Nota de prensa

El Consell injecta 3,5 milions d'euros en 180 municipis de la Comunitat per a la lluita contra el despoblament

14/10/2021

- El Fons de Cooperació Municipal per a la lluita contra el despoblament ha beneficiat 30 municipis d'Alacant; 65, de València, i 85, de Castelló
- Les ajudes s'han incrementat al mig milió d'euros i han arribat a 26 municipis més que l'any passat
- L'import mínim que han rebut els municipis ha sigut de 5.000 euros, un 66 % més que en 2020La Generalitat Valenciana ha fet efectiu ja l'ingrés dels tres milions i mig d'euros del Fons de Cooperació Municipal per a la lluita contra el despoblament als 180 municipis de la Comunitat Valenciana en risc de despoblació.

Els 3,5 milions d'euros s'han repartit entre 180 ajuntaments inclosos en la xarxa de l'Agenda Valenciana Antidespoblament (AVANT), 30 dels quals pertanyen a la província d'Alacant, que han rebut 480.510 euros; 65 de la província de València, als quals s'ha destinat 1.515.885 euros, i 85 de la província de Castelló, que han rebut 1.503.605 euros.

La directora general de l'Agenda Valenciana Antidespoblament, Jeannette Segarra, ha assenyalat que és una mesura fonamental "perquè dona suport a la gestió dels municipis i els dona tranquil·litat econòmica i financera". La directora general ha incidit en el fet que el despoblament "ens afecta de manera col·lectiva, per la qual cosa estem convençuts de la necessitat d'aquest fons d'ajudes als municipis més xicotets".

D'altra banda, Segarra ha lamentat que "la Diputació d'Alacant no bote la barrera del partidisme i se sume a aquesta acció, com s'han sumat les diputacions de Castelló i València, perquè al final els perjudicats són els pobles d'Alacant".

Increment de la partida pressupostària

El Fons de Cooperació Municipal per a la lluita contra el despoblament és una assignació no finalista que permet als ajuntaments destinar l'ajuda a qualsevol necessitat del municipi, i es distribueix en funció del nombre d'habitants de cada municipi.

Cal destacar que durant 2021 el Consell ha incrementat la partida pressupostària d'aquest fons fins als 3,5 milions d'euros, mig milió d'euros més que l'any passat. També s'ha flexibilitzat el criteri per a accedir a les ajudes, ja que s'ha ampliat a tots els municipis de menys de 300 habitants, enfront dels 120 d'abans.

Aquestes modificacions han permés augmentar el nombre de municipis beneficiaris, que ha passat de 154 en 2020 als 180 d'aquest 2021. En concret, d'aquests 26 nous ajuntaments, 13 corresponen a la província de València; set, a la d'Alacant, i sis, a la de Castelló, el territori més afectat per la despoblació a la Comunitat Valenciana i que ja tenia un nombre més gran de municipis beneficiaris.

Una altra de les novetats que va introduir el Consell per a aquest exercici ha sigut l'increment de l'import mínim a percebre, que ha passat de 3.000 euros en 2020 als 5.000 d'enguany, és a dir un 66 % més.