T'interessa

Noticias

Ves enrere Climent: "Ens trobem en un moment clau per a la transició ecològica, en què el sector de l'envàs i l'embalatge tindrà molt de protagonisme"

Climent: "Ens trobem en un moment clau per a la transició ecològica, en què el sector de l'envàs i l'embalatge tindrà molt de protagonisme"

  • Ha assistit a la presentació del 'Packaging Innovation Hub', que busca posicionar la Comunitat Valenciana com a referent nacional i internacional en el sector de l'embalatge
  • El conseller destaca la fórmula de cooperació entre empreses com una solució idònia per als grans projectes d'investigació de nous materials i solucions per a impulsar l'economia circular

El conseller d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, ha manifestat que "ens trobem en un moment clau per a la transició ecològica del nostre model de desenvolupament, en què l'envàs i l'embalatge estan cridats a tindre molt de protagonisme".

I, en aquest sentit, "el sector ha d'adaptar-se a uns objectius més ambiciosos en matèria de reciclatge i reutilització, o envasos reutilitzables, tal com exigeix la pròxima Llei de residus i sòls contaminats de l'Estat i els mateixos fons europeus per a la recuperació Next Generation, orientats a potenciar l'economia circular", ha explicat Climent.

El conseller ha assistit a la presentació del 'Packaging Innovation Hub', l'instrument que busca posicionar la Comunitat Valenciana com a referent nacional i internacional en el sector de l'embalatge. És un projecte del clúster d'innovació en envàs i embalatge, que, per a crear-lo i posar-lo en marxa, ha comptat amb finançament de la Conselleria d'Economia Sostenible.

L'objectiu del 'hub' és impulsar i posar en marxa projectes estratègics del sector. És l'instrument per a ajudar a fomentar la innovació i la competitivitat de les empreses creant solucions d'interés en estreta col·laboració amb els actors de l'ecosistema (empreses, 'start-ups', clústers, centres tecnològics…) i les cadenes sectorials, en què l'embalatge juga un rol rellevant. Així mateix, ajuda a canalitzar talent cap al sector i impulsar projectes concrets.

Climent ha destacat que "la innovació és fonamental per a no quedar-se arrere i tindre capacitat d'evolucionar cap a materials nous i ecològics"; en aquest sentit, "la fórmula de cooperació estreta entre empreses, com el 'hub', és una solució idònia per als grans projectes d'investigació de nous materials i solucions per a impulsar l'economia circular".

El conseller ha recordat que la Conselleria està donant suport a l'evolució de l'embalatge, mitjançant les ajudes del Pla estratègic de la indústria valenciana 2018-2023 (PEIV), per a millorar la competitivitat del sector, i que l'Ivace està ajudant de manera sostinguda al sector mitjançant l'Institut Tecnològic de l'Embalatge, el Transport i la Logística (Itene), amb 9,7 milions en el període 2019-2021, i, en general, fent costat als instituts tecnològics, entre els quals hi ha Aimplas, Aidimme o Aina, amb un pressupost per a 2022 de 57 milions, sis més que l'any anterior.

Dades sobre el sector

El sector de l'envàs i l'embalatge té unes vendes superiors a 3.300 milions d'euros anuals i ocupa més de 12.000 persones a la Comunitat Valenciana. El sector representa el 10 % de la facturació agregada de les indústries amb seu a la Comunitat Valenciana i suposa l'11,5 % del teixit industrial i el 2,6 % del PIB valencià.

El sector de l'envàs i l'embalatge de la Comunitat Valenciana se situa en el segon lloc nacional per nombre d'empreses relacionades amb l'envàs i l'embalatge, només per darrere de Catalunya, i per davant de comunitats com Madrid, Andalusia, País Basc o Galícia. El conjunt d'empreses d'envàs i embalatge amb seu a la Comunitat ha aconseguit una grandària més que significativa i s'ha configurat com un sector clarament en expansió.

El sector de l'envàs i l'embalatge està compost per empreses fabricadores d'un producte amb una mateixa funció: plàstic, cartó, fusta, vidre, metall o complexos. En el cas de la Comunitat Valenciana, a més, ens trobem amb un sector molt segmentat, en el qual conviuen empreses grans i multinacionals juntament amb empreses xicotetes, molt innovadores. El teixit industrial són majoritàriament pimes.