T'interessa

Noticias

Ves enrere Elisa Núñez inaugura les obres de millora de 212 quilòmetres de pistes forestals en 32 municipis de l'interior de Castelló per a previndre els incendis

Elisa Núñez inaugura les obres de millora de 212 quilòmetres de pistes forestals en 32 municipis de l'interior de Castelló per a previndre els incendis

  • S'han invertit 2,5 milions d'euros per a millorar pistes forestals a l'interior de Castelló i garantir la lluita contra incendis
  • Per a la titular de Justícia i Interior l'objectiu és protegir tots els ciutadans i "salvaguardar el riquíssim patrimoni natural de la nostra regió"
  • La Conselleria, a través de la Direcció General de Prevenció d'Incendis Forestals, té en marxa obres de millora en deu torres de vigilància per a detectar incendis forestals amb immediatesa

La consellera de Justícia i Interior, Elisa Núñez, ha inaugurat les obres de manteniment i millora de pistes forestals per a la prevenció d’incendis a l’interior de Castelló, on ha destacat que, “per a esta actuació, la Conselleria ha invertit 2,5 milions d’euros destinats a millorar les pistes forestals de 32 municipis de l’interior de la província”, i hi ha afegit que “s’ha actuat sobre un total de 212 quilòmetres de camins i pistes amb l’objectiu de garantir la lluita contra els incendis de cara a la temporada d’estiu”.

Elisa Núñez ha remarcat que “els incendis es combaten durant tot l’any. Per això, és necessari anticipar-se al període de més risc i realitzar totes les tasques necessàries per a previndre’n la propagació”, i ha apuntat que “durant els huit anys que va governar el Botànic es va desenvolupar una política en els nostres medis naturals de nul·la intervenció. Per això, en esta legislatura comença una nova política de prevenció d’incendis basada en la intervenció activa i en la gestió eficient dels recursos”.

Durant el recorregut, la Consellera, acompanyada pel secretari autonòmic de Seguretat i Emergències, Javier Montero, i el director general de Prevenció d’Incendis Forestals, Francisco Aparisi, ha manifestat que “els camins i les pistes forestals exercixen un paper important en la lluita contra incendis, ja que són utilitzats pels vehicles d’extinció i són vies d’evacuació prioritàries en situacions que suposen més perill i risc per a la integritat física dels professionals que intervenen en l’extinció d’incendis”.

La responsable de Justícia i Interior ha indicat que “el nostre compromís és evitar que succeïsquen grans incendis forestals i augmentar la capacitat de resposta davant d’eixos incendis, així com protegir tots els ciutadans i salvaguardar el riquíssim patrimoni natural de la nostra regió”.

Posteriorment, la titular de Prevenció d’Incendis de la Generalitat ha visitat les obres de millora de l’observatori de Boqueras a Altura, amb una inversió de 170.710,95 euros, i ha recordat que “les torres de vigilància són imprescindibles per a detectar el fum amb precisió i que els vigilants puguen donar la veu d’alarma al centre de comandament perquè s’actue amb immediatesa”.

Núñez ha indicat que “per a garantir la protecció de les zones verdes de la nostra Comunitat és essencial comptar amb els millors mitjans tant humans com materials. Per això, la Conselleria de Justícia i Interior té en marxa la millora de la xarxa de detecció d’incendis forestals de la Comunitat Valenciana, amb la qual cosa millorarà deu observatoris forestals”.

A més, la consellera ha exposat que, “en termes globals, durant el 2024 Justícia i Interior destinarà un total de 5,4 milions d’euros per a actuacions de millora i conservació del mitjà i de prevenció de danys forestals, i 8 milions d’euros al Fons Estratègic Municipal perquè els municipis puguen invertir en infraestructures per a la prevenció d’incendis i la gestió forestal”.

Descripció de les obres, manteniment i millora de pistes forestals

Els treballs realitzats han consistit en el tractament de la vegetació en les vores de la pista, l’escarificació de l’esplanada del camí i la construcció d’esplanació millorada amb material procedent del mateix terreny, mitjançant la trituració in situ del material existent.

A més, desbrossament, refinament, aplanament de l’esplanada del camí amb obertura de cunetes, compactació del pla de fundació, sanejament puntual de zones amb grans regueres o despreniment i de zones argilenques. Al seu torn, s’ha dut a terme l’obertura i la formigonada de cunetes, la construcció de trams de paviment de formigó i la construcció de canelles o passos d’aigua.

L’actuació ha inclòs la construcció de tractaments asfàltics de regs amb graveta, la construcció de murets de maçoneria per a la contenció de la caiguda de pedres del talús sobre el ferm, així com la demolició de lloses o solera de formigó, la protecció de talussos amb malla de torsió simple. Finalment s’ha realitzat la senyalització de prohibició en vials i la vigilància i prevenció d’incendis forestals de les obres.

Obres a l’observatori forestal de Boqueras a Altura

Quant a l’actuació a l’observatori forestal de Boqueras, es tracta d’una construcció en dos plantes: la planta inferior està dividida en lavabo, estança de magatzem i estança per a instal·lació de bateries i quadres elèctrics. La segona planta és diàfana amb cristalls en les quatre parets, on es col·loquen els equips de comunicació. Disposarà d’una passarel·la metàl·lica al seu voltant, a fi que el vigilant puga eixir amb seguretat. El recinte de l’observatori es tancarà perimetralment per a impedir l’accés a persones no autoritzades.

Este projecte ha sigut finançat per la Unió Europea, amb els fons Next Generation EU, del Pla de recuperació, transformació i resiliència.