« Ves enrere

La primera convocatòria de plans de sostenibilitat turística en destinació extraordinària finançats amb fons NextGeneration conclou amb la inclusió d'11 destinacions de la Comunitat

La primera convocatòria de plans de sostenibilitat turística en destinació extraordinària finançats amb fons NextGeneration conclou amb la inclusió d'11 destinacions de la Comunitat

  • Turisme facilitarà assessorament tècnic a tots aquells projectes que no hagen pogut obtindre la puntuació suficient, per a facilitar-ne la incorporació en pròximes convocatòries
  • Francesc Colomer assenyala que "les destinacions no incloses ara estaran amb tota probabilitat en la convocatòria que arrancarà el gener de 2022"

Turisme Comunitat Valenciana ha comunicat a 11 destinacions de la Comunitat Valenciana que han entrat en la primera convocatòria dels plans de sostenibilitat turística en destinació extraordinària, que es financen amb fons NextGenerationEU i amb l'acció d'execució directa a càrrec de Turisme.

En concret, les propostes que han superat la puntuació, i seran previsiblement finançades en l'anualitat de 2021, són les dels ajuntaments d'Alcalà de Xivert, Alcoi, València, Benissa, Orpesa, Finestrat, Dénia, Bocairent, Cullera, Torrevieja i la Mancomunitat de l'Interior Tierra del Vino.

El secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, ha recordat que "aquests plans extraordinaris es van aprovar en l'última conferència sectorial de Turisme, que va tindre lloc en el mes de juliol, i suposen per a la Comunitat Valenciana una transferència de més de 139 milions d'euros de Fons NextGenerationEU, prop de 50 dels quals són imputables a la convocatòria 2021".

La convocatòria per a accedir a aquests plans es basa en un procés de concurrència competitiva en què les sol·licituds presentades passen per un procés d'avaluació tècnica compost per representants de les comunitats autònomes i la Secretaria d'Estat de Turisme, que pretén que les propostes puntuades per damunt de 70 punts siguen considerades elegibles.

Francesc Colomer ha explicat que, "per a aquesta primera convocatòria, hem rebut un total de 45 sol·licituds, 16 de les quals han passat finalment el tall superior a 70 punts que es marca en l'estratègia".

Colomer ha argumentat que "la necessitat d'establir un nou llindar de puntuació en 75 punts perquè els projectes no perden l'essència ha fet que destinacions que s'han presentat i que han superat els 70 punts, com és el cas de Benidorm, no s'hagen pogut veure beneficiades en aquesta convocatòria, però es poden tornar a presentar per a la convocatòria que s'obri el gener de 2022, ja que torna a haver-hi pressupost per a nous plans".

En aquest sentit, cal recordar que la Comunitat Valenciana rebrà un total de 139,1 milions del Fons NextGenerationEU, a executar en tres anys per a impulsar aquests plans de sostenibilitat turística en destinació extraordinària. En concret, el pla territorial anual de 2021 compta amb 49,5 milions d'euros. En 2022 la dotació serà superior, amb un total de 53,8 milions d'euros, i en 2023 hi haurà una tercera convocatòria per a aquests plans, amb 35,8 milions d'euros.

Suport tècnic de Turisme

Turisme Comunitat Valenciana, davant de l'elevat nombre de projectes que s'han presentat, facilitarà assessorament tècnic a aquells projectes que no hagen pogut obtindre la puntuació suficient, amb l'objectiu de poder millorar-ne les propostes per a les convocatòries de 2022 i 2023.

D'aquesta manera, s'ha posat a la disposició del personal tècnic dels diversos ajuntaments per a donar-los suport i resoldre dubtes respecte a les seues candidatures. De fet, algunes d'aquestes reunions, com la de l'Ajuntament de Benidorm, ja han tingut lloc per a millorar la seua proposta per a 2022.

Plans de sostenibilitat turística ordinaris

L'Estratègia de sostenibilitat turística en destinació es divideix en un programa de plans ordinaris i un altre de plans extraordinaris. El programa de plans ordinaris engloba els plans de sostenibilitat turística en destinació, en què la Comunitat Valenciana ja compta amb quatre plans aprovats (Benidorm, Gandia, Peníscola i Altea).

El responsable de Turisme ha recordat que "el primer dels municipis de la Comunitat Valenciana a entrar en els plans de sostenibilitat turística en destinació va ser Benidorm, junt amb Gandia, i enguany han sigut seleccionades Peníscola i Altea".