Noticias

Ves enrere El Consell ha convocat ajudes i ha licitat inversions per import de 1.085 milions del programa Next Generation

El Consell ha convocat ajudes i ha licitat inversions per import de 1.085 milions del programa Next Generation

  • 8 de cada 10 euros pressupostats ja estan convocats o licitats
  • Poyatos: “Els fons s'estan destinant a infraestructures, habitatge, transport i inversions socials en educació i sanitat”
  • Les empreses de la Comunitat Valenciana han rebut més de 23.000 ajudes europees per import de 457 milions

El Consell ha convocat ajudes i ha licitat inversions del programa Next Generation per import de 1.085 milions fins a desembre de 2022, la qual cosa suposa que 8 de cada 10 euros pressupostats ja estan convocats o licitats, segons es desprén del balanç del Pla de recuperació transformació i resiliència (PRTR) que ha presentat el director general de Coordinació de l’Acció del Govern, Juan Ángel Poyatos.

“Aquesta quantitat ha sigut convocada i licitada de manera que les famílies i el teixit productiu ja estan rebent aquesta injecció de fons destinats a ajudar les persones i a impulsar una recuperació econòmica més digital, més verda i més resilient amb els canvis i els reptes del futur”, ha assenyalat el director general.

Pel que fa a les licitacions, se n’han publicat un total de 164, que han suposat un import licitat de 376,5 milions. Per la seua banda, la concessió de subvencions s’ha fet mitjançant 55 convocatòries per import de 708 milions.

“Els ritmes d’execució estan anant molt bé. Els recursos s’estan materialitzant de manera real per a l’economia valenciana i estan contribuint a noves oportunitats de negoci i de creació d’ocupació per a la ciutadania”, ha assenyalat el director general.

La Generalitat té pressupostats a desembre de 2022 un total de 1.366 milions del programa Next Generation, el 56 % dels quals correspon a inversions en infraestructures en les àrees de transport, habitatge, mobilitat, o agricultura; mentre que el 44 % se centra en partides de caràcter social, com ara educació, sanitat, ocupació, serveis socials o igualtat.

Entre les actuacions previstes del programa destaca l’ampliació i la remodelació de l’estació Joaquín Sorolla de València; la construcció de la plataforma d’accés ferroviari sud al port de Castelló; l’aprofitament d’aigües a la conca del Segura, a la província d’Alacant; la renovació del tram ferroviari entre Silla i Cullera, o el programa Kit Digital.

La Generalitat gestiona 2.250 milions

Juan Ángel Poyatos ha explicat que “l’anàlisi realitzada pel Consell revela que la xifra de fons assignada actualment a la Comunitat Valenciana ascendeix a 3.619 milions. Una quantitat elevada que evidencia l’esforç que han fet tots els departaments de la Generalitat a l’hora de negociar el repartiment d’aquests recursos”.

El Govern central és l’encarregat de canalitzar i repartir, a través del PRTR, els fons Next Generation destinats a les autonomies, i ho fa a través de diversos instruments. La major part dels recursos són acordats en conferències sectorials a les quals assisteix l’Estat i les mateixes comunitats autònomes, però també es concedeixen fons a través de convenis i mitjançant decrets de concessió directa.

Dels 3.619 milions assignats a la Comunitat Valenciana, en gestionarà 2.250 milions directament la Generalitat, mentre que la resta correspondran a sector privat, entitats locals, universitats i altres ens.

23.000 empreses han rebut ajudes

Les empreses de la Comunitat Valenciana han rebut més de 23.000 ajudes del programa Next Generation per import de 457 milions d’euros, comptant tant les ajudes concedides directament per la Generalitat com les canalitzades per l’Estat, la qual cosa suposa una ajuda mitjana de 20.000 euros per companyia.

Els organismes que han gestionat més import han sigut la Conselleria d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica; Ivace; Labora; Presidència, o la Conselleria d’Agricultura Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica.

Next Generation

El Consell Europeu va aprovar el 21 de juny de 2020 la creació del programa Next Generation en resposta a la crisi sense precedents causada pel coronavirus. El programa és considerat l’instrument d’estímul econòmic més gran que ha finançat la Unió Europea.

Té com a objectiu respondre de manera conjunta i coordinada a la crisi social i econòmica i contribuir a reparar els danys causats per la pandèmia.