T'interessa

Noticias

Ves enrere Héctor Illueca i Joan Ribó destaquen la importància de les actuacions del Pla de barris a València amb una inversió de 36 milions

Héctor Illueca i Joan Ribó destaquen la importància de les actuacions del Pla de barris a València amb una inversió de 36 milions

  • El vicepresident segon i l’alcalde de València visiten el grup Mare de Déu dels Desemparats, que, junt amb el de Tendedes, rebrà ajudes per a la rehabilitació d’habitatges i la urbanització integral
  • València és un dels 23 municipis de la Comunitat que es beneficiaran dels fons europeus, amb una dotació total de 142 milions

El vicepresident segon i conseller d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Héctor Illueca, i l’alcalde de València, Joan Ribó, han visitat el grup d’habitatges Mare de Déu dels Desemparats, que, junt amb els blocs de Tendetes, rebrà més de 36 milions d’euros per a rehabilitar un total de 729 habitatges i reurbanitzar el seu entorn. Aquesta actuació s’emmarca dins del Pla de barris de la Generalitat.

Aquest conjunt d’inversions als barris de Tres Forques i Campanar sorgeix de la concessió d’ajudes per al desenvolupament d’actuacions de rehabilitació a escala de barri del Pla de recuperació, transformació i resiliència d’Espanya (2021-2026), finançat per la Unió Europea a través dels fons Next Generation.

València és un dels 23 municipis de la Comunitat que es beneficien dels fons europeus, amb una dotació total de 142 milions, la qual cosa millorarà la situació de les persones residents de 7.158 habitatges.

Héctor Illueca ha manifestat que “per a combatre les desigualtats, fan falta polítiques que repensen, transformen i proposen ciutats, barris i espais urbans des del criteri de l’equitat”. Per això, ha destacat que cadascun dels acords que s’han signat amb 23 consistoris per a impulsar el Pla de barris “són transcendentals i responen a aquest objectiu”.

Així mateix, ha recalcat que es tracta d’un programa que busca “millorar l’eficiència energètica dels edificis i contribuir d’aquesta manera a la transició energètica. També pretén generar activitat econòmica, però principalment impulsar l’acció social que millore les condicions de la gent humil i dels barris que més ho necessiten”.

Per la seua banda, l’alcalde de València, Joan Ribó, ha manifestat la importància d’aquests projectes en aquests barris, que naixen “amb una voluntat perquè siguen molt més habitables”. Es tracta d’habitatges antics, amb problemes d’aïllament, accessibilitat… Per tant, “aquestes ajudes són un pas molt important perquè millore la qualitat de vida de les persones” que hi resideixen.

Aquests fons europeus es destinen al finançament d’actuacions integrals de regeneració urbana, incloent-hi obres de rehabilitació en edificis d’ús predominant residencial i habitatges, i d’urbanització o reurbanització d’espais públics, dins dels denominats entorns residencials de rehabilitació programada (ERRP).

Durant la visita al grup Mare de Déu dels Desemparats, Illueca i Ribó han pogut comprovar l’estat actual d’aquesta barriada, construïda en 1965 per a albergar persones amb pocs recursos econòmics.

El cost total de l’actuació prevista al barri de Tres Forques ascendeix a 18 milions d’euros, que es destinaran a la rehabilitació mitjançant criteris d’eficiència energètica de 366 habitatges. Els treballs se centraran en la reparació de cobertes i la rehabilitació energètica de les façanes, incorporant un sistema d’aïllament exterior i substituint la fusteria per finestres de PVC. També es retirarà l’amiant i s’eliminaran barreres arquitectòniques als vestíbuls, que permeten l’entrada a peu pla a l’edifici i als ascensors adaptats de nova instal·lació.

De la mateixa manera, es reurbanitzarà l’espai públic amb plataforma única de vorera i calçada i se substituiran els senyals i el mobiliari urbà, es reposarà vegetació, es col·locarà nou enllumenat i es repararà la xarxa de sanejament urbà i de subministrament d’aigua potable.

Grup Tendetes

Quant al grup Tendetes, construït en 1961, se situa al barri de Campanar. Es tracta d’un àmbit discontinu en el qual les actuacions de rehabilitació es duran a terme en 39 edificis amb un total de 363 habitatges. La inversió prevista ascendeix a 19 milions d’euros, 18 milions dels quals corresponen a les administracions públiques.

En aquest cas també es treballarà en la rehabilitació energètica de façanes i cobertes, l’eliminació de barreres arquitectòniques i la retirada d’amiant. De la mateixa manera, la reurbanització de l’espai públic suposarà la formació de plataforma única de la vorera i la calçada, nou mobiliari urbà, vegetació i enllumenat, així com reparació de la xarxa de sanejament urbà i de subministrament d’aigua potable.

El vicepresident ha aprofitat aquesta visita per a destacar la importància del Pla de barris impulsat per la Generalitat. La recent signatura d’acords amb 23 municipis de la Comunitat Valenciana suposa destinar un total de 142.848.665 euros a la rehabilitació de barris vulnerables per al període 2022-2026, la qual cosa millorarà la situació de les persones residents de 7.158 habitatges. Aquests protocols estaran en vigor fins al 31 de juliol de 2026.

En la visita han estat acompanyats pel secretari autonòmic d’Habitatge i Funció Social, Alejandro Aguilar; la directora general d’Habitatge, Elena Azcárraga; la vicealcaldessa i regidora d’Urbanisme, Sandra Gómez; el regidor d’Emergència Climàtica, Alejandro Ramón; el gerent de Clima i Energia, Carlos Sánchez; el gerent d’Aumsa, Alberto Aznar; la presidenta de l’associació de veïns del barri, Concha Grande, junt amb altres persones representants de l’associació.