Nota de prensa

La Generalitat millorarà l'eficiència energètica de 34 edificis públics grans amb fons europeus

09/01/2022

- Centres de salut, de majors, aularis de les universitats i edificis administratius es beneficiaran del Programa d'impuls a la rehabilitació d'edificis públics, dotat amb 51 milions d'euros
- El director general de Coordinació de l'Acció de Govern i responsable de l'Oficina Valenciana per a la Recuperació, Juan Ángel Poyatos, destaca la importància d'actualitzar energèticament edificis públics
- El Museu de les Ciències de Cacsa i l'antiga Casa dels Caramels a València, l'edifici del port d'Alacant per a l'Institut Valencià de Memòria Democràtica o l'antic edifici de Correus de Castelló de la Plana, també es modernitzaranLa Generalitat escometrà al llarg de 2022 la rehabilitació energètica de 34 immobles públics grans amb els fons procedents del Mecanisme europeu de recuperació i resiliència, una de les línies del fons NextGenerationUE. Gràcies al conveni que ha signat la Generalitat amb el Govern per al desenvolupament del Programa d'impuls a la rehabilitació d'edificis públics (Pirep), la inversió total superarà els 60 milions d'euros, dels quals 51 milions procediran del MERR i la resta de fons propis de la Generalitat.

Així ho ha explicat el director general de Coordinació de l'Acció de Govern i responsable de l'Oficina Valenciana per a la Recuperació, Juan Ángel Poyatos. "Es tracta d'una actuació històrica que permetrà atendre reformes en immobles seguint la línia que marca la Unió Europea i que persegueix reduir les emissions amb la millora de l'eficiència energètica", ha explicat.

Les actuacions seleccionades, que s'executaran gràcies a la signatura d'aquest conveni, pertanyen a diversos departaments de la Generalitat, a més de les cinc universitats públiques de la Comunitat Valenciana. "Des del principi s'ha treballat perquè en el pla coparticiparen tots els departaments que han proposat les actuacions que s'han d'incloure dins del programa que, posteriorment, ha validat tècnicament el ministeri", ha assenyalat Poyatos.

El programa el conformen 34 actuacions dividides en dues fases. A més, el conveni també inclou una llista de reserva àmplia amb edificis per a assegurar l'execució del pla.

"Entre aquests hi ha centres sanitaris, docents i assistencials de tota la Comunitat Valenciana, així com alguns edificis singulars, com ara la Ciutat de les Arts i les Ciències i la Casa dels Caramels (situada al carrer de Navellos) a València, el Centre per a la Memòria Històrica a Alacant o l'edifici de Correus a Castelló de la Plana", ha explicat Poyatos.

Així, per exemple, per a millorar la climatització i l'eficiència energètica del Museu de les Ciències, la il·luminació de l'Hemisfèric i de l'Umbracle, tots aquests espais de Cacsa, es destinaran 8,5 milions d'euros. L'objectiu és obtindre un estalvi almenys del 30 % en el cost energètic actual, fet que s'aplica a la totalitat dels projectes del Pirep. Pel que fa a la rehabilitació integral i la posada en ús de l'edifici conegut com la Casa dels Caramels a València, el pla destina una un poc més de mig milió d'euros.

Per a la rehabilitació de l'edifici situat en el port d'Alacant i que acollirà l'Institut Valencià de Memòria Democràtica, es destinen en el Pirep més de 700.000 euros, mentre que l'antic edifici de Correus de Castelló de la Plana, que ha adquirit recentment la Generalitat Valenciana, rebrà una aportació de fons europeus superior a 1,4 milions d'euros.

8,8 milions per a les universitats valencianes

Les cinc universitats públiques valencianes faran diferents actuacions en els campus finançades pel Pirep amb 8,8 milions d'euros, la qual cosa els permetrà millorar energèticament immobles, com ara aularis, biblioteques i altres espais.

Aquests exemples es completen amb actuacions en la millora de l'eficiència energètica en centres de salut, com ara els de Petrer, Elda, Villena o Biar, el servei d'urgències de l'Hospital General de Castelló, així com en espais sociosanitaris, com ara els centres de majors de Paterna i Orihuela. També s'aprofitarà per a millorar les instal·lacions energètiques vinculades a Agricultura, com ara l'estació experimental d'Elx.

La Ciutat Administrativa 9 d'Octubre també rebrà inversió del Pirep per a millorar-ne l'eficiència. Tres immobles singulars propietat de la Generalitat, com ara el Palau de Calatayud, el Palau de Pineda, seu de la Vicepresidència Segona de la Generalitat, i el recentment adquirit Palau de Tremolar (els tres a València) també formen part del conveni que s'ha signat amb el Govern, si bé la inversió està prevista per a una segona fase.

Juan Ángel Poyatos ha recordat que "aquest programa forma part del Mecanisme europeu de recuperació i resiliència, amb el qual la Unió Europea impulsa un canvi sostenible i digital i que, per a 2022, la Comunitat Valenciana tindrà adjudicats 1.200 milions d'euros".

Arxius relacionats