell després de la trobada. Per això, d'acord amb el Pla Reactiva, "accelerarem l'aplicació d'aquests fons perquè arriben tan prompte com siga possible a les empreses del sector", ha agregat.

Puig ha recordat, a més, que aquesta quantitat se suma als vora 50 milions que ja estan adjudicats a la Comunitat Valenciana per als plans de sostenibilitat turística municipals.

El president ha informat que, després de la represa de les conferències sectorials amb la posada en marxa del nou pressupost de l'Estat de 2022, s'ha représ el repartiment de fons a les comunitats autònomes per a programes concrets. Des de principi d'any són cinc les sectorials que han adjudicat ja nous fons.

Als 13,8 milions d'euros ja esmentats per a turisme, la sectorial de justícia ha adjudicat a la Comunitat Valenciana 11,14 milions per a la digitalització de l'administració judicial, mentre que la sectorial de ciència ha realitzat tres noves adjudicacions a la Comunitat Valenciana per a reforçar les capacitats d'innovació en agroalimentació (5,8 milions), astrofísica i física d'altes energies (5,3 milions) i materials avançats (6 milions).

En total, es tracta de 42,18 milions d'euros que se sumen als 1.056,18 milions que es van adjudicar en l'exercici de 2021. Al llarg dels pròxims mesos continuaran tenint lloc noves conferències sectorials.

Projectes estratègics

En la reunió també s'ha abordat la situació dels diferents projectes estratègics per a la recuperació i la transformació econòmica (Perte) que estan ja aprovats pel Govern. El president ha destacat la importància del Perte del vehicle elèctric, la convocatòria del qual ja està oberta i és el que permetrà la instal·lació de la gigafactoria de bateries a Sagunt per part de Volkswagen.

A més, el president ha assenyalat que la Generalitat treballa amb diferents consorcis d'empreses per a optar a la resta de Perte que estan aprovats ja i la convocatòria dels quals s'anirà obrint progressivament.

Alguns dels projectes que ja són públics i que optaran als respectius Perte sectorials amb el suport de la Generalitat són el projecte de bateries liderat per Power Electronics, el pla de descarbonització de la indústria ceràmica encapçalat per BP i el sector ceràmic o la digitalització del camp gràcies a la digitalitzadora agrària, impulsada per Insomina i amb el suport de nombroses empreses del sector. A més, l'Institut de Biomecànica de València optarà al Perte de salut, mentre que PLD Space, o el consorci entre la Universitat Politècnica de València i l'aeroport de Castelló, treballen en projectes vinculats a xarxes de satèl·lits.