T'interessa

Portals

Protocol de Prevenció i actuació enfront de la violència contra els xiquets, xiquetes i adolescents en l'àmbit esportiu

Protocol de Prevenció i actuació enfront de la violència contra els xiquets, xiquetes i adolescents en l'àmbit esportiu

DOCUMENTACIÓ

PRESENTACIÓ

 

PROTOCOL

Fulla de Notificació

FLUXOGRAMA

 

FORMULARIS ORIENTATIUS

1. Reporte d'incident

2. Consentiment per a l'ús d'imatges

3. Registre intern de comunicacions

4. Avaluació de riscos

 

La Direcció General d'Esport en l'àmbit de les seues competències adopta i implanta el present Protocol de Prevenció i actuació enfront de la violència contra els xiquets, xiquetes i adolescents en l'àmbit esportiu que arreplega les actuacions per a construir un entorn segur en l'àmbit esportiu, les quals han de seguir-se per a aconseguir l'objectiu marcat de la prevenció, detecció precoç i intervenció, enfront de les possibles situacions de violència sobre la infància i l'adolescència compreses en l'àmbit esportiu i d'oci. El present Protocol ha sigut avaluat prèviament per l'administració pública competent en menors i complix tots els requeriments de la Llei orgànica 8/2021, de 4 de juny, de protecció integral a la infància i l'adolescència enfront de la violencia.

Este Protocol ha de ser per tant aplicat, des d'este moment, en tots els centres que realitzen activitats esportives, independentment de la seua titularitat i, en tot cas, en la Xarxa de Centres d'Alt Rendiment i Tecnificació Esportiva, Federacions Esportives i Escoles municipals.

En conseqüència, les entitats que realitzen activitats esportives o d'oci amb persones menors d'edat de manera habitual estan obligades per llei a les següents tasques, degudament acompanyats per la Direcció General d'Esport. Estes són:

  • Implantació d'un sistema de monitoratge que assegura el compliment del protocol en relació amb la protecció de les persones menors d'edat, per a això este Protocol oferix una guia d'acompanyament i de formularis orientatius necessaris.
  • Designar la figura del Delegat o Delegada de protecció al qual les persones menors d'edat puguen acudir per a expressar les seues inquietuds i que s'encarregarà de la difusió i el compliment dels protocols establits, així com d'iniciar les comunicacions pertinents en els casos en els quals s'haja detectat una situació de violència sobre la infància o l'adolescència. Una vegada designat haurà de ser comunicat a la Direcció General d'Esport, acreditant els requisits mínims.
  • Adoptar les mesures necessàries perquè la pràctica de l'esport i de l'activitat física no siga un escenari de discriminació per edat, raça, discapacitat, orientació sexual, identitat sexual o expressió de gènere, o qualsevol altra circumstància personal o social, treballant amb els propis xiquets, xiquetes i adolescents, així com amb les seues famílies i professionals, en el rebuig a l'ús d'insults i expressions degradants i discriminatòries.
  • Fomentar la participació activa dels xiquets, xiquetes i adolescents en tots els aspectes de la seua formació i desenrotllament integral.
  • Fomentar i reforçar les relacions i la comunicació entre les organitzacions esportives i els progenitors o els qui exercisquen funcions de tutela, guarda o acolliment.

 

Posada de manifest la importància de la formació dels qui treballen en les citades entitats, la Direcció General d'Esport facilitarà els mitjans perquè estos i especialment els Delegats i les Delegats de Protecció reben la formació específica per a implementar el Protocol en les seues respectives organitzacions esportives, i per a atendre adequadament les diferents aptituds i capacitats dels xiquets, xiquetes i adolescents amb discapacitat per al foment i el desenrotllament de l'esport inclusiu d'estos.

 

Més informació | Contacte

En cas necessari pot contactar amb el Servei d'Assumptes Jurídics i Inspecció Esportiva en la següent adreça de correu electrònic:

  • inspeccion_deportivacv@gva.es