Te interesa

Novedades y noticias

Atrás Sanitat posa en marxa el programa de garbellament de càncer de cèrvix amb un pla pilot en cinc departaments de salut

Sanitat posa en marxa el programa de garbellament de càncer de cèrvix amb un pla pilot en cinc departaments de salut

  • Es tracta del primer pas per a estendre el garbellament generalitzat a totes les dones de 25 a 65 anys de la Comunitat Valenciana
  • A partir del dilluns se citaran quasi 4.300 dones dels departaments de salut de Castelló, Arnau-Llíria, Requena, València-Hospital General i Alacant-Hospital General
  • L'any 2020 es van detectar 186 nous casos de càncer de cèrvix amb una taxa de 6,8 per cada 100.000 dones

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública posa en marxa des d'aquest dilluns, 28 de novembre, el programa de garbellament per a detectar el càncer de cèrvix a través d'un pla pilot que es durà a terme en cinc departaments de salut de la Comunitat Valenciana.

Es tracta del primer pas abans d'estendre aquest programa a tota la població diana, que són les dones de la Comunitat Valenciana amb edats compreses entre els 25 i 65 anys. L'objectiu és mesurar i avaluar els circuits, els procediments establits, així com el grau d'acceptació i la resposta en la participació per part de les dones convidades.

El conseller de Sanitat, Miguel Mínguez, ha recordat la importància que tenen aquest tipus de programes, ja que “el garbellament constitueix una de les principals eines preventives de cara a diagnosticar un possible càncer de manera molt precoç, la qual cosa suposa una millor resposta de les pacients als tractaments i una reducció considerable de la mortalitat”.

Per això, el titular de Sanitat ha animat “totes les dones de la Comunitat Valenciana i, en aquests moments, les que seran citades la setmana que ve, perquè participen en garbellament de càncer de cèrvix”.

En aquest sentit, a partir del dilluns la Conselleria de Sanitat citarà quasi 4.300 dones que depenen dels centres de salut Pintor Sorolla del Departament de salut de Castelló, CS Moncada del Departament Arnau-Llíria, CS Utiel del Departament de Requena, CS Torrent II del Departament València-Hospital General i CS Babel del Departament Alacant-Hospital General.

En aquest estudi pilot se citaran dones de 7 cohorts d'edats compreses entre els 35 i 65 anys d'aquests cinc departaments de salut. En concret, se citaran dones nascudes en els anys 1956, 1961, 1966, 1971, 1976, 1981 i 1986.

Per a fer-ho, s'ha fet un enviament postal massiu per a convidar a participar en l'estudi, i s'ha incorporat l'enviament d'SMS i SMS recordatoris periòdics per a recordar la importància de la participació. Per un altre comunicat, el programa compta amb la col·laboració de les oficines de farmàcia de zones pròximes per a donar suport en la conscienciació i sensibilització de les dones sobre la importància per a participar en el programa.

A més, el projecte compta amb finançament dels fons europeus i les actuacions relatives a la invitació al programa de garbellament s'emmarquen en la inversió 2 del component 18 del Pla de recuperació, transformació i resiliència-finançat per la Unió Europea – NextGenerationEU.

Així mateix, aquesta mesura forma part del Pla d'atenció a la dona, un pla que va anunciar el conseller en la compareixença de pressupostos de 2023 i que comptarà amb 12,5 milions d'euros. L'objectiu és la posada en marxa de noves mesures orientades a la prevenció i la millora de l'assistència sanitària de la dona en totes les etapes de la vida.

De fet, a més del garbellament de càncer de cèrvix, s'augmentarà també l'edat del garbellament de càncer de mama fins als 74 anys. A més, entre altres mesures, l'any que ve es posarà en marxa la construcció de la primera casa de parts de la Comunitat Valenciana, que se situarà a l'Hospital de la Plana. I, d'altra banda, està previst estendre el test prenatal no invasiu a totes les dones gestants, unes 37.000 a l'any.

Dos tipus de prova segons l'edat

Quant al procediment, es faran dos tipus de proves en funció de l'edat de les dones. A les que es troben en la franja d'edat de 25 a 34 anys se les citarà en el centre de salut perquè es realitzen una citologia vaginal cada 3 anys. Aquesta prova permet diagnosticar alteracions cel·lulars indicatives de càncer.

D'altra banda, a les dones de 35 a 65 anys s'enviarà al seu domicili un dispositiu per a la presa d'una mostra vaginal. Una vegada recullen la mostra hauran de depositar-la, amb la carta d'invitació, en l'urna instal·lada al seu centre de salut habilitada per a fer-ho. Rebran el resultat en el període de 7 a 10 dies. En el cas que s'haja trobat presència de virus de papil·loma humà (VPH), se citaran en el centre de salut o centre de salut sexual i reproductiva per a la realització d'una citologia. D'aquesta manera, es completarà l'estudi clínic i en funció dels resultats de la citologia es derivarà al circuit assistencial corresponent per al diagnòstic definitiu.

1.400.000 dones podran participar en el garbellament

L'objectiu de Sanitat és detectar de manera precoç el càncer de coll d'úter, que actualment representa el 2 % del total de tumors de dones l'any 2020 a la Comunitat Valenciana, i reduir-ne la mortalitat. D'ací la importància d'establir mesures preventives com el programa de garbellament, per això es reproduiran els beneficis del garbellament de càncer de mama, que fa ja 30 anys que funcionen de manera exitosa.

El garbellament de càncer de cèrvix s'implantarà de manera progressiva a la Comunitat Valenciana, en el qual participaran 1.400.000 dones d'edats entre els 25 i 65 anys.

En aquest sentit, Sanitat citarà cada any 285.000 dones (35.000 de 25 a 34 anys i 250.000 de 35 a 65 anys). Així mateix, per a arribar a una cobertura del 100 % en cinc anys es convidaran a participar 7 cohorts d'edat cada any del grup de 35 i 65 anys, i dues cohorts de dones en edats entre els 25 i 34 anys.

El garbellament constitueix una de les mesures preventives més efectives per a la detecció precoç del càncer de cèrvix. Segons les últimes xifres, l'any 2020 a la Comunitat Valenciana es van detectar 186 nous casos d'aquesta mena de càncer, i actualment la taxa se situa en 6,8 casos per 100.000 dones.