Nota de prensa

El Consell ha arribat a acords per unanimitat amb tots els partits en aquesta legislatura

12/10/2021

- El 34 % de tots els projectes legislatius han sigut aprovats per unanimitat de tots els grups parlamentaris
- El director general de Relacions amb les Corts, Antonio Torres, destaca que el diàleg i el consens han sigut la prioritat del Consell en totes les seues iniciatives per a obtindre el suport dels diversos grups polítics
- Més d'un terç dels decrets llei han sigut convalidats per tots els diputats i les diputades
- El diàleg i el consens també han presidit les relacions amb institucions i organismes que representen sectors econòmics i socialsEl Consell ha propiciat en l'actual legislatura acords en les Corts per unanimitat amb tots els grups polítics. En concret, el 34 % de les iniciatives legislatives han sigut aprovades per unanimitat, tal com ha explicat el director general de Relacions amb les Corts, Antonio Torres, que ha destacat la voluntat del Govern Valencià de tindre el suport de tots els grups parlamentaris.

Les Corts han tramitat durant aquesta legislatura 13 projectes de llei, tres dels quals estan pendents d'aprovar; 14 proposicions de llei, dues de les quals estan aprovades i 4, pendents de tramitació, i, a més, s'ha formalitzat una iniciativa legislativa davant de les Corts Generals.

Antonio Torres ha destacat "l'esforç pel diàleg i el consens que ha presidit totes les actuacions del Consell, especialment en l'actual legislatura, que ha sigut complicada i ha obligat el Govern Valencià a adoptar decisions urgents per a poder fer front a moltes situacions difícils".

En concret, el Consell ha aprovat 32 decrets llei, tots convalidats per les Corts, 24 dels quals estan justificats per la situació excepcional creada per la pandèmia derivada de la COVID-19. Aquest balanç contrasta amb altres legislatures, com la VIII, en la qual es van aprovar 19 decrets llei en una situació ordinària i sense factors d'excepcionalitat.

A més, hi ha afegit que "el Govern Valencià ha salvat tota la seua actuació legislativa i normativa, i en tots els casos s'ha superat el 50 % entre el suport i l'abstenció".

Així, en el mandat actual, cal destacar que el grup parlamentari Ciutadans ha votat a favor del 42 % de lleis aprovades i del 78 % dels decrets llei. A més, huit de cada deu lleis o decrets llei del Consell han comptat amb el suport o l'abstenció de Ciutadans.

"Ciutadans és el grup que més suport ha atorgat al Consell, amb el vot favorable en el 68 % de totes les iniciatives legislatives aprovades per les Corts", ha indicat el director general.

Per la seua banda, el grup parlamentari Popular ha votat a favor del 42 % de les lleis i el 53 % dels decrets llei i el de Vox s'ha pronunciat a favor del 33 % de les lleis i del 34 % dels decrets llei.

Antonio Torres ha considerat que aquestes dades posen en relleu "el consens que ha presidit l'actuació del Consell" i ha matisat que, encara que Vox és el grup que menys vots favorables ha atorgat al Consell, "només s'ha oposat al 47 % de les iniciatives legislatives".

Pel que fa als pressupostos de la Generalitat d'aquest exercici, ha subratllat que són els de més acceptació de la història, perquè dos terços de les Corts han secundat o s'han abstingut als comptes autonòmics.

D'altra banda, iniciatives com els acords de reconstrucció 'Alcem-nos' han comptat amb el suport de tots els grups parlamentaris, excepte Vox.

Consens

L'esforç del Consell es plasma en "l'alt nivell" de vots favorables a la convalidació dels decrets llei. "Més d'un terç ?11 en total? han sigut aprovats per la unanimitat de tots els diputats i les diputades", ha remarcat el director general de Relacions amb les Corts.

Dins d'aquest procés de consens, cal tindre en compte la tasca de la Direcció General de Coordinació del Diàleg Social, creada durant aquesta legislatura pel Consell, que ha esdevingut un element clau per a aprofundir en el consens social que ha de presidir totes les accions públiques.

Antonio Torres ha afegit que "aquest diàleg i consens també ha estat present en les relacions amb institucions i organismes que representen sectors econòmics i socials i que han requerit, durant la pandèmia, ser escoltats pel Consell per a traslladar solucions i propostes, recollides en les disposicions normatives i de distribució de fons que s'han fet durant aquest any".