La Generalitat connecta la via verda d’Ojos Negros i la via Xurra que unix les províncies de València i Castelló amb la de Terol després d’invertir 2 milions - GVANEXT
Ves enrere La Generalitat connecta la via verda d’Ojos Negros i la via Xurra que unix les províncies de València i Castelló amb la de Terol després d’invertir 2 milions
La Generalitat connecta la via verda d’Ojos Negros i la via Xurra que unix les províncies de València i Castelló amb la de Terol després d’invertir 2 milions
- La consellera de Medi Ambient destaca que l’actuació “permet generar un itinerari per a ciclistes i vianants que arribarà als 200 quilòmetres, el de més longitud d’Espanya”
- Les obres han consistit en la construcció d’un nou tram de 8 km de la via verda d’Ojos Negros entre Albalat dels Tarongers i Sagunt, i el tram de connexió amb la via Xurra, entre Sagunt i Puçol, de 7,4 km
La Generalitat ha posat en servici l’últim tram de la via verda d’Ojos Negros i la connexió amb la via Xurra que unix les províncies de València i Castelló amb la de Terol després d’una inversió de 2. 173.802 euros.
Durant la inauguració del nou tram per a ciclistes i vianants que connecta les dos vies verdes, la consellera de Medi Ambient Aigua, Infraestructures i Territori, Salomé Pradas, ha destacat la importància d’esta actuació que s’ha estés durant 17 mesos. “La infraestructura genera un itinerari per a ciclistes i vianants continu de 107 quilòmetres des de la ciutat de València fins al Toro, els quals sumats al tram aragonés amb uns 92, suposen un itinerari continu que arribarà als 200 quilòmetres, el de més longitud de tota Espanya”, ha assenyalat la titular d’Infraestructures.
Pradas ha manifestat que “la Generalitat continuarà apostant per estos projectes que acosten el nostre medi natural a la ciutadania”. Les vies verdes, a més de ser una alternativa saludable d’oci i esport, reivindiquen el patrimoni paisatgístic que travessen i són un reclam per a un turisme verd que es relaciona amb el medi ambient, un instrument més per a eixe desenvolupament sostenible, respectuós i compatible amb el nostre territori natural.
Les obres han consistit en la construcció d’un nou tram de 8 km de la via verda d’Ojos Negros entre Albalat dels Tarongers i Sagunt, i el tram de connexió amb la via Xurra, entre Sagunt i Puçol, de 7,4 km, la qual cosa suposa 15,4 km de nou itinerari per a ciclistes i vianants.
D’esta manera, els treballs s’han centrat a rehabilitar els aproximadament 2 quilòmetres de l’antiga plataforma ferroviària que encara es conservaven i donar-li continuïtat adequant els camins existents per a este nou ús, reparant el paviment, millorant el drenatge i abalisant on ha sigut necessari, a més s’ha dotat de senyalització per a ciclistes i vianants tot el tram. També s’han construït dos àrees de descans al llarg de l’itinerari equipades amb taules, bancs i aparca bicicletes.
Tal com ha informat la titular de Medi Ambient, “el nou itinerari discorre en la seua pràctica totalitat o per les restes de l’antiga plataforma del ferrocarril de Sierra Menera, que pràcticament havia desaparegut, o per camins ja existents”. En concret, de l’antiga plataforma únicament es conserven dos trams: un d’aproximadament 1.165 metres, paral·lel a la A-23 en el terme municipal d’Albalat dels Tarongers, que inclou en el seu recorregut un túnel, i un altre en el terme municipal de Sagunt d’uns 1.300 metres. En el cas del ramal de connexió amb la via Xurra, l’itinerari es recolza sobre la via pecuària del camí de Llíria, entre Sagunt i Puçol.
Les actuacions de més rellevància han sigut la construcció d’una passarel·la d’estructura metàl·lica-fusta tipus arc atirantat de 30 metres de longitud i l’adequació de l’antic túnel ferroviari, els dos situats en el terme d’Albalat dels Tarongers. També s’ha dut a terme la recuperació d’un tram del traçat original ferroviari a Sagunt. Les diferents actuacions han sigut finançades per la Unió Europea- Next Generation EU a través del Pla de recuperació, transformació i resiliència.
eneration EU a través del Plan de Recuperación, Transformación y Resilencia.