T'interessa

Noticias

Ves enrere Illueca: "Les entitats financeres tenen l'obligació d'inscriure tots els immobles en desús en el Registre d'habitatges deshabitats"

Illueca: "Les entitats financeres tenen l'obligació d'inscriure tots els immobles en desús en el Registre d'habitatges deshabitats"

  • El vicepresident segon presenta el portal web del registre previst en el decret del Consell per a la mobilització d'habitatges buits i deshabitats
  • La normativa pretén mobilitzar els quasi 20.000 habitatges en mans de les entitats financeres a la Comunitat Valenciana

El vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Héctor Illueca, ha afirmat que les entitats financeres "tenen l'obligació d'inscriure tots els immobles en desús en el Registre d'habitatges deshabitats de la Generalitat". Així ho ha declarat en la presentació del portal web del registre previst en el decret del Consell per a la mobilització d'habitatges buits i deshabitats.

El passat 1 d'octubre, el Consell va aprovar un decret per a mobilitzar habitatges buits i deshabitats que pretén desenvolupar les previsions contingudes en la Llei 2/2017, de 3 de febrer, per la funció social de l'habitatge, relatives a la intervenció de les administracions públiques sobre habitatges deshabitats i el foment del lloguer dels immobles buits.

Es tracta d'una normativa "orientada a mobilitzar els quasi 20.000 habitatges en desús que es troben en mans de les entitats financeres a la Comunitat Valenciana", ha destacat Illueca.

La Vicepresidència Segona i Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, en el seu interés per millorar la qualitat de vida de la ciutadania, ha desenvolupat diverses polítiques entre les quals tenen una gran rellevància les dirigides a afavorir l'accés i l'ocupació de l'habitatge, entés com un dret vinculat al desenvolupament d'una vida digna, en el marc de l'article 47 de la Constitució Espanyola.

Després de mesos de treball, hui s'ha presentat aquesta eina fonamental que, segons ha explicat el vicepresident, "ens permetrà no només inventariar tots els habitatges buits que hi ha en el nostre territori, sinó que també ens proporcionarà unes dades fonamentals per a millorar l'efectivitat de les polítiques d'habitatge".

També ha comentat que es tracta de la primera eina del decret que es posa en marxa "per a assentar la base normativa sobre la qual la Generalitat fomentarà la mobilització dels habitatges en mans de les entitats financeres". Uns immobles que, en l'actualitat, "es limiten a ser actius financers en els balanços comptables dels bancs, incomplint la seua funció elemental: proporcionar una llar a qui la necessite".

El decret regula el procediment administratiu per a la declaració de l'habitatge deshabitat, la creació del Registre d'habitatges deshabitats i la regulació del procediment administratiu per a la inspecció i la imposició de les sancions davant de l'incompliment de la funció social de l'habitatge.

Xarxa 'Lloga'm'

Així mateix, inclou la creació de la xarxa 'Lloga'm' com a xarxa d'intermediació i foment del lloguer i la regulació d'un programa de lloguer solidari com a iniciativa per a la rehabilitació d'habitatges no habitats que seran cedits a la Generalitat a fi de mobilitzar-los per a complir la funció social de l'habitatge.

D'altra banda, es crearà la borsa Habita, que disposarà d'habitatges per a atendre les necessitats residencials de les persones o unitats de convivència en situació d'emergència residencial.

El titular d'Habitatge ha comentat que, malgrat les dificultats que hi ha, "la voluntat política de la Vicepresidència Segona manté la seua determinació d'aplicar una política d'habitatge diametralment oposada a les dels anteriors governs que van precedir el Botànic". Una determinació que s'ha vist reforçada amb els nous consensos internacionals que han obert una finestra d'oportunitat única en matèria d'habitatge.

Així mateix, amb l'arribada dels fons Next Generation EU, "tenim l'oportunitat no només de redoblar el ritme d'ampliació del parc públic d'habitatge, sinó de revertir substancialment el procés d'estigmatització a què ha estat subjecte".

D'altra banda, durant la presentació, la directora general d'Emergència Residencial, Pura Peris, ha assegurat que amb "el desenvolupament de la comunicació electrònica d'habitatges buits, el procediment de declaració i l'habilitació del registre d'habitatges buits, acompanyats de les mesures de foment establides, la mobilització del parc immobiliari serà una realitat que ens permeta facilitar l'accés efectiu a l'habitatge digne, assequible i adequat que tota persona que es trobe en el nostre territori es mereix".

Illueca també ha estat acompanyat per la sotssecretària de la Vicepresidència Segona, Blanca Jiménez; el secretari autonòmic d'Habitatge i Funció Social, Alejandro Aguilar, i la secretària autonòmica d'Arquitectura Bioclimàtica i Sostenibilitat Energètica, Laura Soto.

A la presentació també han assistit representants del Col·legi d'Arquitectes de la Comunitat Valenciana, del Col·legi de Registradors, Fecoval, Tyryus, FAGA, CCV, el Col·legi d'Enginyers Tècnics Industrials, AVS, Avacu, la Regidoria d'Habitatge i Benestar Social de l'Ajuntament de València, CCOO PV i Polítiques Socials.