Noticias

Ves enrere Habitatge rep més de 400 sol·licituds per a optar a les ajudes de rehabilitació i millora energètica en habitatges

Habitatge rep més de 400 sol·licituds per a optar a les ajudes de rehabilitació i millora energètica en habitatges

  • 291 habitatges i 145 edificis d’habitatges aspiren a rebre la subvenció per a la rehabilitació i la millora energètica
  • Aquest exercici 2022 compta amb un pressupost inicial de quasi 21 milions d’euros, que s’incrementarà amb més de 100 milions una vegada s’haja esgotat el crèdit disponible

 

La Vicepresidència Segona i Conselleria d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica ha rebut fins ara 436 sol·licituds destinades a les ajudes per a les actuacions de rehabilitació a escala d’edifici i de millora de l’eficiència energètica en habitatges per a l’exercici 2022, del Pla de recuperació, transformació i resiliència d’Espanya, finançat per la Unió Europea a través dels fons Next Generation EU.

De les 436 sol·licituds presentades fins ara, en corresponen 291 a habitatges i 145 pertanyen a edificis d’habitatges. Aquesta quantitat supera en tot just quatre mesos la quantitat de sol·licituds registrades en convocatòries anteriors, com ara la convocatòria de 2020 del pla d’ajudes a la rehabilitació ‘Eficiència energètica i sostenibilitat’, el registre del qual va ser de 132 sol·licituds amb una inversió inferior a l’actual.

La convocatòria de 2022, en el context dels fons europeus Next Generation, destaca per l’acceptació que està tenint per part dels interessats en les concessions oferides, la quantia sol·licitada de les quals supera ja els 26 milions d’euros. En aquest sentit, el director general de Qualitat i Rehabilitació, Alberto Rubio, valora que el ritme de presentacions està sent molt positiu, “a diferència de convocatòries anteriors en matèria de rehabilitació energètica d’edificis d’habitatges, en les quals no s’assolien concessions que sumaren més enllà del milió d’euros”.

Cal recordar que el termini de presentació de sol·licituds continua obert i expira l’1 de desembre de 2022. Una vegada s’haja esgotat el crèdit disponible s’incrementarà amb més de 100 milions d’euros addicionals, per aquest motiu és important assolir un bon ritme de sol·licituds.

Convocatòria 2022 de fons europeus per a la rehabilitació d’habitatges

Les sol·licituds presentades corresponen a un total de 854 habitatges i, a falta de tancar els expedients corresponents, suposaran unes ajudes totals estimades de prop de 12 milions d’euros.

És important recordar que aquestes actuacions tenen per objecte, tant en àmbit urbà com rural, el finançament d’obres de rehabilitació, sense cap mena de limitació en el seu objecte, en els edificis d’ús predominantment residencial. Incloent-hi, això sí, l’exigència d’una millora acreditada de l’eficiència energètica, amb especial atenció a l’envolupant edificatòria en edificis de tipologia residencial col·lectiva en què s’inclouen els seus habitatges, siguen unifamiliars o pertanyents a edificis plurifamiliars.

Es pot completar aquesta informació, i contactar-hi, a través de la pàgina web Renoveu.

Agents i gestors de la rehabilitació

D’altra banda, la novetat de la presència d’agents i gestors de la rehabilitació en aquesta convocatòria està sent fonamental en el procés de tramitació de les sol·licituds. Segons Alberto Rubio, “podem afirmar sense risc d’equivocar-nos que l’aposta pel sector, i la seua regulació per mitjà dels agents i els gestors de la rehabilitació, ha sigut un èxit. En l’actualitat, la Comunitat Valenciana disposa de més de 1.000 operadors privats en tot el territori, formats convenientment i en procés d’especialització, que acompanyen les persones interessades en aquestes ajudes i en el procés rehabilitador en el seu conjunt”.

Les figures de l’agent de la rehabilitació i el gestor de la rehabilitació actuen d’enllaços entre el que demanen les persones i l’Administració autonòmica. La figura de gestor de la rehabilitació és la d’un intermediari, que pot ser tècnic o no; està donat d’alta en el Registre autonòmic, i “té la capacitat per a orientar i, en nom de la comunitat de propietaris, sol·licitar l’ajuda garantint que la documentació presentada compleix amb els requisits de l’ajuda”.

Mentre que la figura de l’agent de la rehabilitació “té capacitat promotora, és a dir, sobretot seran constructores o promotores que posen en pràctica ‘la clau en el pany’, portar l’obra nova a la rehabilitació”, explica el director general de Qualitat. Quan una comunitat de propietaris decideix començar l’obra, “nomena un agent de la rehabilitació que s’ocuparà de tot el procés” des de l’inici. Entre les seues funcions destaquen sol·licitar l’ajuda, percebre els diners i buscar el finançament necessari, fins al lliurament de les claus d’aquesta obra acabada.

Quant al Registre autonòmic, aquest és de caràcter públic i s’hi poden donar d’alta persones o entitats interessades. A més, conté un cercador territorialitzat que afavoreix la localització més pròxima (cerca per municipis) dels gestors o els agents de la rehabilitació per als interessats a contractar els seus serveis.