Noticias

Ves enrere La Generalitat activa un pla d'ajudes a la rehabilitació amb capacitat per a mobilitzar 220 milions d'euros per a impulsar l'eficiència energètica en 17.000 habitatges

La Generalitat activa un pla d'ajudes a la rehabilitació amb capacitat per a mobilitzar 220 milions d'euros per a impulsar l'eficiència energètica en 17.000 habitatges

  • Les ajudes preveuen una dotació de 20 milions d'euros per a enguany, però poden assolir 200 milions més entre 2022 i 2023 si el sector aprofita tots els recursos assignats a la Comunitat
  • Ximo Puig afirma que el pla és la "llançadora" per a "accelerar" les reformes vinculades a la necessària transició energètica amb l'ajuda dels fons Next Generation EU
  • Héctor Illueca convida les empreses i els professionals de l'edificació a participar en aquesta iniciativa i destaca la necessitat d'actuar "davant d'un parc envellit les carències del qual pateixen les famílies més humils"

La Generalitat ha posat en marxa un pla d'ajudes amb capacitat per a mobilitzar 220 milions d'euros entre aquest exercici i el de 2023 per a actuacions de millora de l'eficiència energètica en més de 17.000 habitatges, tot això a través del Pla de recuperació, transformació i resiliència, finançat amb els fons europeus Next Generation EU.

Així s'ha posat de manifest durant l'acte de presentació d'aquestes ajudes per a edificis i habitatges, que ha tingut lloc al Palau de la Generalitat amb la participació del president, Ximo Puig, i del vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Héctor Illueca.

El programa preveu ajudes per a obres de rehabilitació amb les quals es puga acreditar una millora de l'eficiència energètica que represente, pel que fa a actuacions en edificis d'habitatges, una reducció d'almenys el 30 % en el consum d'energia primària no renovable, i en el cas de les actuacions puntuals en habitatges, una rebaixa del 7 % de la demanda d'aquesta energia.

Les subvencions compten enguany amb un pressupost de 20 milions d'euros, que es pot ampliar, si són mobilitzats tots els recursos assignats a la Comunitat Valenciana, i assolir 200 milions d'euros més entre 2022 i 2023, amb l'activació de les iniciatives que duga a terme el sector de l'edificació.

El president de la Generalitat ha afirmat que aquesta iniciativa és la "llançadora" per a "accelerar" les reformes vinculades a la necessària transició energètica, i n'ha reivindicat la importància davant de "l'escenari extraordinàriament difícil", agreujat per la crisi energètica derivada de la guerra a Ucraïna. "No podem mirar més cap a una altra banda", ha dit el president, que s'ha referit a la "gran oportunitat" que s'obri amb les ajudes Next Generation.

Una "causa comuna"

El responsable del Consell ha animat, per això, les empreses del sector de l'edificació a participar en aquestes actuacions finançades amb fons europeus i a fer de l'eficiència energètica una "causa comuna". "Necessitem produir més energia verda i ser més eficients en la gestió de l'energia", hi ha afegit.

A més, s'ha mostrat partidari d'actuar davant d'un parc d'habitatges envellit i de realitzar tots els esforços perquè les ajudes presentades arriben als que tenen més dificultats per a accedir-hi, perquè, com ha dit, el sector de l'edificació és clau per a fer de l'habitatge un element de cohesió i també per a crear llocs de treball.

Per la seua banda, el vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Héctor Illueca, ha fet una crida a "les empreses, els professionals tècnics i tot el personal implicat per a mobilitzar el màxim de fons possibles i aprofitar aquest moment per a renovar i rehabilitar, conjuntament, el parc edificat de la Comunitat".

Segons ha destacat, "una part important de la nostra societat sent els efectes de la climatologia inclús dins de les seues cases". Tant és així que "el 84,5 % dels edificis existents se situen en els valors més baixos de la certificació energètica en termes de consum", una situació que fa que "les persones que els habiten esdevinguen extremadament vulnerables tant a les altes com a les baixes temperatures", ha subratllat.

Per això, ha coincidit amb el president en la necessitat d'actuar davant d'un "parc edificat envellit, les carències del qual pateixen les famílies més humils" de la societat, i "combinar els estímuls econòmics amb activitats de futur, com la rehabilitació".

Característiques de les ajudes

Les ajudes estan destinades a finançar obres de rehabilitació en els edificis d'ús predominantment residencial, tant en l'àmbit urbà com rural, i inclouen l'exigència d'una millora acreditada de l'eficiència energètica que afecta els edificis de tipus residencial col·lectiu i els habitatges unifamiliars o pertanyents a edificis plurifamiliars.

Es preveuen les figures d'agents i gestors de la rehabilitació per a facilitar tant l'execució de les actuacions com la canalització de la tramitació de les ajudes, que, en el cas de les comunitats de propietaris i propietàries, podran ser d'un màxim de 18.800 euros per habitatge (el 80 % de l'actuació) o, en el cas de situacions de vulnerabilitat, d'un màxim de 26.750 euros per habitatge (el 100 % de l'actuació).

El procediment de concessió serà el de concurrència competitiva i el seu atorgament es farà seguint l'ordre rigorós de presentació de les ajudes. El termini de presentació d'aquestes ajudes s'ha obert precisament aquest dilluns, 11 d'abril, i per a la convocatòria de 2020 conclourà l'1 de desembre de 2022. Igualment, el termini que afecta el gestor o l'agent de la rehabilitació, per a sol·licitar la inscripció en els registres habilitats, conclou el 24 de novembre d'enguany.

Les obres podran estar iniciades abans de la sol·licitud de les ajudes, però no podran estar acabades en el moment de la petició i, a més, s'hauran d'haver iniciat després de l'1 de febrer de 2020.