El Consell autoritza els protocols per a liderar la investigació sobre materials avançats i desenvolupar el Programa d'astrofísica i física d'altes energies - GVANEXT
Ves enrere El Consell autoritza els protocols per a liderar la investigació sobre materials avançats i desenvolupar el Programa d'astrofísica i física d'altes energies
El Consell autoritza els protocols per a liderar la investigació sobre materials avançats i desenvolupar el Programa d'astrofísica i física d'altes energies
- La Generalitat subscriu aquests convenis dins de la seua política de promoció de la investigació científica i el desenvolupament tecnològic
El Ple del Consell ha autoritzat la subscripció d'un conveni marc entre la Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital i el Ministeri de Ciència i Innovació, juntament amb les administracions del País Basc, Catalunya, l'Aragó, Castella i Lleó i la Comunitat de Madrid, pel qual s'estableix el protocol general d'actuació per a desenvolupar el programa d'R+D+i, que lidera la Comunitat Valenciana dins del marc dels plans complementaris en l'àrea de materials avançats.
Així mateix, el Consell també ha autoritzat la subscripció del conveni marc amb les administracions de Catalunya, Andalusia, Cantàbria, l'Aragó i les Illes Balears pel qual s'estableix el protocol general d'actuació per a desenvolupar el programa d'R+D+i en l'àrea d'astrofísica i física d'altes energies, dins del marc dels plans complementaris.
Els programes de plans complementaris sorgeixen fruit de la coordinació entre l'Administració general de l'Estat i les comunitats autònomes per a impulsar accions d'R+D+i en el marc del Pla de recuperació, transformació i resiliència que marquen el full de ruta per a la modernització de l'economia espanyola, la recuperació del creixement econòmic i la creació d'ocupació.
La Generalitat subscriu aquests convenis dins de la seua política de promoció, sosteniment, regulació i difusió de la investigació científica, i el desenvolupament tecnològic a la Comunitat Valenciana sobre la base de criteris d'excel·lència, qualitat i competitivitat.
Programa de materials avançats
La Comunitat Valenciana liderarà i coordinarà en l'àmbit nacional el Programa de materials avançats, que desenvoluparà durant un període de tres anys.
La dotació global per a aquest programa ascendeix a 51,85 milions d'euros i permetrà establir sinergies conjuntes entre l'Estat i les comunitats autònomes en el desenvolupament de l'Estratègia d'especialització intel·ligent.
En concret, la Comunitat Valenciana invertirà un total de 10 milions d'euros, dels quals 6,08 milions procedeixen de fons del Mecanisme per a la recuperació i la resiliència (MRR), i 3,92 milions seran aportats amb fons de la Generalitat Valenciana.
El protocol autoritzat hui estableix, entre les seues línies d'actuació, l'impuls a una investigació multidisciplinària sobre el grafé i altres materials bidimensionals que cobrisca des de la nova física que sorgeix en el límit 2D fins al disseny químic i la producció de nous materials i heteroestructures 2D amb vista a les seues aplicacions.
També s'hi inclou el desenvolupament i la integració de materials i processos innovadors clau en la transició energètica cap a una economia verda i resilient; i el disseny de materials amb funcionalitats avançades, particularment materials que responguen a estímuls externs, i servisquen de base per a desenvolupar aplicacions que cobrisquen necessitats socials en els àmbits de les tecnologies de la informació i les comunicacions, la salut, la mobilitat i l'hàbitat i el medi ambient.
D'altra banda, es potenciarà la col·laboració i les sinergies entre els diferents actors implicats en l'R+D+i en materials avançats, mitjançant accions conjuntes que donen visibilitat a aquesta comunitat cientificotecnològica, i la formació de noves generacions de científics que difonguen el coneixement i el transferisquen al sector productiu.
El Projecte de materials avançats que desenvoluparà la Comunitat Valenciana estarà coordinat pel catedràtic de Química Inorgànica de la Universitat de València i director de l'Institut de Ciència Molecular ICMoL (CSIC/UV), Eugenio Coronado Miralles, i versarà sobre 'Materials amb funcionalitats avançades per a la nova transformació tecnològica'.
Programa d'astrofísica
Per part seua, el Programa d'astrofísica i física d'altes energies disposa d'un pressupost global de 38,10 milions d'euros, dels quals la Comunitat Valenciana rebrà un finançament de 8,08 milions, de què 5,25 milions seran subvencionats pels fons MRR i 2,83 milions per la Generalitat.
Les línies d'actuació conjunta que desenvoluparan amb el programa actuaran sobre el desenvolupament d'instrumentació d'avantguarda per a futurs experiments de física de partícules i nuclear i d'instrumentació astrofísica d'avantguarda per a ITCS, projectes ESFRI en astronomia i emissions espacials.
També s'hi inclouen experiments d'ones gravitacionals i l'astronomia de multimissatger; els grams cartografiats astronòmics; les recerques directes de matèria fosca; la física de neutrins; l'exploració espacial amb xicotets satèl·lits, i la computació, les dades massives i la intel·ligència artificial.
En concret, la Comunitat Valenciana desenvoluparà el projecte 'Instrumentació avançada per a instal·lacions d'avantguarda en astrofísica i física d'altes energies', que coordina Carlos Lacasta, investigador de l'Institut de Física Corpuscular (IFIC) de la Universitat de València/CSIC.