Nota de prensa

Turisme analitza amb el sector de Benidorm la situació del mercat laboral en l'hostaleria i el turisme i la falta de personal qualificat

23/11/2021

- El secretari autonòmic de Turisme ha inaugurat en Invat·tur la jornada 'El factor ocupació i la formació en la competitivitat de les empreses turístiques'
- Francesc Colomer es mostra partidari d'actualitzar els convenis laborals en l'hostaleria i de "repensar l'atractiu i el prestigi que té aquesta professió"El secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, ha inaugurat la jornada de debat 'El factor ocupació i la formació en la competitivitat de les empreses turístiques', impulsada per Turisme Comunitat Valenciana, juntament amb el vicepresident de la Cambra de Comerç d'Alacant, Carlos Baño Marhuenda.

Es tracta de la tercera trobada que se celebra a la Comunitat Valenciana, després de les jornades de València i Castelló, que reuneix representants de l'empresariat, treballadors i treballadores i administracions públiques, l'objectiu dels quals és analitzar la situació del mercat laboral en l'hostaleria i el turisme, així com les dificultats en la contractació de professionals qualificats.

Colomer ha agraït "la participació en aquesta jornada d'empresaris, sindicats i tots els actors que són rellevants a l'hora de compartir una reflexió sobre un problema que té el sector", ha assenyalat, i per a qui "la falta de mà d'obra no és en exclusiva de l'hostaleria i del turisme, sinó que transcendeix a altres àmbits de l'economia".

El titular de Turisme ha reiterat que "aquesta qüestió l'hem d'afrontar des de tres prismes diferents: les condicions laborals, la formació i el prestigi de les professions del sector". En aquest sentit, ha manifestat que "és important actualitzar els convenis laborals", ja que, al seu judici, és "un sector delicat i sensible".

Colomer ha recordat que "Castelló i València no tenen un conveni col·lectiu i Alacant sí, que també s'ha d'anar renovant".

En aquesta línia, ha advocat per "avançar en el diàleg i el consens, perquè una societat que acorda és una societat que progressa". De la mateixa manera, Colomer ha posat l'accent en l'aposta per l'excel·lència en la formació i ha apuntat que "la Xarxa de Centres de Turisme (CdT) de la Comunitat Valenciana ha iniciat una reflexió per a reubicar la nostra proposta de valor amb noves iniciatives formatives i de qualitat".

Un altre dels aspectes que ha assenyalat Colomer és el "reconeixement i el prestigi social". Colomer s'ha mostrat partidari d'"avançar en el reconeixement públic i social" i ha assenyalat que "les ofertes de treball s'han d'ajustar a la realitat de les empreses, tenint en compte aspectes com, per exemple, la manera en què pot afrontar un mil·lennista la professió".

El secretari autonòmic és conscient que "no hi ha respostes clares i contundents per a solucionar el problema", però sí que admet que "estem en un debat per a repensar l'atractiu que té aquesta professió, no només és una qüestió econòmica, hi ha un salari emocional que cal tindre en consideració".

Per la seua banda, el vicepresident de la Cambra de Comerç d'Alacant, Carlos Baño Marhuenda, ha manifestat que "aquesta pandèmia ens ha d'ajudar a tocar de peus a terra i ser més humils" i a "comprometre'ns amb un sector fonamental com és el turisme".

Programa de la jornada a Benidorm

El director general de Turijobs, Xavier Martín, ha oferit una ponència sobre la situació en l'ocupació turística, un element clau per a la competitivitat, i ha tingut lloc la primera taula de debat, en la qual han participat la presidenta de l'Associació Provincial d'Empresaris d'Hostaleria d'Alacant (APHEA), María del Mar Valera; la secretària general de serveis de Comissions Obreres (CCOO) d'Alacant, Patricia Carrillo; el representant de la Unió General de Treballadors (UGT) del sector d'Hostaleria, Manuel Ramón, així com representants d'Hosbec.

La segona taula de debat, moderada pel director general de Turisme, Herick Campos, ha girat al voltant de la formació i la inserció laboral i hi han participat la directora general d'Ocupació i Formació de Labora, Rocío Briones; el subdirector general de Formació Professional, Joan Sarrión; la responsable del programa PICE en la Cambra de Comerç d'Alacant, Pilar Santacruz, i l'hostaler de Terraza Sotavento de Guardamar del Segura, Carmelo Juan Reina, que ha exposat el seu cas com a èxit d'inserció.

Arxius relacionats