Noticias

Ves enrere Sanitat licita altres cinc equips de cirurgia robòtica per als hospitals d'Elx, La Ribera, Arnau, Clínic i Doctor Peset

Sanitat licita altres cinc equips de cirurgia robòtica per als hospitals d'Elx, La Ribera, Arnau, Clínic i Doctor Peset

  • Permeten realitzar cirurgies mínimament invasives i redueixen les complicacions, la qual cosa acurta el temps d'hospitalització
  • Aquest nou equipament se suma als altres tres robots Da Vinci que ja s'han instal·lat i als 79 equips del Pla INVEAT renovats o ampliats

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha publicat en la Plataforma pública de contractació l'anunci de licitació per quasi 14 milions d'euros de cinc nous equips de cirurgia robòtica per a l'Hospital General Universitari d'Elx, Hospital Universitari de la Ribera d'Alzira i, a València, Hospital Arnau de Vilanova, Hospital Clínic Universitari i Hospital Doctor Peset.

Aquest nou equipament se suma als altres tres robots Da Vinci que ja s'han instal·lat a l'Hospital General de Castelló, Hospital Doctor Balmis d'Alacant i Hospital Universitari i Politècnic La Fe, i als 79 equipaments renovats o nous en el marc del Pla INVEAT.

En concret, els cinc nous equipaments permetran fer cirurgies mínimament invasives, principalment d'urologia, ginecologia i cirurgia general, abundaran en la seguretat dels pacients i optimitzaran la pràctica clínica dels professionals per diversos motius.

En primer lloc, com detalla el conseller de Sanitat Universal i Salut Pública, Miguel Mínguez, “els robots quirúrgics són equipaments innovadors que estan tenint uns resultats excel·lents en diferents tipus d'intervencions, sobretot urològiques i ginecològiques. Els processos quirúrgics es resolen en menys temps i amb menys complicacions, la qual cosa, sens dubte, beneficia els i les pacients. Però, a més, acurtar les intervencions i el temps d'hospitalització ajudarà a reduir les llistes d'espera, fet que permetrà una major disponibilitat i gestió eficient dels recursos assistencials”.

D'una altra banda, la cirurgia robòtica comporta una precisió òptima, ja que permet el maneig amb exactitud mil·limètrica de les pinces i els instruments quirúrgics pel robot. Així mateix, es facilita una visió en 3D, la qual cosa permet visualitzar zones de difícil accés i ampliar la imatge, i permet a la persona que realitza la cirurgia sostindre en posició asseguda fins a tres instruments.

L'import total dels equips és de 13.763.750 euros, que es finançaran amb fons de la Unió Europea a través del Programa operatiu del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Comunitat Valenciana.

Aquesta nova actuació s'emmarca en el pla d'inversió de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública per a incorporar nous equips i renovar el parc tecnològic existent. La finalitat última és oferir la millor atenció sanitària i realitzar una distribució equitativa de l'equipament d'última generació, de manera que qualsevol persona de la Comunitat Valenciana tinga accés a les mateixes proves diagnòstiques, de tractament i tècniques quirúrgiques.

Altres 81 milions del Pla INVEAT i més de 57 per a 2023

En la mateixa línia, la Comunitat Valenciana ha invertit 81 milions d'euros en l'ampliació o renovació de 79 equips d'alta tecnologia radiològica previstos en el Pla d'inversions en equips d'alta tecnologia del Sistema Nacional de Salut (Pla INVEAT) que, alhora, està dins del Pla de recuperació, transformació i resiliència, finançat per la Unió Europea-Next Generation EU.

Es tracta, en concret, de 13 acceleradors lineals de partícules, 5 equips d'angiografia vascular, 1 d'angiografia neuroradiologia, 2 de braquiteràpia bigital, 2 d'hemodinàmica, 29 ressonàncies magnètiques, 6 gammacàmeres SPECT-CT i 21 aparells de tomografia axial informatitzada (3 d'aquests, de planificació).

Finalment, la proposta de pressupostos per a 2023 preveu més de 57 milions d'euros per a continuar optimitzant la tecnologia dels centres hospitalaris.