Notícies

« Ves enrere

Cultura posa en marxa el bot de conversa Plácido, un assistent de IA per a donar a conéixer la vida i l'obra de Berlanga

Cultura posa en marxa el bot de conversa Plácido, un assistent de IA per a donar a conéixer la vida i l'obra de Berlanga

  • El chatbot està allotjat en el museu virtual Berlanga Film Museum i ja pot consultar-se de manera gratuïta i sense inscripció
  • Aquesta eina didàctica ha sigut creada per l'empresa alacantina 1MillionBot dins de les iniciatives del IVC de l'Any Berlanga
 
 

La Conselleria d'Educació Cultura i Esport, a través de l'Institut Valencià de Cultura, ha posat en marxa el bot de conversa Plácido, un assistent d'intel·ligència artificial per a donar a conéixer la vida i l'obra del cineasta valencià Luis García Berlanga (1921-2010) en les commemoracions del centenari del seu naixement.

El director adjunt d'Audiovisuals i Cinematografia de l'IVC, José Luis Moreno, ha assenyalat que "amb la creació de l'assistent Plácido, l'Institut Valencià de Cultura vol incorporar la intel·ligència artificial i les últimes innovacions tecnològiques en l'àmbit de la cultura digital a la difusió i projecció a tot el món de la figura de Luis García Berlanga, un clàssic del cinema del segle XX i una personalitat històrica fonamental de la nostra cultura".

Aquesta eina de caràcter didàctic ha sigut creada per l'empresa alacantina 1MillionBot i està allotjada en la web del museu virtual Berlanga Film Museum (consultar ací).

L'assistent ha sigut anomenat Plácido com a homenatge a la pel·lícula rodada per Berlanga en 1961, que va ser candidata a l'Oscar al millor film de parla no anglesa aquell mateix any.

En la seua primera fase de desenvolupament, l'assistent Plácido respon a un centenar de preguntes sobre la trajectòria vital i artística del director de 'Bienvenido, Mr. Marshall!', 'El verdugo' i 'La vaquilla'. Es tracta d'un projecte que anirà creixent amb nous continguts.

Els continguts que ofereix Plácido, als qui visiten la pàgina del Berlanga Film Museum i desitgen preguntar-li, es basen principalment en els testimoniatges que Berlanga va plasmar en les seues memòries i en diferents entrevistes impreses i audiovisuals. Per a consultar Plácido, no fa falta registrar-se i el servei és gratuït.

La representació gràfica o avatar de Plácido té una evident semblança amb l'actor Casto Sendra, més conegut com a Cassen, caracteritzat per al paper de Plácido Alonso, protagonista de la pel·lícula de Berlanga.

A més, s'ha optat per dibuixar l'avatar en blanc i negre per a respectar el tipus de fotografia en què Berlanga va rodar aquesta tragicomèdia que transcorre durant la Nit de Nadal en una xicoteta ciutat de províncies. Per motius de censura, el cineasta valencià hagué de canviar-li a última hora el títol original ('Siente un pobre en su mesa') pel nom del protagonista masculí.

Al avatar de Plácido se li ha donat, no obstant això, una aparença més juvenil que la del personatge original, perquè l'assistent està ideat per a captar principalment l'atenció d'un públic jove i de les noves generacions de nadius digitals que naveguen diàriament per Internet des de qualsevol part del planeta, però que desconeixen en la seua majoria la vida i les grans pel·lícules de Berlanga.

L'assistent Plácido és un projecte d'1MillionBot, una empresa alacantina especialitzada en el desenvolupament d'assistents conversacionals amb tecnologies d'intel·ligència artificial, que presta especial atenció als àmbits de l'educació i la divulgació cultural.

La creació de l'assistent Plácido s'emmarca dins de les activitats culturals i cinematogràfiques de l'Any Berlanga promogudes per la Conselleria d'Educació Cultura i Esport a través de l'IVC.