Noticias

Ves enrere Illueca: “La rehabilitació de l'edifici del carrer Santa Cruz de Tenerife de Castelló és un projecte emblemàtic de transició ecològica i social”

Illueca: “La rehabilitació de l'edifici del carrer Santa Cruz de Tenerife de Castelló és un projecte emblemàtic de transició ecològica i social”

  • El vicepresident segon i conseller d’Habitatge i l’alcaldessa de Castelló visiten les obres d’aquest edifici, al qual la Conselleria destina 4,5 milions d’euros
  • Illueca anuncia que, a la fi de 2023, Castelló comptarà amb 36 nous habitatges públics que es destinaran a lloguer

El vicepresident segon i conseller d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Héctor Illueca, s’ha reunit amb l’alcaldessa de Castelló de la Plana, Amparo Marco, per a tractar les polítiques d’habitatge i les actuacions que la Generalitat du a terme a la ciutat.

Posteriorment, tots dos han visitat les obres de l’edifici del carrer Santa Cruz de Tenerife, 18, acompanyats pel secretari autonòmic d’Habitatge, Alejandro Aguilar, i el director de l’Entitat Valenciana d’Habitatge i Sòl (EVha), Rafael Montero.

En la visita, Héctor Illueca ha assegurat que es tracta d’“un projecte emblemàtic perquè representa una transició ecològica i social” i implica “introduir elements d’innovació ecològica en el sector de l’edificació”. A més, inclou “millores energètiques substancials que tenen una especial importància en el moment actual en què vivim de crisi energètica”.

Segons ha explicat, aquesta crisi requereix respostes dels poders públics, i “la primera d’aquestes respostes ha de ser impulsar aquesta mena de projectes que abunden en una millora de l’eficiència energètica i també de la sostenibilitat social”. En aquest sentit, ha comentat com l’aplicació d’aquestes mesures es veurà reflectida, per exemple, en la baixada del cost de la factura de la llum.

Es tracta de les obres de rehabilitació que la Conselleria d’Habitatge, a través de l’EVha, està executant des de mitjan maig. “La previsió és que a la fi de 2023 Castelló compte amb 36 habitatges nous que es destinaran a lloguer, i d’aquesta manera ampliem el parc públic de la ciutat”, ha assenyalat Illueca.

Per la seua banda, l’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha destacat “la importància de la cooperació i la coordinació entre administracions per a impulsar polítiques que beneficien la ciutadania, com ho és aquest projecte de rehabilitació integral d’habitatges socials que estaven en desús per a destinar-los a lloguer”. Marco ha valorat aquesta actuació que, a més, s’ha realitzat tenint en compte l’eficiència energètica.

Cal recordar que l’actuació es va adscriure al projecte europeu HAPPEN, en què EVha ha participat, l’objectiu del qual és la cerca de solucions constructives innovadores d’eficiència energètica en l’àmbit mediterrani per a assolir un 60 % d’estalvi als habitatges. La Conselleria té pressupostats per a aquesta actuació 4,5 milions d’euros.

L’edifici del carrer Santa Cruz de Tenerife va ser seleccionat per a desenvolupar un dels tres projectes pilot HAPPEN, les obres del qual suposaran una posada en pràctica i una fita en la rehabilitació d’edificis d’habitatge aplicant mesures i consideracions constructives i de disseny establides en el projecte europeu.

D’altra banda, l’EVha té previst presentar aquest projecte al programa d’ajudes a les actuacions de rehabilitació a escala d’edifici dels fons europeus Next Generation.

Característiques

Aquests habitatges, que tindran sòls de revestiment ceràmic, es caracteritzaran per tindre una doble façana per a mitigar els rigors de l’orientació sud dominant. Disposaran, a més, de fusteries amb eliminació de pont tèrmic i un sistema de ventilació per a regular el control de temperatura interior. De la mateixa manera, incorporaran aparells d’aerotèrmia per a la generació de l’aigua calenta sanitària, amb la qual cosa es redueix el consum en aquest apartat.

L’actuació inclourà també un nou sistema d’aïllament en el mateix forjat, amb el qual s’assolirà una minoració important del pont tèrmic en la mateixa estructura. Finalment, els tres nuclis d’escala incorporaran energia fotovoltaica per a l’alimentació independent de l’ascensor, la qual cosa permet una autonomia respecte a possibles talls del servei. Totes aquestes mesures requereixen un procés d’“aprenentatge” per part dels futurs residents dels habitatges per a optimitzar la inversió realitzada.

Els primers mesos de les obres s’han centrat en les demolicions interiors de l’edifici, que estan acabades ja, i en l’actualitat es treballa en les envolupants exteriors.