T'interessa

Noticias

Ves enrere Héctor Illueca i l'alcaldessa de la Vall d'Uixó analitzen les polítiques d'habitatge posades en marxa en el municipi

Héctor Illueca i l'alcaldessa de la Vall d'Uixó analitzen les polítiques d'habitatge posades en marxa en el municipi

  • El vicepresident presenta, a responsables municipals de la província de Castelló, el programa de barris i les ajudes a la rehabilitació dels fons europeus
  • Destaca les obres de millora que s'estan executant en el grup d'habitatge públic Jesús Obrero

El vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Héctor Illueca, i l'alcaldessa de la Vall d'Uixó, Tania Baños, s'han reunit per a analitzar les actuacions i les polítiques posades en marxa en el municipi i que estan suposant un impuls a l'habitatge públic.

Una de les actuacions més destacades és la pròxima restauració de la torre de Benizahat gràcies a una subvenció de 484.056 euros del Pla Conviure de la Generalitat.

Es tracta d'un edifici de gran rellevància per a la localitat i un dels pocs vestigis arquitectònics que han arribat als nostres dies de l'antiga alqueria de Benissahat. Aquesta edificació formava part de la xarxa de les sis alqueries àrabs que se situaven al llarg d'una séquia i que configuren l'origen del nucli urbà de la Vall d'Uixó.

Hui dia, l'immoble es troba absorbit per la trama urbana, i les diverses transformacions que ha patit fan que passe desapercebut per al visitant, com si es tractara d'un habitatge més. L'Ajuntament està tramitant l'adquisició de l'edifici, que pretén restaurar i consolidar les fàbriques històriques de la torre de Benissahat. Per a fer-ho, adequarà els espais de planta baixa i terrabastall per a un ús sociocultural i d'interpretació.

D'altra banda, la Vicepresidència també subvencionarà amb 299.000 euros l'adequació i rehabilitació d'una desena d'habitatges del municipi. Una actuació que s'inclou dins del pla 'Recuperem Llars'.

Un altre dels temes importants analitzats en la reunió han sigut els dos plans d'Intervenció Sostenible (PINN) que s'estan desenvolupant en els grups d'habitatge públic La Moleta II i Jesús Obrero.

En el cas de La Moleta, l'actuació en aquest grup de 57 habitatges disposa d'una inversió de 254.100 euros i s'ha centrat en l'adequació de vestíbuls, elements comuns i instal·lacions; reparació de façanes i cobertes, i millores d'accessibilitat i enllumenat, així com la reestructuració i adequació dels espais públics.

El PINN que s'està executant en Jesús Obrero, grup de 16 habitatges, té un cost de 139.150 euros i suposa l'adequació de vestíbuls, elements comuns i instal·lacions, així com la reparació de façanes i cobertes.

Un altre tema significatiu tractat ha sigut l'ampliació del parc públic d'habitatge en la Vall d'Uixó per mitjà de l'adquisició de 13 habitatges, per part de la Conselleria, per un valor de 841.265 euros. Huit d'aquests s'han comprat per mitjà del dret de tanteig i retracte; tres, mitjançant compra directa a la Societat de Gestió d'Actius Procedents de la Reestructuració Bancària (Sareb), i dos, per concurs de compra.

En la reunió també han participat el secretari autonòmic d'Habitatge i Funció Social, Alejandro Aguilar, i la directora general d'Habitatge i Regeneració Urbana, Elena Azcárraga.

Trobada amb responsables municipals

Prèviament, el vicepresident ha mantingut una trobada amb responsables municipals de la província de Castelló per a presentar-los la convocatòria dels fons europeus Next Generation destinada a la rehabilitació, en l'àmbit de barris, sota criteris de sostenibilitat ambiental. Un programa que oferirà als municipis un total de 87,5 milions d'euros.

Així mateix, també ha presentat les ajudes a la rehabilitació d'edificis i habitatges que disposen d'un pressupost inicial de 20 milions, però que poden arribar als 200 si hi ha una bona resposta pública i privada.

En total, el pressupost per a 2022 ascendeix a 108 milions d'euros, però podrien ampliar-se fins als 308 milions. Des de la Vicepresidència Segona "apostem fermament perquè els fons europeus siguen un revulsiu per als municipis mitjans i xicotets del nostre territori". Per aquest motiu, ha continuat explicant, "tant la convocatòria de fons per a la rehabilitació com la d'actuacions en l'àmbit de barri, preveuen el risc de despoblament i la dimensió del municipi com a criteris fonamentals de l'adjudicació dels fons europeus".

D'ací ve que haja fet una crida a les empreses, als professionals tècnics i a tot el personal implicat, per a treballar en aquest camí i mobilitzar el màxim de fons possibles.

En tot això, la xarxa d'oficines d'habitatge Xaloc hi jugarà un paper fonamental, i Illueca ha assegurat que la de la Vall d'Uixó és "un bon exemple de la complicitat necessària entre els municipis i la Generalitat per a consolidar el model d'oficines de rehabilitació en la Comunitat".

Per la seua banda, l'alcaldessa de la Vall d'Uixó ha agraït que la Vicepresidència haja triat aquest municipi per a presentar els programes dels fons europeus, la qual cosa considera "una mostra de suport a les iniciatives que s'estan duent a terme des de l'equip de govern". A més, l'Ajuntament participarà en la convocatòria d'ajudes per a "garantir la igualtat d'oportunitats entre el veïnat".