T'interessa

Noticias

Ves enrere L'Ivace amplia en 800.000 euros el pressupost per a donar suport a projectes d'energies renovables tèrmiques

L'Ivace amplia en 800.000 euros el pressupost per a donar suport a projectes d'energies renovables tèrmiques

  • El termini per a presentar les sol·licituds d'ajudes s'ha ampliat fins al 31 de juliol de 2024
  • Es dona suport a aquells projectes que preveuen l'ús d'energia solar, geotèrmia, aerotèrmia o biomassa

L’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (Ivace), dependent de la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, ha ampliat en 800.000 euros el pressupost per a donar suport econòmic a projectes d’energies renovables tèrmiques en el sector residencial i els sectors productius.

Així doncs, el pressupost total del programa d’energies renovables tèrmiques, que s’emmarca dins del Pla de recuperació, transformació i resiliència europeu, ascendix a 10,24 milions d’euros. Així mateix, l’Ivace ha ampliat el termini per a accedir a estos incentius, fins al pròxim 31 de juliol de 2024.

La consellera Nuria Montes ha destacat l’aposta del Consell per la descarbonització de l’economia i l’autonomia energètica que, a parer seu, “és estratègica”, ja que la transició a una economia neutra en carboni “és molt urgent” i eixa urgència “ha de ser compatible amb un bon desenvolupament de les renovables en el territori, des del punt de vista ambiental, social i econòmic”.

La convocatòria d’ajudes preveu el suport a la realització d’instal·lacions d’energies renovables tèrmiques en els sectors industrial, agropecuari, serveis i altres sectors de l’economia, incloent-hi el sector residencial, quan hi haja activitat econòmica.

Pel que fa a la quantia de les ajudes, el director general d’Energia i Mines, Manuel Argüelles, ha explicat que és del 35 % sobre el cost subvencionable per a totes les actuacions subvencionables i es pot incrementar en deu punts percentuals en el cas de les petites empreses, i en cinc punts si van destinades a mitjanes empreses.

Estes ajudes es poden complementar amb una ajuda addicional del 5 % per repte demogràfic, és a dir, en aquells municipis d’un màxim de 5.000 habitants i els municipis no urbans d’un màxim de 20.000 habitants en els quals totes les seues entitats singulars de població siguen de 5.000 habitants com a màxim.

A més, tal com ha destacat Argüelles, la Comunitat compta amb empreses “molt capdavanteres” en l’àmbit de les energies renovables, en temes d’emmagatzematge, en fabricació de panells, fabricació d’inversors, desenvolupadors i enginyeries. Per tant, “estem en posició i davant de l’oportunitat de reforçar esta indústria i que la Comunitat lidere el canvi energètic”.

Actuacions susceptibles de suport

Així doncs, l’Ivace incentiva aquells projectes que preveuen la utilització de l’energia solar tèrmica, la geotèrmia, l’aerotèrmia, la hidrotèrmia, la biomassa i les microxarxes de districte de calor i/o fred.

Entre les actuacions que reben suport figuren les aplicacions tèrmiques per a producció de fred i/o calor en edificis: aigua calenta sanitària, calefacció, refrigeració o climatització de piscines, bé directament o bé a través de microxarxes de districte de calor i/o fred.

Així mateix, es dona suport a les aplicacions de baixa, mitjana i alta temperatura en processos productius o altres aplicacions tèrmiques: ebullició, esterilització, neteja, assecat, rentada, emblanquiment, vaporitzat, decapatge, cocció, lixiviació, banys tèrmics per a tractament de superfícies, proveïment de servicis de bugaderia, rentada de vehicles, pasteurització i conservació de productes peribles, climatització de naus d’ús industrial, bestiar i hivernacles, entre altres.