Noticias

Ves enrere Ximo Puig anuncia la candidatura de la Comunitat Valenciana per a albergar la seu de l’Agència Espanyola d’Intel·ligència Artificial

Ximo Puig anuncia la candidatura de la Comunitat Valenciana per a albergar la seu de l’Agència Espanyola d’Intel·ligència Artificial

  • Assenyala com a prioritat del Consell assolir la sobirania energètica i avança que s’estan tramitant 452 instal·lacions de renovables que generaran més producció de la demanada
  • Avança l’aprovació d’un decret pel qual es destinaran 2 milions d’euros en beques per a universitaris i investigadors ucraïnesos afectats per la invasió russa
  • Destaca l’aposta del Consell per una “nova indústria intensiva en coneixement, sostenible i generadora d’ocupació de qualitat”
  • El president de la Generalitat ha participat en l’obertura de la trobada informativa ‘Cap al futur’, organitzada per Europa Press Comunitat Valenciana

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat la candidatura de la Comunitat Valenciana per a albergar la seu de l’Agència Espanyola de Supervisió de la Intel·ligència Artificial.

Així ho ha manifestat durant l’obertura de la trobada informativa amb el títol ‘Cap al futur’, organitzada per Europa Press Comunitat Valenciana, a la qual també ha assistit la vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Aitana Mas; el conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Arcadi España; la consellera de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Rebeca Torró, i la consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez.

El president ha explicat que s’està treballant en la presentació d’una candidatura “solvent” al procés iniciat pel Govern d’Espanya per a establir la seu de la nova agència, i ha destacat que la Comunitat Valenciana ha sigut pionera en el desenvolupament d’un programa d’intel·ligència artificial, a més de comptar amb un teixit empresarial i investigador.

Aposta per la sobirania energètica

Durant la seua intervenció, el cap del Consell s’ha referit a la transició energètica, la reindustrialització, la innovació, la formació i la justícia social com els cinc eixos prioritaris per a configurar “la nova Comunitat Valenciana del futur immediat”.

En concret, ha assenyalat com a “prioritat màxima” per al Consell assolir la sobirania energètica “per a passar de ser dependents energètics a autosuficients, i de ser importadors intensos en combustibles fòssils a exportadors d’energies renovables”, ha manifestat. En aquest sentit, ha explicat que la Generalitat i l’Estat estan tramitant 452 instal·lacions de renovables a la Comunitat Valenciana, que generaran una producció un 13 % superior a la demanada per famílies i empreses.

Ximo Puig ha indicat que la producció energètica actual és de 18.000 gigawatts a l’any, la qual cosa suposa el 70 % del que es consumeix, i ha advocat per accelerar al màxim la instal·lació de renovables, amb la finalitat d’arribar als 10.000 megawatts de potència renovable abans de 2026 i avançar en 4 anys l’objectiu ‘Autonomia 2030’.

Així mateix, ha recordat que el Consell ha aprovat un nou decret d’impuls a les renovables que redueix el temps de tramitació a 10 mesos i obri la via d’urgència per a tramitar instal·lacions de menys de 10 hectàrees, i que s’ha duplicat el personal dedicat a la tramitació d’aquests expedients.

Beques per a estudiants ucraïnesos

Pel que fa a l’aposta per l’educació, el president ha mostrat el compromís del Consell per aconseguir que el cost per a les famílies siga el mínim possible, perquè, segons ha indicat, “l’educació és la garantia per a competir en més igualtat d’oportunitats”, i ha advocat per fer “més atractiva la Formació Professional”, atesa l’ocupabilitat que ofereix.

A més, ha anunciat l’aprovació d’un decret d’ajudes per valor de 2 milions d’euros per a becar estudiants universitaris i personal investigador procedents d’Ucraïna i afectats per la invasió russa.

En concret, ha explicat que la Generalitat becarà el 80 % dels seus estudis a 80 universitàries i universitaris ucraïnesos, a més de concedir ajudes a prop de 40 investigadores i investigadors que s’han vist obligats a desplaçar-se per la situació al seu país, “amb la finalitat que cap valencià per naixement o per acolliment afronte en solitari les conseqüències de la guerra”, ha manifestat.

Aposta per la reindustrialització i la innovació

En el transcurs de l’acte, el president ha advocat per una “nova indústria intensiva en coneixement, sostenible i generadora d’ocupació de qualitat”, com la mobilitat sostenible.

En concret, com a exemple d’aquesta reindustrialització ha esmentat els projectes de la gigafactoria de Volkswagen i l’electrificació de Ford Almussafes, així com els liderats per Stadler, Baleària, Air Nostrum i ILSA, que, segons ha dit, “transformaran la Comunitat Valenciana en pol de mobilitat sostenible del sud d’Europa”.

Quant a l’aposta per la innovació, el president ha assenyalat el salt qualitatiu experimentat per la Comunitat Valenciana en els últims anys, que l’ha posicionat com a “regió innovadora” en el rànquing de la Comissió Europa, en què ha avançat 29 posicions des de 2015, la qual cosa suposa “el major increment d’Espanya”.

Així mateix, Puig ha destacat el suport del sector públic a la modernització de les empreses i ha advocat per l’aplicació de la innovació en els sectors tradicionals

Finalment, el president ha reivindicat l’aprofitament “màxim” dels Fons Europeus Next Generation, un finançament autonòmic “just” i l’augment de la productivitat, la qual cosa ha assegurat que revertirà en “millors llocs de treball, més riquesa i més recursos per a sostindre l’estat del benestar”, i per a assolir un “futur de cohesió social i territorial”.