Nota de prensa

El pla Vega Renhace del Consell i el Ministeri per a la Transició Ecològica duran a terme conjuntament obres del Pla de gestió de risc d'inundacions

22/11/2021

- Ambdues administracions han mantingut una reunió per a establir la col·laboració en les actuacions enfront d'inundacions
- També treballaran en la millora de la resiliència d'edificis al Baix Segura en les quals el Ministeri invertirà 10 milions d'euros
- El pla Vega Renhace del Consell ha presentat al·legacions cientificotècniques per a perfeccionar el PGRILa Generalitat i el Ministeri de Transició Ecològica i per al Repte Demogràfic treballaran conjuntament en l'execució de les obres del Pla de gestió de risc d'inundacions (PGRI) i en actuacions de millora de la resiliència d'edificis.

Així ho ha manifestat la directora general d'Anàlisi i Polítiques Públiques, Ana Berenguer, al terme de la reunió celebrada aquest dilluns a Orihuela, en la qual han participat el director general de l'Aigua, Manuel Aldeguer; el director del pla Vega Renhace del Consell, Antonio Alonso; el comissionat del pla Vega Renhace, Jorge Olcina; el subdirector general de Protecció de les Aigües i Gestió de Regs del Ministeri per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic, Francisco Javier Sánchez; i el president de la Confederació Hidrogràfica del Segura (CHS), Mario Urrea.

La directora general ha destacat la relació "fluida i positiva" entre ambdues administracions, i ha avançat que també s'està col·laborant en accions de recuperació del llit del riu; neteja i retirada de residus sòlids de séquies i assarbs, així com en sistemes urbans de drenatge sostenibles.

En el transcurs de la reunió s'ha abordat la línia de treball per a la millora de la resiliència d'edificis públics de titularitat de la Generalitat en el Baix Segura, l'objectiu del qual és augmentar la protecció dels immobles més vulnerables de la comarca davant d'una altra possible DANA com la de setembre de 2019.

En aquest sentit, el Ministeri per a la Transició Ecològica ha anunciat que invertirà deu milions d'euros a millorar la protecció d'edificis enfront d'inundacions, per a la qual cosa el pla Vega Renhace del Consell està elaborant un informe en què identifica els edificis més vulnerables i susceptibles de ser reforçats.

En concret, entre les actuacions que ja està previst dur a terme cal destacar la de l'Hospital de la Vega Baja, la millora del qual consistirà en una actuació complementària a l'ampliació de l'hospital.

Cal recordar que el pla Vega Renhace de la Generalitat traça l'estratègia, a través de 28 actuacions, per a convertir el Baix Segura en un territori resilient a un altre fenomen meteorològic com la DANA o gota freda que va assolar aquesta zona del sud de la província d'Alacant el setembre de 2019.

Aquest pla se sustenta en quatre eixos: infraestructures hidràuliques, emergència climàtica, desenvolupament econòmic i societat, i té com a fi aconseguir el desenvolupament econòmic i social de la comarca.

Al·legacions al PGRI de la conca del Segura

D'altra banda, en la reunió de treball també s'han revisat les al·legacions que el pla Vega Renhace del Consell ha presentat al PGRI, a fi d'incorporar-les al document final. Aquesta proposta, dirigida i coordinada pel comissionat del pla Vega Renhace i catedràtic d'Anàlisi Geogràfica regional de la Universitat d'Alacant, Jorge Olcina, preveu una sèrie de consideracions, observacions i valoracions cientificotècniques que permetran perfeccionar el PGRI de la conca del Segura.
El Pla de gestió de risc d'inundacions especifica les mesures per a reduir o evitar els danys que les fortes precipitacions puguen produir en la demarcació hidrogràfica del Segura, on s'integren els 27 municipis de la comarca del Baix Segura.

Tant el PGRI com el Pla hidrològic de la conca del Segura (2022-27) formen part dels documents de planificació essencials en les conques hidrogràfiques espanyoles per als pròxims anys, en relació amb les determinacions establides per les directives europees 60/2000 i 60/2007.

Arxius relacionats