T'interessa

Noticias

Ves enrere Héctor Illueca afirma que les obres de regeneració urbana de Santa Rosa, Eixample i el centre històric d'Alcoi estaran acabades a la darreria de 2022

Héctor Illueca afirma que les obres de regeneració urbana de Santa Rosa, Eixample i el centre històric d'Alcoi estaran acabades a la darreria de 2022

  • El vicepresident segon i conseller d'Habitatge i l'alcalde d'Alcoi es reuneixen per a analitzar les actuacions en matèria d'habitatge al municipi
  • Destaca en la jornada 'Rehabilitació en l'habitatge' que un dels eixos del Pla Hàbitat 20-30 són els criteris de resiliència i sostenibilitat en la construcció

El vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Héctor Illueca, ha anunciat que la Conselleria té previst acabar les obres de l'àrea de regeneració i renovació urbana (ARRU) als barris de Santa Rosa, Eixample i el centre històric d'Alcoi a la darreria de 2022. Aquesta actuació forma part del Pla estatal 2013-2016/17.

Així ho ha transmés en una reunió que ha mantingut amb l'alcalde d'Alcoi, Toni Francés, en la qual han analitzat les actuacions en matèria d'habitatge que s'estan desenvolupant en aquest municipi. Hi ha destacat l'esforç de les administracions públiques "per a fer realitat les expectatives de la ciutadania" a través de "polítiques complexes que requereixen la col·laboració i la perspectiva municipalista perquè arriben a ser polítiques tangibles".

Illueca considera l'habitatge "un vector fonamental del benestar de la ciutadania" i per això "estem transformant les polítiques d'habitatge, per a garantir que el dret a l'habitatge siga una realitat i no es quede només en paraules".

En aquest sentit, ha parlat de les actuacions més importants d'Alcoi, com ho és l'ARRU de Santa Rosa, Eixample i el centre històric, que suposa la rehabilitació de 425 habitatges dels barris de Santa Rosa, Eixample i del centre històric, així com les obres de reurbanització necessàries i les funcions de gestió tècnica i informació a través de l'equip tècnic. Tot això amb una inversió de 5.904.322 euros, 1.667.559 dels quals corresponen al Ministeri de Foment, 360.000 a la Generalitat, 1.968.248 a l'Ajuntament d'Alcoi i 1.908.515 als particulars.

A més, el Pla estatal 2018-2021 també inclou un ARRU en aquestes mateixes zones de Santa Rosa, Eixample i el centre històric d'Alcoi i inclou el finançament de la renovació de 18 habitatges. El cost total de l'actuació ascendeix a 2.050.632 euros, 1.240.632 dels quals corresponen a l'Ajuntament, 540.000 al Ministeri i 270.000 a la Generalitat.

Dins del Pla estatal 2018-2021 també es desenvoluparà un ARRU en la zona del Partidor. L'àmbit de l'actuació comprén tres illes urbanes delimitades pels carrers el Camí, Sant Mateu, Sant Nicolau, Sant Bonaventura i Sant Rafel. També inclou el front edificat a l'oest del carrer Sant Mateu entre els carrers la Sardina i el Camí. La intervenció preveu la rehabilitació de nou habitatges i l'edificació de 40 més i suposarà una inversió total de 4.315.000 euros. En aquest cas, 1.326.000 euros els aportarà el Ministeri i 663.000, la Generalitat.

Oficina Xaloc

Un altre dels temes tractats en la reunió és la posada en marxa des d'octubre d'una oficina de la xarxa Xaloc de la Generalitat de servei de finestreta única en matèria d'habitatge, rehabilitació d'edificis i regeneració urbana, per a donar servei a la Mancomunitat de l'Alcoià i el Comtat.

Illueca ha destacat que aquesta oficina "constitueix per primera vegada un sistema integral d'informació, tramitació i assessorament al ciutadà en tot el que fa referència a les polítiques d'habitatge i regeneració urbana".

Per la seua banda, l'alcalde d'Alcoi, Toni Francés, ha agraït la visita del vicepresident i la col·laboració estreta entre les dues administracions per a "donar més oportunitats d'habitatge a la ciutadania i millorar la situació i les condicions d'habitabilitat" a través de les ajudes de la Vicepresidència i dels fons europeus. Així mateix, ha destacat els projectes de rehabilitació i construcció per mitjà de col·laboració publicoprivada que estan en marxa i previstos a la ciutat, que "sumaran una inversió d'uns 30 milions per a incrementar més d'un 50 % el parc públic i la rehabilitació de més de 600 habitatges".

Jornada de rehabilitació

Prèviament, Illueca ha inaugurat la jornada formativa 'Rehabilitació en l'habitatge', organitzada per la Vicepresidència Segona en col·laboració amb l'Ajuntament d'Alcoi. Hi ha assegurat que "la rehabilitació amb criteris de resiliència i sostenibilitat conforma un dels eixos del Pla Habitat 20-30", el pla estratègic d'habitatge i arquitectura de la Comunitat.

Una línia estratègica que es materialitza en tota una sèrie d'ajudes i que amb l'arribada dels fons NextGenerationEU "experimentarà un reforç substantiu gràcies als 63 milions d'euros que destinarem al desenvolupament de rehabilitacions en edificis i en l'àmbit de barri", ha assenyalat.

Unes intervencions necessàries en matèria d'eficiència energètica en els habitatges, ja que les dades evidencien l'existència d'un parc edificat amb grans deficiències, entre les quals el vicepresident ha destacat com la mitjana del parc immobiliari de la Comunitat té una mitjana de 45 anys, el 71 % dels habitatges són poc eficients en termes energètics i un 28 % molt deficients, o com en l'actualitat hi ha unes 100.000 persones que no poden eixir de les seues llars per no comptar amb uns habitatges adequats a les seues necessitats en matèria d'accessibilitat.

En la inauguració de la jornada també han participat l'alcalde d'Alcoi i el coordinador de l'Observatori de l'Habitatge d'Alcoi (OMHA), Cristian Santiago. La jornada, dirigida tant a professionals del sector com a la població en general, ha continuat amb una xarrada sobre la xarxa Xaloc.

A continuació, el director de Qualitat, Rehabilitació i Eficiència Energètica, Alberto Rubio, ha sigut l'encarregat de fer un repàs a les ajudes que la Vicepresidència Segona té en matèria de rehabilitació. "Amb els fons europeus s'obri una oportunitat inèdita per a impulsar el sector de la rehabilitació cap a claus més sostenibles i amables amb les persones!", ha destacat.

Entre les ajudes, ha destacat el Pla Renhata de reforma d'interiors, les noves línies d'ajudes dels fons europeus destinades a millorar l'eficiència energètica, la implantació de l'informe d'avaluació d'edificis i la conservació i l'accessibilitat dels edificis.

L'última part de la jornada ha tractat sobre l'ordenança municipal de la inspecció tècnica de l'edifici, les llicències urbanístiques i les declaracions responsables per a obres, rehabilitacions i edificacions.