T'interessa

Noticias

Ves enrere Soler: 'Aquests són els pressupostos més inversors, més socials i més europeus per a impulsar una recuperació justa en la qual ningú quede arrere'

Soler: 'Aquests són els pressupostos més inversors, més socials i més europeus per a impulsar una recuperació justa en la qual ningú quede arrere'

  • El conseller qualifica d'"excepcionals" uns comptes que assoleixen els 27.967,5 milions, un 9,1 % d'increment respecte de l'any anterior
  • "Cada 24 hores el Consell destina 47,4 milions d'euros a garantir als valencians i valencianes els serveis bàsics fonamentals"
  •  "El Pressupost de 2022 pretén resoldre els problemes de la ciutadania i els reptes de futur enfortint l'estat de benestar i l'impuls de la nostra economia"
  • "Aquests comptes segueixen un increment de la inversió social o, cosa que és el mateix, invertir en les persones, en les pròximes generacions i avançar cap a una societat on no hi haja bretxes socials".
  • Vicent Soler: "La prioritat del Consell són els fons europeus, l'increment de la inversió i l'enfortiment de l'escut social"

 

El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha destacat aquest dimecres que els Pressupostos de la Generalitat Valenciana per a 2022 assoleixen la xifra global de 27.967,5 milions (2.340 milions més que en 2021), la qual cosa suposa un 9,1 % d'increment; "complir la missió d'abordar de manera prioritària els reptes que tenim com a país; impulsar i consolidar definitivament la recuperació econòmica, i mantindre la inversió i la despesa social reforçada que es van incrementar a conseqüència de la pandèmia en aquesta nova normalitat".

"I tot això ho fem des de la responsabilitat, amb polítiques públiques anticícliques i tenint en compte també les necessitats territorials de les nostres províncies i comarques", ha assenyalat el conseller.

Vicent Soler ha fet aquestes declaracions durant la seua compareixença, junt amb la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, després de l'aprovació en el ple extraordinari del Consell, del Projecte de llei de pressupostos de la Generalitat per a 2022. Prèviament, el conseller d'Hisenda i Model Econòmic ha lliurat els comptes al president de les Corts, Enric Morera, acompanyat de la directora general de Pressupostos, Eva Martínez.

El responsable d'Hisenda ha avançat que enguany les inversions de la Generalitat (capítols VI i VII) es quantifiquen en 3.121,3 milions d'euros, un 58,4 % més que en 2021.

Soler ha explicat que aquests comptes públics "assumeixen la responsabilitat de donar resposta als principals reptes econòmics i de creixement de la Comunitat Valenciana i, al mateix temps, mantindre els serveis públics que vam enfortir en 2021 per a impulsar la igualtat d'oportunitats i donar seguretat i tranquil·litat als nostres majors i, sobretot, oportunitats i esperances als nostres joves".

Per això ha continuat Soler "tothom s'hi sentirà reflectit". "És un pressupost transversal que busca enfortir l'estat de benestar i, alhora, impulsar la nostra economia, que té com a objectiu prioritari la nostra recuperació econòmica, social i emocional. Són uns comptes necessaris, positius i beneficiosos per al conjunt de la societat", hi ha afegit.

El titular d'Hisenda ha assenyalat que la prioritat del Consell "són els fons europeus, l'increment de la inversió i l'enfortiment de l'escut social", al mateix temps que ha insistit que en 2022 "hem de secundar més que mai els recursos necessaris a les nostres pimes, les i els autònoms i el conjunt del teixit productiu valencià, per a guanyar i recuperar la nostra competitivitat i el nivell de creixement econòmic a través de la investigació, el desenvolupament, la sostenibilitat i la innovació".

El conseller ha mostrat la seua satisfacció "amb la capacitat de negociació, l'acord i l'esforç" que ha fet la Comissió Política per a dissenyar aquests comptes. Ha insistit en la rellevància d'aquests pressupostos, que busquen donar resposta als últims esculls de la crisi econòmica i social de la COVID-19 i consolidar la recuperació econòmica.

Afermar la recuperació econòmica i social

El titular d'Hisenda s'ha mostrat orgullós d'aquest pressupost perquè, "un any més, incrementa a la xifra històrica de 17.207,7 milions d'euros la despesa social", un 6,6 % més que en 2021, la qual cosa implica un increment de 897,7 milions d'euros. En aquesta línia, Soler ha destacat que cada 24 hores "el Consell destina 47,4 milions d'euros a garantir als valencians i valencianes els serveis bàsics fonamentals".

Així mateix, ha recordat que, com sempre, "hem apostat per augmentar la despesa social dels valencians i valencianes fins a la mitjana espanyola, i ho hem assolit, en la línia del que vam pactar en l'Acord del Botànic, el Botànic 2 i l'acord de reconstrucció 'Alcem-nos'".

A més ha reiterat Vicent Soler, "creiem fermament que aquests setens pressupostos d'aquest Consell són els de la recuperació, perquè si en els pressupostos de 2021 vam reforçar l'escut social per a lluitar contra la pandèmia, en aquest 2022 mantenim aquest escut social reforçat, però també apostem decididament per l'increment de la inversió" o, cosa que és el mateix, invertir en les persones en les pròximes generacions i avançar cap a una societat on no hi haja bretxes socials.

Així, el conseller d'Hisenda ha remarcat que enguany "hem fet l'esforç de mantindre el nivell de despesa en uns serveis públics fonamentals que han estat notablement reforçats al llarg de 2021". En concret, "el Consell dona el seu suport especial a tres departaments clau, com ho són la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives i la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport, que engloben, entre les tres, un total de 15.239,3 milions d'euros", ha subratllat Soler.

En aquest sentit, ha assenyalat que el Consell busca "enfortir els serveis fonamentals, que es van deteriorar notablement amb la crisi de 2008 i que han sigut clau per a lluitar contra la pandèmia en aquesta nova crisi".

No obstant això, el conseller ha manifestat que per a desenvolupar aquestes polítiques "necessitem recursos i per això és necessari reivindicar, una vegada més, una nova llei de finançament autonòmic i un mecanisme transitori per a poder avançar sense que hi haja dues classes de velocitats en la recuperació. El nostre objectiu és que no pot quedar ningú arrere, no podem discriminar els 5 milions de valencians i valencianes".

"A la Comunitat Valenciana hem d'aprofitar la recuperació com una oportunitat de creixement, de transformació sostenible, de digitalització i de més resiliència", ha destacat Soler, que ha apuntat que "hem de liderar el procés de transformació del model econòmic cap a un model més competitiu i sostenible, basat en la innovació i l'increment de la productivitat, i fer-ho amb ambició junt amb el Govern central i els ajuntaments".

Per aquest motiu ha recalcat el conseller d'Hisenda, "han de servir per a instrumentar la reactivació econòmica i social de la Comunitat Valenciana. Hem de ser capaços de gestionar aquest cabal de recursos i fer possible, juntament amb el sector privat, la recuperació de l'ocupació i, al mateix temps, mantindre l'escut social perquè ningú es quede al marge i que aquesta recuperació siga una recuperació justa i per a totes les persones".

En concret, Soler ha detallat que els fons europeus del Pressupost General de l'Estat arriben als 27.633 milions d'euros, dels quals el govern d'Espanya ja ha repartit més de 9.800 entre les comunitats autònomes per mitjà de les conferències sectorials procedents del Mecanisme de recuperació i resiliència (MRR).

En total, la Comunitat Valenciana percep per a aquest exercici 1.795,35 milions d'euros de fons europeus. Aquest total es divideix de la manera següent: 652,95 milions d'euros corresponen al programa REACT-EU; 48,4 milions d'euros al Marc financer pluriennal (MFP) del marc 14-20; 202,5 milions d'euros al MFP 21-27, i, finalment, 802,5 milions d'euros pertanyen a MRR.

El responsable d'Hisenda ha apuntat que aquests fons europeus addicionals "els destinarem a inversió, inversió i inversió, i també a la digitalització; 8,5 de cada 10 euros dels fons es destinaran a la inversió".

Igualment, Soler ha indicat que "l'esperança és possible hui gràcies a la ciència, l'esforç de la societat, els empresaris, els treballadors i treballadores, les pimes, les i els autònoms i també gràcies a la responsabilitat dels nostres joves".

A més, el conseller s'ha referit a una de les novetats d'aquests comptes, la incorporació per primera vegada dels pressupostos participatius, i ha assenyalat que amb aquests primers projectes "hem fet possible que part de la nostra ciutadania decidisca directament el destí de 101 milions en propostes que són prioritàries per als seus projectes vitals i per a les seues comarques".

"D'aquesta manera, hem implicat la ciutadania en la presa de decisions sobre els diners públics, perquè el fet que puguen decidir mostra un dels principals compromisos d'aquest Consell a posar sempre la ciutadania per davant de qualsevol altra decisió", ha conclòs Soler.