T'interessa

Noticias

Ves enrere L'Ivace prorroga fins al 31 de juliol de 2024 el termini per a accedir a les ajudes a la compra de vehicles elèctrics i punts de recàrrega

L'Ivace prorroga fins al 31 de juliol de 2024 el termini per a accedir a les ajudes a la compra de vehicles elèctrics i punts de recàrrega

  • El Pla Moves preveu subvencions de 7.000 euros per a particulars, autònoms i entitats que adquirisquen vehicles elèctrics purs
  • L'objectiu dels incentius és impulsar la transició cap a una mobilitat elèctrica, no dependent dels derivats del petroli

L’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (Ivace), dependent de la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, ha ampliat el termini per a accedir a les ajudes a la compra de vehicles elèctrics i la instal·lació de punts de recàrrega, en el marc del Pla Moves III.

Estos incentius, finançats pels fons Next Generation de la Unió Europea, que a la Comunitat Valenciana gestiona l’Ivace, finalitzaven el 31 de desembre de 2023. No obstant això, amb esta ampliació es disposarà de set mesos més per a poder sol·licitar les ajudes, ja que es prorroguen fins al 31 de juliol de 2024.

L’objectiu fonamental del programa, tal com ha explicat la consellera Nuria Montes, és incentivar la compra de vehicles que utilitzen energies alternatives enfront de les convencionals, especialment els elèctrics, “per a disminuir les emissions de gasos contaminants i millorar la qualitat de l’aire, alhora que suposa un important estímul per al sector”.

És important destacar que a través del Programa Moves III, Ivace Energia atorga ajudes econòmiques de 7.000 euros per a particulars, autònoms i entitats que adquirisquen vehicles elèctrics purs, i de 5.000 euros per als híbrids endollables.

Així doncs, se subvenciona l’adquisició directa o per mitjà d’operacions de finançament per lísing financer o arrendament per rènting (també anomenat lísing operatiu) de vehicles nous d’energies alternatives.

Per a accedir a les ajudes, les persones interessades s’han de posar en contacte amb algun dels concessionaris o punts de venda adherits al programa, i estos seran els qui tramitaran telemàticament les ajudes.

Les quanties varien en funció del tipus de vehicle, el sol·licitant (particulars autònoms i entitats, pimes o gran empresa) i de si existix o no desballestament d’un vehicle antic. Per als particulars, en cas que no hi haja vehicle per a desballestar, les ajudes per a la compra d’un vehicle elèctric pur ascendiran als 4.500 euros, i 2.500 per als endollables.

En el cas de les motocicletes elèctriques, l’incentiu pot arribar als 1.300 euros amb desballestament i 1.100 euros si no s’envia al desballestament un vehicle.

El preu del vehicle elèctric no podrà excedir els 45.000 euros, a excepció dels models elèctrics de huit o nou places, els quals podran arribar als 53.000 euros. En el cas de les motos elèctriques, el seu preu no podrà sobrepassar els 10.000 euros.

Així mateix, la compra de furgonetes elèctriques per part dels professionals autònoms se subvencionarà amb un màxim de 9.000 euros en cas que l’usuari desballeste el seu vehicle vell, i amb un màxim de 7.000 en cas que no ho faça.

A més, el Programa Moves III proporciona ajudes d’un 10 % addicional a actuacions en municipis de menys de 5.000 habitants tant per a la instal·lació d’infraestructures de recàrrega en estos territoris com per a la compra de vehicles per part de persones que hi estiguen empadronades. També dota amb un 10 % extra l’ajuda que reben les persones amb mobilitat reduïda.

Ajudes als punts de recàrrega

Ivace Energia també subvenciona la implantació d’infraestructura de recàrrega de vehicles elèctrics per adquisició directa, incloent-hi per a comunitats de propietaris la preinstal·lació elèctrica per a recàrrega.

D’esta manera, fins al 31 de juliol de 2024 es pot sol·licitar ajuda per a la instal·lació d’un punt de recàrrega de qualsevol potència d’ús privat en sector residencial, incloent-hi els habitatges unifamiliars, i d’ús públic en sector no residencial (aparcaments públics, hotels, centres comercials, universitats, hospitals, polígons industrials, centres esportius, etc.).

També es dona suport als d’ús privat tant en zones d’estacionament d’empreses privades i públiques, per a donar servei a la seua pròpia flota, com en zones d’estacionament d’empreses privades i públiques, per a donar servei als seus treballadors i clients.

Així mateix, se subvencionen els punts de recàrrega d’ús públic en via pública, els eixos viaris urbans i interurbans i la xarxa de carreteres, i té un especial interés la infraestructura de recàrrega en estacions de servei i gasolineres.

A més, en el cas de comunitats de propietaris, se subvencionen les canalitzacions necessàries per a disposar de la preinstal·lació elèctrica i de servei de comunicacions per a dotar de recàrrega intel·ligent la recàrrega vinculada de vehicle elèctric.

Cal destacar que una de les barreres que hi ha per a l’electrificació del transport és l’escassa infraestructura de recàrrega per a vehicle elèctric, i, per tant, es fa necessari establir un programa d’incentius que permeta un desplegament d’esta infraestructura en tot el nostre territori.

Es pot accedir a tota la informació referent al Moves III a la Comunitat Valenciana, tant de vehicles com de recàrrega, a través del portal moves.ivace.es.