Novetats

Relacions amb la UE i l'Estat

Ves enrere El secretari autonòmic per a la UE reclama un major reconeixement de les regions amb capacitat legislativa a la Unió Europea

El secretari autonòmic per a la UE reclama un major reconeixement de les regions amb capacitat legislativa a la Unió Europea

El secretari autonòmic per a la Unió Europea i Relacions Externes, Joan Calabuig, ha reclamat un major reconeixement de les regions amb capacitat legislativa “per a reforçar la legitimitat democràtica de la Unió Europea”. 

Així ho ha manifestat durant la seua participació en la reunió de la iniciativa RLEG, regions amb competència legislatives de la UE, celebrada a Bilbao, on ha advocat per una “major inclusió d'aquestes regions en el procés de disseny i aplicació de les polítiques i la legislació europea”.

Durant la trobada, la Comunitat Valenciana s'ha sumat a la signatura de la Declaració de Bilbao, “que constata que la participació de les regions europees amb capacitat legislativa no està adequadament contemplada en els processos de presa de decisió de les polítiques i la legislació europea”, ha assenyalat Calabuig.

Així mateix, la declaració proposa “la creació d'un Fòrum Interinstitucional, que incorpore a aquestes regions, que permeta compartir experiències, influir en les decisions de les institucions de la UE, i realitzar un seguiment estratègic de les decisions polítiques i legislatives de l'àmbit europeu” ha afegit. 

Durant la seua intervenció, el secretari autonòmic per a la UE ha insistit en la necessitat de “reforçar el treball comú de les regions europees amb capacitat legislativa perquè la seua veu siga escoltada davant els grans desafiaments que té davant sí el projecte europeu”. En aquest sentit, ha incidit en “què existeix un important impuls per a aprofundir en la Unió sanitària, especialment després de la pandèmia de la COVID-19 i a oferir respostes decisives com la compra conjunta de vacunes”.

També ha subratllat els avanços “de la Unió Financera i Fiscal, els nous mecanismes per a desenvolupar el Pacte Verd Europeu i la transició energètica, el desenvolupament d'una Unió Duanera comuna, la construcció del Pilar Social europeu i la defensa de les polítiques de cohesió”. En definitiva, ha conclòs,  “la veu de les regions amb capacitat legislativa ha d'estar en el centre d'unes decisions que suposaran grans transformacions de la Unió Europea”.

RLEG

Formen part de la iniciativa RLEG, Illes Aland (Finlàndia); Illes Açores i Madeira (Portugal); Euskadi, Comunitat Valenciana, Illes Balears, Catalunya i Euskadi (Espanya); Caríntia, Salzburg, Alta Àustria, Tirol i Vorarlberg (Àustria);  Còrsega (França);  Sardenya i Piemont (Itàlia); i Flandes (Bèlgica).