T'interessa

Noticias

Ves enrere La Comunitat Valenciana ja és la quarta autonomia que més ràpidament paga als seus proveïdors

La Comunitat Valenciana ja és la quarta autonomia que més ràpidament paga als seus proveïdors

  • Els terminis de pagaments a proveïdors van assolir mínims històrics al llarg de tot 2021 i es van situar en 17,67 dies al desembre
  • La Generalitat suma dèsset mesos seguits pagant als seus proveïdors per davall dels 30 dies, que és el límit que marca la llei
  • És en l'actualitat la quarta autonomia amb el període mitjà de pagament a proveïdors (PMP) més baix de tot Espanya a pesar d'haver superat els 99 dies en 2015


La Generalitat ha finalitzat 2021 batent tots els rècords registrats fins ara en el pagament als seus proveïdors, ja que ha tancat el mes de desembre assolint la reducció del període mitjà de pagament a proveïdors (PMP) a 17,67 dies, xifra que se situa, novament, com la més baixa des que es va començar a comptabilitzar aquest indicador el gener de 2015.

A més, amb les últimes dades publicades pel Ministeri d'Hisenda
referents al mes de novembre, la Comunitat Valenciana és actualment la quarta amb millor PMP (només superada per Múrcia, Extremadura i Galícia) i rebaixa més de 7 dies la mitjana autonòmica, que se situa en 26,6 dies.

No obstant això, cal tindre en compte que les autonomies de Múrcia i Extremadura van haver de ser intervingudes pel Govern central, ja que no van poder, tal com sí que ha succeït amb la Comunitat Valenciana, tornar a situar el pagament a proveïdors per davall dels 30 dies per si mateixes, mentre que Galícia té un finançament per càpita molt superior a la valenciana.

Així, el conseller Vicent Soler ha recordat que "el març de 2015 el pagament a proveïdors de la Generalitat va arribar a situar-se en 99,07 dies i des de llavors s'ha reduït més de 81 dies, la qual cosa suposa el màxim assolit mai a la Comunitat Valenciana", al mateix temps que ha posat en relleu "l'esforç que ha fet el Consell en els últims anys per a rebaixar aquesta xifra i eixir de la supervisió del Govern central".

"Hem passat de triplicar el màxim legal permés (30 dies) a situar-nos en tot just 17 dies, amb la millora que això suposa per a la dinamització de l'economia valenciana. Aquesta dada és fruit de l'esforç enorme d'agilització, responsabilitat i gestió eficient de la Tresoreria de la Generalitat per part del Consell del Botànic, que ha donat els seus resultats", ha apuntat per la seua banda el secretari autonòmic d'Hisenda, Francesc Gamero.
Així mateix, el secretari autonòmic d'Hisenda ha destacat que gràcies a aquest treball continuat "tenim la maquinària de gestió econòmica i la tresoreria a ple rendiment, preparada per a l'execució i el pagament àgil dels fons europeus de recuperació Next Generation Europe".

No obstant això, la Generalitat no només ha complit amb la llei el desembre de 2021. Les xifres revelen que fa dèsset mesos consecutius que realitza els seus pagaments a proveïdors per davall dels 30 dies.

En concret, des del mes d'agost de 2020 en què es va situar el seu PMP en 27,86 dies i va iniciar una reducció significativa que va permetre a la Generalitat, sis mesos després, eixir de la supervisió del Govern central, per incompliment reiterat del límit que fixa la Llei d'estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera, i esdevindre la primera autonomia que ha aconseguit recuperar la sostenibilitat comercial pels seus propis mitjans a partir de la mensualitat d'abril de 2021.

D'aquesta manera, 2021 ha sigut el primer any complet en què el Consell ha registrat sistemàticament un pagament a proveïdors no només per davall dels 30 dies, sinó també assolint nivells rècord en la gestió de la tresoreria i registrant en cinc mesos mínims històrics, "la qual cosa posa de manifest la tendència descendent que experimenta aquest indicador en el nostre territori i l'esforç que estem fent des del Consell per agilitzar els pagaments que es realitzen a ciutadans, entitats i proveïdors de l'Administració valenciana", ha apuntat el Conseller Vicent Soler.

Fons transitori d'anivellament

El secretari autonòmic d'Hisenda, Francesc Gamero, responsable de la Tresoreria de la Generalitat, ha afirmat que "la nostra part està feta, perquè amb el pitjor finançament fem una de les millors gestions econòmiques".

Gamero ha insistit que "els fons extres rebuts amb motiu de la COVID-19 i el PMP actual demostren que, per a un funcionament òptim dels pagaments de la Generalitat, necessitem un fons transitori d'anivellament que ens equipare amb la mitjana, fins a l'entrada en vigor del nou sistema de finançament autonòmic".

I això perquè "és imprescindible que tinguem els recursos suficients per a poder atendre les nostres obligacions de pagament, garantir els serveis públics i realitzar les polítiques econòmiques necessàries per a eixir de la crisi transformant el nostre model econòmic en igualtat de condicions amb altres autonomies", ha conclòs Gamero.

Augmentar l'eficiència en la Tresoreria

El Consell del Botànic ha desenvolupat des de 2015 un pla amb l'objectiu d'incrementar l'eficiència dels processos de la Tresoreria de la Generalitat en coordinació amb els serveis econòmics de les diverses conselleries, amb la finalitat de revisar i optimitzar tots els tràmits, prioritzant els pagaments socials.

Aquest pla ha donat resultats i la tendència del PMP de la Generalitat ha anat gradualment a la baixa. Així, per exemple, el setembre de 2015 se situava en 86,34 dies i en el mateix mes de 2016, en 57,61 dies, la qual cosa va suposar una reducció de 28,73 dies en només un any. Així mateix, si el gener de 2019 el PMP assolia els 51,69 dies, el gener de 2020 es reduïa a 38,82 dies. El PMP ha continuat reduint-se fins a assolir la xifra rècord de 17,67 dies el desembre passat.