T'interessa

Noticias

Ves enrere La Generalitat inicia els passos per a implantar un nou model de govern de la dada que permeta millorar les relacions amb la ciutadania i les empreses

La Generalitat inicia els passos per a implantar un nou model de govern de la dada que permeta millorar les relacions amb la ciutadania i les empreses

  • La Conselleria d’Hisenda, a través de la Direcció General de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions, ha adjudicat el contracte de servicis de consultoria, disseny i desenvolupament de la metodologia de govern de la dada en la Generalitat
  • L’objectiu és establir un model per a maximitzar el valor de la dada en les relacions amb la ciutadania, les empreses i altres administracions
  • Esta és la primera fase del projecte Ànima, que es completarà amb la implantació d’una plataforma tecnològica i suposa la posada en marxa d’una de les línies estratègiques fonamentals dins del Pla Simplifica 2024-2026

La Conselleria d’Hisenda, Economia i Administració Pública, a través de la Direcció General de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (DGTIC), ha adjudicat el contracte de servicis de consultoria, disseny i desenvolupament de la metodologia que establirà les bases del nou model de govern de la dada de la Generalitat.

L’actuació suposa la posada en marxa d’un dels projectes estratègics fonamentals dins del Pla Simplifica 2024-2026, impulsat per la Direcció General de Simplificació Administrativa de Presidència. Este òrgan directiu assumirà, des de l’Oficina de Simplificació Administrativa i Govern de la Dada, l’assessorament i la metodologia per a desenvolupar i posar en marxa l’estratègia basada en la dada única en la Generalitat. L’oficina va ser creada mitjançant el Decret llei 7/2024 de simplificació administrativa.

La Generalitat inicia així els passos per a implantar un model orientat a la consecució d’una gestió pública pròxima a la ciutadania, automatitzada i segura basada en la transparència, la protecció de dades personals, la corresponsabilitat, coordinació i qualitat de la dada.

El disseny i desenvolupament del model de govern de la dada suposa la posada en marxa definitiva del projecte Ànima, una iniciativa que perseguix maximitzar el valor de les dades, explotant de manera intensiva la informació que gestiona la Generalitat. El projecte s’emmarca en el Pla estratègic de transformació digital de l’Administració (GEN Digital 2025).

Les administracions públiques allotgen, gestionen i custodien una ingent quantitat de dades de la ciutadania, les empreses i la mateixa organització que creix de manera sostinguda. El nou model estratègic de la dada garantirà la disponibilitat, integritat, usabilitat i seguretat d’estes dades en l’Administració valenciana.

El director general de Tecnologies de la Informació i de les Comunicacions, José Manuel García Duarte, ha assegurat que este és “el primer pas en un camí que serà llarg i complex, però que permetrà transformar la gestió pública i construir una administració més transparent, segura i eficient, basada en el coneixement i centrada en la ciutadania”.

El contracte ha sigut adjudicat, per un valor de 244.931,06 euros, a l’empresa Fujitsu Technology Solutions SA i és finançat amb fons europeus Next Generation EU, a través del Mecanisme per a la recuperació i la resiliència (MRR).

García Duarte ha explicat que el model per a governar les dades en la Generalitat “es basarà en un marc de treball i una metodologia que preveja no solament el cicle de vida de la dada, sinó també els seus processos, amb recalcament en la seguretat, per a poder convertir les dades en un actiu diferencial, ben gestionat i governat”. Segons ha assenyalat, “el moment és clau, perquè, per a definir, el model s’ha de valorar quina és l’estratègia més adequada en termes operatius, organitzatius i de servicis”.

Este model permetrà a la Generalitat governar les dades i promoure una cultura de la dada entre el personal empleat públic, així com establir tant l’estructura organitzativa necessària per a dinamitzar la gestió, compartició i ús de dades com la metodologia per a facilitar l’operativa, a més de l’arquitectura de la dada, que permetrà cobrir totes les necessitats presents i futures.

Fases del projecte Ànima

L’adjudicació suposa l’inici de la posada en marxa del projecte Ànima. En esta primera fase, es treballarà en l’anàlisi i diagnòstic de la situació actual, la qual cosa permetrà conéixer el nivell de maduresa de la dada en la Generalitat; la definició del model; la implantació d’un cas d’ús i un full de ruta; i la gestió del canvi de model en l’Administració valenciana.

La fase següent consistirà en la implantació de la plataforma tecnològica de govern de la dada, per a la qual cosa també es preveu la publicació de diverses licitacions.

L’objectiu és disposar d’un programari per a poder aplicar el model triat i obtindre dades de qualitat, sense discrepàncies que puguen provocar confusions o errors. Amb això, es busca obtindre el golden record o registre d’or en l’organització, és a dir, el millor registre possible de dades d’una persona o entitat, que combina informació de múltiples sistemes en una vista única, precisa, completa i de confiança.

A més, tot això serà coordinat per l’Oficina de Simplificació Administrativa i Govern de la Dada, des d’on s’harmonitzarà l’acció de tots els departaments de la Generalitat per a poder disposar definitivament d’un sistema públic de gestió de les dades per a la seua reutilització i revaloració.

Reaprofitament i millors servicis públics

La Generalitat té l’obligació de facilitar l’accés a la informació a tot el personal de l’Administració i garantir així la seguretat i el compliment de la normativa, com el Reglament general de protecció de dades, però, a més, es busca oferir eixes dades a la ciutadania i a les empreses per al seu reaprofitament.

Per a fer-ho, la Generalitat està posant en marxa una sèrie d’iniciatives coordinades i que permetran incorporar sistemes intel·ligents d’analítica avançada per a optimitzar la gestió de les dades i donar eixida al gran potencial que contenen els sistemes de la Generalitat. Tot això permetrà millorar la qualitat dels servicis públics que oferix a la ciutadania i a les empreses.

L’objectiu és que la ciutadania puga disposar de tota la seua informació actualitzada, sobre la seua relació amb l’Administració, els tràmits que fa i les dades de la seua propietat que obren en poder de la Generalitat.

Per a les empreses, la disponibilitat de les seues dades i l’accés a dades obertes de qualsevol sector econòmic i social pot millorar la seua productivitat i afavorir la innovació i el desenvolupament de servicis intel·ligents.

A més, per a la Generalitat, el govern de la dada suposa millorar la capacitat de l’Administració per a prendre decisions i mesurar els efectes reals de les actuacions polítiques.

Segons García Duarte, “el govern de la dada és una filosofia de treball, una metodologia que permet establir les bases per a convertir les dades en un actiu estratègic”. “El nostre objectiu és democratitzar eixa dada i que el personal empleat públic tinga cada vegada més coneixement sobre la informació disponible, perquè puguen explotar-la amb més autonomia i sense dependre del personal tècnic informàtic”, ha indicat.