T'interessa

Organismes

Portals

Esport Adaptat

Esport Adaptat

L'esport adaptat és aquella activitat fisicoesportiva que és susceptible d'acceptar modificacions per a possibilitar la participació de les persones amb discapacitats físiques, psíquiques o sensorials.

Es considera que els primers passos en la pràctica de l'esport per part de les persones amb discapacitats es van donar en acabar la I Guerra Mundial; no obstant això, no va ser fins a finals de la II Guerra Mundial, en 1944, quan es va començar a utilitzar l'esport adaptat com a pràctica i mitjà de rehabilitació complementari al tractament mèdic que rebien l'elevat nombre de mutilats de guerra.

L'any 1960 es van organitzar les primeres paralimpíades, un fenomen que ha anat creixent a poc a poc fins a arribar al nivell actual en què cada dia la participació de persones discapacitades en l'esport és major i es practiquen multitud de disciplines a nivells recreatiu i competitiu, com l'atletisme, ciclisme, natació, tenis en cadira de rodes, tenis de taula, futbol, tir amb arc, tir olímpic, bàsquet, voleibol, vela, esquí, halterofília, boccia, goalball, judo, esgrima, activitats en el medi natural, esports d'aventura i risc, etc.

A la Comunitat Valenciana s'oferixen diverses pràctiques d'esport adaptat per a fomentar l'activitat física entre els discapacitats, afavorint la integració social, l'autonomia i l'afany de superació personal.

La Direcció General de l'Esport, a més d'ajudar a les federacions d'esports adaptats i d'esports per a persones amb discapacitat intel•lectual, organitza, dins dels Jocs Esportius de la Comunitat Valenciana, els Jocs Adaptats i Jocs Especials per a persones amb discapacitat. També col•labora amb la Federació d'Esports Adaptats de la Comunitat Valenciana (FESA) en dos grans programes, Hospiesport i Pla d'Esports Adaptats en Platges Accessibles, en els que també estan presents altres departaments de la Generalitat com la Conselleria de Sanitat i la Conselleria de Benestar Social.

Si vol conéixer el tipus d'activitats que es realitzen a la Comunitat pot consultar la pàgina web de la Federació d'Esports Adaptats de la C.V. i de la Federació d'Esports per a Persones amb Discapacitat Intel•lectual de la C.V.

Hospiesport

El programa Hospiesport es desenvolupa gràcies a la col•laboració entre la Generalitat i la Federació d'Esports Adaptats de la Comunitat Valenciana. La Generalitat, a través de la Conselleria de Sanitat, la Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport i la Vicepresidència Segona i Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge, contribuïx amb una aportació econòmica tant per a l'exercici de l'activitat com per a l'adquisició de l'equipament necessari per a esta.

La finalitat del programa Hospiesport és afavorir el procés de readaptació funcional i la reinserció social de les persones amb discapacitats greus, ingressades en els hospitals públics o concertats de la Comunitat Valenciana, així com els pacients tractats en hospitals en seguiment extrahospitalari per mitjà de la iniciació a la pràctica esportiva adaptada.

El programa es va iniciar a l'Hospital La Fe de València i gradualment s'ha anat estenent a altres centres hospitalaris com l'Hospital Dr. Peset, Hospital Comarcal de Requena, Hospital Comarcal Mare de Déu dels Lliris d'Alcoi i Hospital Provincial de Castelló.

Per al desenvolupament de l'Hospiesport, a banda de les instal•lacions del centre hospitalari, es compta amb una sèrie d'instal•lacions públiques que complixen amb els requisits propis de l'esport adaptat. Fins a la data s'han utilitzat les instal•lacions següents: gimnàs pavelló rehabilitació La Fe, piscina coberta de Campanar, pistes d'atletisme del riu Túria, poliesportiu Dr. Lluch del Cabanyal, centre aquàtic comarcal de Requena, piscina coberta d'Almàssera, centre social zona nord d'Alcoi i pavelló de tir amb arc de la piscina municipal d'Alcoi.

Anualment la Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport col·labora amb la Federació d'Esports Adaptats de la Comunitat Valenciana per al desenvolupament del programa Hospiesport, mitjançant subvenció directa: 
RESOLUCIÓ de 7 de maig de 2024, de la secretària autonòmica de Cultura i Esport, per la qual es regula i es concedeix una subvenció directa a la Federació d’Esports Adaptats de la Comunitat Valenciana per al desenvolupa ment del programa «Hospi.Esport».

A les Escoles d'Inici a l'Esport Adaptat creades per la Federació d'Esports Adaptats de la Comunitat Valenciana es poden practicar les següents activitats esportives:

  • Activitats aquàtiques adaptades i/o terapèutiques
  • Activitats subaquàtiques
  • Adaptalon – Poliesport
  • Escacs
  • Atletisme (carreres, llançaments)
  • Bàsquet en cadira de rodes
  • Boccia
  • Educació física de base
  • Esgrima en cadira de rodes
  • Hoquei en cadira
  • Iniciació força i musculació esportiva
  • Polly batt, show down
  • Eslàlom
  • Tenis de taula
  • Tenis en cadira de rodes
  • Teràpies eqüestres
  • Tir amb arc

Fullet informatiu programa Hospiesport

Si desitja més informació, pose's en contacte amb la Federació d'Esports Adaptats de la CV, sita en el C/ Monestir de Poblet, 30-32. 46015 València. Telèfon: 963465726

Platges accessibles

El Pla d'Esports Adaptats en platges Accessibles va ser un projecte pioner a Espanya que es va desenrotllar per primera vegada durant l'estiu de 2004 en la nostra Comunitat. Es tracta d'un programa de caràcter ludicoesportiu promogut entre la Conselleria de Benestar Social i la Conselleria d'Educción, Cultura i Esport, junt amb la Federació d'Esports Adaptats de la Comunitat Valenciana, que es desenrotlla en els mesos de juliol i agost en unes quantes platges del nostre litoral.

L'objectiu general és dinamitzar els punts de platja accessibles, difonent i potenciant la pràctica esportiva entre les persones amb qualsevol tipus de discapacitat física, psíquica o sensorial, millorant la seua qualitat de vida i servint com a instrument d'integració i normalització.

Els objectius específics són tres:

  • Donar a conéixer la realitat de l'esport adaptat per a persones amb qualsevol tipus de discapacitat, a través d'activitats ludicoesportives en platges accessibles, i que aquestes persones puguen cobrir els espais i temps d'oci, realitzant diverses activitats en l'arena i en la nostra costa.
  • Establir punts d'acostament i de trobada per a totes les persones amb discapacitat o sense ella, que desitgen divertir-se amb jocs i activitats esportives adaptades.
  • Exercir una funció normalitzadora des del punt de vista social, acostant l'esport adaptat i la seua realitat a la societat, exercint un nou impuls i introduint el concepte d'inclusió inversa com a activitat per a la persona sense discapacitat.

Entre les activitats que s'exercixen estan les següents: activitats subaquàtiques i de busseig adaptat, adaptalon, jocs de boccia, basquetbol en cadira de rodes, futbol, hoquei, goalball, golf en arena, tenis en cadira de rodes, vòlei-platja i vela.

Si desitja obtindre més informació sobre el Pla d'Esports Adaptats en platges Accessibles consulte els enllaces següents: